Karamanlı Gençler Nasıl Sosyalleşecek?

TAKİP ET

'Benim bütün ümidim gençliktedir' Mustafa Kemal Atatürk Uyanış Haber Siyasi Partilerin İl Gençlik Kolları Başkanları ile buluştu. Gençlerin gündemini siyasi partilerin gençlik kolları başkanlarına sorduk. Gençler hayata dair neler bekliyor? Ülkenin gençleri neşesini neden kaybediyor? Türk siyaseti gençlere nasıl bir Türkiye vaat ediyor?

Karamanlı Gençler Nasıl Sosyalleşecek?

Röportaj: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK
Fotoğraf: Sultan AKBULUT

Ak Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Kemal Toprak, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Durmaz ve İyi Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Erbay sorularımıza içtenlikle yanıt verdiler. “Ülkemizin gençlerinin neşelerini
kaybettiğini düşünmüyorum”

AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Kemal Toprak: Ülkenin gençleri neşesini neden kaybetti? Öncelikle tıpkı diğer bireyler gibi gençler de çağına özgün değişimler geçirecektir. “Bizim zamanımızda” diye başlayan cümleler bu nedenle çok anlam ifade etmeyecektir. O sebepten dolayı olumsuz ve gençlerimizi eleştirircesine sorulan sorular yerine onları anlamaya gayret göstermek gerekir. Ayrıca ülkemizin gençlerinin neşelerini kaybettiğini de düşünmüyorum. Elbette ki her dönem de olduğu gibi neşeli gençlerin yanında neşesiz gençlere de rastlanılacaktır. Ancak ben içerisinde bulunmuş olduğum sadece Türkiye’nin değil dünyanın en büyük gençlik yapılanması olan AK Parti Gençlik Kollarında 1.200.000 (bir milyon iki yüz bin) genç üyesiyle neşesiz gençlere rastlamadım. Gençlik kollarımız bünyesindeki üye sayısı neredeyse, bize en yakın ana muhalefet partisinin toplam üye sayısı kadardır. Buda gösteriyor ki; gençleri en iyi tanıyan, toplayan, bir arada tutan, ülkemiz ve gençlerimizin geleceğine ışık tutan AK Parti Gençlik Kollarıdır.

Gençler hayattan neler bekliyor? Bu aslında göreceli bir soru olup gencin bakış açısına, mevcut şartlara, zaman ve mekâna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak sırasıyla rahat bir iş, yüksek maaş ve doğal olarak refah düzeyi yüksek bir hayat beklentisi ön plana çıkmaktadır.

Siyaset Gençlere nasıl bir Türkiye vaad ediyor? “Siyasette gençlere yer vermek ustalığın şiarındandır” sözünü kullanan ve Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanlığına kadar uzanan hikâyesiyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde siyasette gençlere yer açılmıştır. 1876'da Kanûn-ı Esâsî 30 yaşını bitirenlere seçilme hakkı tanımış ve o günden 2006 yılına yani AK Partinin iktidar olduğu yıla kadar 30 yaşından küçük kimseye seçilme hakkı tanınmamıştır. (geçen süre zarfında şu anki ana muhalefet partisi tek partili dönemlerde uzun bir süre iktidarda kalmış ancak maalesef gençlere siyasette yer vermemiştir.) Nihayet İlk olarak 2006 yılında seçilme hakkı 25 yaşına düşürülmüş akabinde yine AK Parti iktidarında 1 Şubat 2017 tarihinde seçilme hakkı 18 yaşına indirilmiştir. Bu değişiklikler ülkemizin geleceğinde, gençlerimizin daha fazla söz alarak yeteneklerini, düşüncelerini ve isteklerini, yasama ve yürütme organlarımızda rahatlıkla dile getirebileceği bir ortam sunmuştur. Siyasetin gençlere vaat ettiği bir Türkiye’den ziyade AK Parti’nin gençlere vaat ettiği hatta icra ettiği Türkiye’den bahsetmek istiyorum, tabi bugüne kadar AK Parti iktidarında gençlere yönelik sayısız hizmetler sunulmuş olup hepsini söylememiz sayfalara sığmayacaktır. Bunlardan bazıları; seçilme hakkının 18 yaşına düşürülmüş olması, gençlerimizin genel sağlık sigortası kapsamına alınması, KOSGEB girişimcilik destek programı ile yeni iş kuran gençlerimize hibe ve teşviklerin verilmesi ve vergilerden muaf tutulması, KYK yurtlarının modern hale kavuşturulması, öğrencilere verilen bursların büyük ölçüde artması, her ilimizde açılan Gençlik merkezleri, spor alanına yapılmış olan dev yatırımlar(stadyumlar), Eğitimde fırsat eşitliğini sağlayarak üniversiteye girişte uygulanan katsayı adaletsizliğine son verilmesi, Yıllarca Türkiye’deki ayrımcılığın sembolü haline gelen başörtüsü yasağının kaldırılması gibi adımlarla gençlerimizin zihinleri rahatlatılmıştır. Bu rahatlama meyvesini de çoktan vermiştir. Bugün Türk Milli savunmasının hatta başka ülkelerin bile en önemli silahı haline gelen, orta doğudaki ülkeler arasındaki siyasi dengeyi belirleyen Bayraktar TB2 rahatlayan genç zihinlerin ortaya koymuş olduğu bir üründür neticedir. AK Partimiz Büyük ve Güçlü Türkiye yolunda adalet, teknoloji ve güven ortamında ülke gelişmişliğini ilerletme vaadi ortaya koymaktadır.

Karamanlı Gençler nasıl sosyalleşecek? Tabi son zamanlarda Covid-19 salgını ile mücadele bir takım kısıtlamaları da beraberinde getirerek gençlerimizin sosyal yaşamını da olumsuz yönde etkiledi. Ancak kısıtlamalar artık çok büyük ölçüde kalktı ve Gençlerimiz pandemi sürecinden sonra sosyalleşebilmeleri için yardım organizasyonlarında gönüllü olarak görev almalarını, kulüplere üye olmalarını, sosyal projelerde yer almalarını, her ilimizde bulunan gençlik merkezlerine gitmelerini ve oralarda gerçekleştirilecek kamp, seyehat, atölye çalışması gerçekleştirdiği alana göre konserler, sergiler, gösteriler, oyunlar, müsabakalar, münazaralar, doğa yürüyüşleri, gönüllülük faaliyetleri, kitap okuma kritikleri, konferanslar, sempozyumlar, gibi gençlik merkezleri bünyesinde ücrete de tabi olmayan faaliyetleri öneriyoruz. Tam bu noktada AK Parti Gençlik Kollarımız, Adana’da Cumhurbaşkanımızın ve en az 40.000 gencin katılacağı “Gençlik Festivali” düzenleyecektir. Bu festivale AK Parti Karaman İl Gençlik Kolları olarak yaklaşık 1.000 genç ile katılım sağlayacağız. Festival kapsamında 1) Oğuzhan Koç- 2) Tuğçe Kandemir – 3) Uğur Işılak 4) Erdem Kınay konser verecektir. Ayrıca türlü aktivite ve faaliyetlerin de olacağı festivalimize tüm Karamanlı genç kardeşlerimi davet ediyorum.

Saha çalışmalarında gençlerin sizden talepleri neler? Siyasetin içerisinde bulunan kişilerden herhangi bir sorunu çözmesi yada var olan bir olgunun daha da iyileştirilmesi gibi çeşitli talepleri elbette ki alıyoruz. Bazen gençlerimiz Karaman’da rahatça drift yapabilecekleri drift pistlerinin gündeme gelmesini isterken bazen de Teknofest gibi Havacılık, Uzay Ve Teknoloji Festivali’ne götürmemizi isteyebiliyor. Talepleri karşılama noktasında ise AK Parti Karaman İl Gençlik Kolları olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.

Bugün Gençlik bayramı son cümleniz? "Özgürlüğümüzün, egemenliğimizin ve cumhuriyetimizin teminatı aziz Türk Gençliği. Bugün biz, sizlere daha aydınlık, umutlu ve barış dolu bir gelecek için çalışırken, sizden beklentimiz, kahraman ecdadımızdan emanet aldığımız vatan ve bayrak sevgisine, özgürlük aşkına sahip çıkmanız, bu yüce değerleri sonraki nesillere aktarmanızdır. Samsun'da yakılan meşaleyi bugün de aynı kararlılık ve gururla taşıyan siz gençlerimiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilerlemesinin, gelişmesinin ve büyümesinin en büyük güvencesisiniz. Milli değerlerine bağlı, evrensel değerlerle barışık olarak ve geleceğe güvenle bakarak yetişmeniz, 19 Mayıs ruhunu anlamanız, benimsemeniz ve sorumluluğunu üstlenmeniz, geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır. Sizlerden çok büyük başarılar bekliyor ve sizlere güveniyorum. Üstlendiğiniz büyük sorumluluğun bilinciyle çok çalışacağınıza, Cumhuriyetimize kararlılıkla sahip çıkacağınıza yürekten inanıyorum."(RTE) içimden geçenleri ifade eden bu cümleleri kullanmak isterdim herhalde.
Son olarak bu yazıyı okuyan vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

CHP Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Durmaz: Ülkenin gençleri neşesini neden kaybediyor?Ülkemizde gençler birçok sorun ile karşı karşıya, kaliteli eğitim yoksunluğu, bölgesel dezavantajlar, istihdam, gelecek kaygısı ve birçoğu beraberinde. Ülkemizde yükselen enflasyon ile birlikte temel ihtiyaçlar bile artık lükse girmeye başladı. Küreselleşme ile sürekli gelişen dünya ile ülkemizde ki gençler teknoloji ile beraber geri kaldığımızı fark ettikçe moralleri bozulduğunu ifade ettiler. Bununla beraber ülkemizde ki mevcut hükümet gençlere istihdam vaat etmediği için umut vermiyorlar. Genç Sanayi ve tarım üreticilerine değil tekelleşmiş yandaş şirketlere destek verilmeye başlandı. Bu sebeple gençler özel şirketlerin himayesi altında uzun yıllar asgari ücretlere muhtaç bırakılıyor. Akademik hayatta ilerlemek istedikleri zaman yıllarca üniversite de eğitim alıp sonunda hüsranla karşılaştıklarını gördüklerinde emeklerin karşılığını alamayınca neşelerini kaybediyorlar. İnşallah iktidara geldiğimizde ülkemizdeki gençlerimizin istedikleri meslekleri yapabilmeleri için liyakatli kadrolar oluşturmaya hazırız.
  Durmaz “Gençler, Türkiye’nin bu zor koşullarında
bırakın hayal kurup umut etmeyi, akşam ne yiyeceği konusunda çözüm arıyor”

  Gençler hayata dair neler bekliyor? Siyaset gençlere nasıl bir Türkiye vaat ediyor?Mevcut düzende tamamen baskı ve ötekileştirme yapıldığı için gençler siyasi düşüncelerini özgürce ifade edemiyorlar, istediği siyasi partilerin faaliyetlerine bile katılamıyorlar. Gençler, Türkiye’nin bu zor koşullarında bırakın hayal kurup umut etmeyi, akşam ne yiyeceği konusunda çözüm arıyor. Ama her yerde genç arkadaşlarımıza çağrı yapıyoruz. CHP İktidara geldiğinde gençlere düşüncelerini özgür ifade edebildiği, yaşanabilir bir Türkiye vaat ediyor. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi Gençleri olarak, Ulu Önder Mustafa Atatürk’ün istediği gibi bir kurtarıcı aramaya değil kurtarıcı olmaya hazırız. Genel Başkanımız Kemal Kılıçtaroğlunun’da dediği gibi  ‘’ BEN SİZE ÖZGÜRLÜK VADEDİYORUM!’’
  Karamanlı gençler nasıl sosyalleşecek? Sorunuza gelince,Yerel yönetimlerde sosyo-kültürel faaliyetlerin arttırılması, tiyatro, konser, konferans ve panellerin arttırılması gerekmektedir. Kültür ve sanata daha geniş yer verilmeli, bu tip etkinliklere daha çok kaynak ayrılmalı. Sanata özel yeteneği olan çocukları erken yaşlarda tespit edilerek, yeteneklerini geliştirmeleri için en ileri düzeyde eğitim olanakları sağlanmalı. Kentlerimiz çekim merkezi olmalı, her türlü donanım ve bilişim altyapısına sahip, modern kütüphaneler oluşturulmalı. Her kesimden tüm yurttaşlarımızı okumaya teşvik etmek amacıyla gezici kütüphaneleri yaygınlaştırmalı ve zenginleştirilmeli.
  Saha çalışmalarınızda gençlerin sizden talepleri neler? Gençlerimiz saha çalışmalarında bizlerden sesi olmamızı, siyasi baskıları gündeme getirmemizi istiyorlar. Kaliteli eğitim yoksunluğu, bölgesel dezavantajlar, istihdam gibi sorunlarının çözülmesini istiyorlar.

Bugün bayram son cümleniz? Bu bayramın Mustafa Kemal’in 1919’ da Samsun’ a çıktığı gün ki ruhu ile bugünlere, bugünlerden de yarınlara taşıyacağımıza söz veriyoruz. Bu ülke ümidi gençlik ülkesine sahip çıkarak daha da yukarılara taşımak için daha çok çalışmaya söz veriyoruz. Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun.

İYİ PARTİ İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Erbay: Sorularınızı cevaplamadan önce Uyanış Gazetesi’ne bize bu fırsatı verdiği için teşekkür eder, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyor, tüm ulusumuzun ve genç arkadaşlarımın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramlarını kutluyorum.

Gençlerin gündeminde neler var? Gelecek kaygısı var. Bir kafeye gittiğinde içtiği çayın hesabını yapmak var. Okulum bitince torpilsiz iş bulabilecek miyim kaygısı var. Sadece gençler değil analarımız, babalarımız da bu kaygı içindeler. Hal böyle olunca ülkenin sadece gençleri değil, topyekün neşemizi kaybetmiş durumdayız.
Kendini geliştirmek yerine sürekli yarın kaygısı, bizi neler bekliyor düşüncesi, ekonomik sıkıntıları genç arkadaşlarımızın yüzlerindeki tebessümü almış, yerine mutsuzluk ve umutsuzluk bırakmıştır. Ancak ne olursa olsun umudumuzu yitirmeyeceğimiz. İnancımız da ümitvar olmayı emreder. Hayatın kendisi bir mücadeledir. Mücadeleden vazgeçmek kaybetmektir. Bizler bu ülkenin geleceği ve umitlerıyız. Bu umudu diri tutmak her Türk gencinin birinci vazifesidir. Atalarımızdan devraldığımız ilkeler doğrultusunda ülkemizin geleceği için mücadele edeceğiz, ilerleyen zamanlara da mücadele eden nesiller yetişitireceğiz. 19 Mayıs ruhu mücadelemizin rehberi olmaya devam edecek.
  Erbay “İşsiz bir gencin sosyalleşmesini nasıl bekleyebiliriz?”
  Acı ama gerçek iktidar çözümsüz bıraktığı sorunlar ile gençleri başbaşa bırakmıştır Siyaset dili sertleşmiş, ayrıştırıcı ve tahditvari bir hal almıştır. Özellikle bir kesimin düşüncesinde değilseniz ya hainsiniz ya şükürsüz  ya da söylemeye imtina ederim teröristsiniz. Gençler olarak siyasetteki dil kirliliğinden çok rahatsızız. Uslüp giderek seviye kaybetmektedir. Oysa Türkiye hepimizindir ve hepimiz ülkemizi çok seviyoruz. Aynı mahallenin farklı siyasi görüşlerindeki her bir genç arkadaşımız aynı sorunları yaşıyor. Aynı umutsuzluğu taşıyor, aynı yoksullukla mücadele ediyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen geleceğe karamsar bakmıyor ve inanıyoruz ki, Türkiye iyi olacak. İyi günler için umudumuzu diri tutacağız. Memleketimize ve ülkemize iyi gelecek projelerimiz için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bütün ümidini bize bağlayan ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve tüm isimsiz kahramanlarımıza Türk gençliği olarak bu boynumuzun borcudur. Karamanlı genç arkadaşlarımız nasıl sosyalleşecek sorunuza gelince, Karaman’da sosyalleşecek alt yapımız var aslında... Lakin yoksulluğumuz da var. Her duygunun, her düşüncenin, her hayalin, her isteğin önünü kesen yoksulluk ülkemizin en önemli gündemidir. Yoksa Karaman’da havuzlar, spor salonları, bir tane de olsa sinema, kafeler, çay bahçeleri, spor kulupleri vardır. İşsiz bir gencin sosyalleşmesini nasıl bekleyebiliriz?Gençlik istiyor ki bir değerim olsun. İşim gücüm olsun. Evimi ailemi kurabileyim, tatilime gidebileyim. Ülkemizde maalesef her üç gençten biri işsiz. Bu oran üniversite mezunları arasında giderek artmaktadır.
Sahada gençlerin bizlerden talepleri neler sorusuna gelince;İş,aş, hürriyet istiyor. Sokağın genç yaşlı gündemi yoksulluk ile mücadelesi, her geçen gün artan hayat pahalılığıdır.
Bugün bayram son cümlemiz şu olur Yasemin Hanım; Samsun’da atılan o ilk adım rehberimiz, 1919 ruhu umudumuzun, azmin ve inancımızın, hürriyetimizin ruhudur. 1919 ruhu ateşten gömlek giyenlerin ruhudur. Kalbimizdeki inanca, damarlarımızdaki asil kana inanarak bu ruhu korumaya ve yüceltmeye devam edeceğiz. “Ne mutlu Türküm diyene!” ilelebet ilk ve son cümlemiz olacaktır.