Karaman Kaliteli İçme Suyuna Kavuşuyor

TAKİP ET

Karaman Belediyesi İbrala Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisinde çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı’nın göreve gelmesiyle birlikte su arıtma tesisini hemen faaliyete geçirmek için oluşturduğu teknik personelin yoğun çalışması sonucunda artık arıtma tesisinde son aşamaya gelindi.

Başkan Kalaycı’nın göreve geldiği günlerde tesis teknik donanım ve yeterlilik olarak çalışamaz durumdaydı. Kalaycı’nın belediye bünyesinde çalışan teknik personelleri arıtma tesisine seferber etmesiyle birlikte tesis baştan sona ele alındı ve sorunlar tek tek giderildi.

İçme Suyu Arıtma Tesisinde Son Durum

İbrala Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisinin son durumu hakkında edindiğimiz bilgiye göre; 2004 yılında protokole bağlanarak başlangıcı yapılan İbrala Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi 2010 yılında projelendirilip 2012 yılında inşaatına başlanmıştı. 2014 yılında hizmet vereceği duyurulmasına rağmen 2 ayrı ikmal ihalesi daha yapılarak 2019 yılında belediyeye devredilmiş ancak devreye alınamamıştı. Başkan Kalaycı’nın göreve geldiği tarihten itibaren projeye uygun olmayan inşaat, mekanik, elektrik tesisat ve otomasyon sistemi gibi kalemlerde iyileştirmeler yapıldı ve tesis güvenliği üst seviyeye çıkarıldı.

Şuan itibariyle içme suyu arıtma tesisi 2050 yılına kadar Karaman’ın su ihtiyacını tamamen karşılayacak. Su kuyularına su çekilmediği için yer altı su seviyesi yükselerek Karaman yeraltı su rezervleri yenilenmiş olacak. Barajda biriken su Bolkar Dağlarından gelen kar ve yağmur sularından oluştuğu için suyun kalitesi ve tadı daha iyi olacak.

Yine Karaman Belediyesi tesisi devreye almakla birlikte elektrik sarfiyatında da tasarruf sağlamış olacak.

Gelinen noktada ise yeni sitemin devreye girmesiyle suyun klorlama vs. işlemleri daha dikkatli ve titizlikle yürütülebilir hale gelmiş, özlemle beklenen içme suyunun musluklara verilmesine hiçbir engel durum gözükmediği öğrenildi.