Karaman'ın Profesyonel Gurmesi Muharrem Aysan: "Gurmelik bir anlamda turizm elçiliğidir"

TAKİP ET

Sosyal Medya'da Gurme Mami olarak tanınan Karaman'ın ilk ve tek gurmesi olan iş insanı Muharrem Aysan ile memleketi Karaman'da bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bugüne kadar 19 şehir gezen Aysan’ın hedefi hem Karaman’ın tanıtımına katkı sağlamak, hem de Türkiye’nin yöresel lezzetlerini sosyal medya üzerinden tanıtmak.

-Gurmelik Yapmak nereden aklınıza geldi?

Muharrem Aysan: Yemek yapmayı ve yeni lezzetler tatmayı seviyorum. Dedem Aşçı idi, annem Lütfiye hanım yemek konusunda kelimenin tam anlamı ile üstattır. Böyle olunca yemekten uzak kalamazdım. Gerek işim, gerekse yapım gereği gezmeyi de çok seviyorum. Gezmek ve yemek bir araya gelince de bana da Gurme olmak düştü.

-Yoğun iş temponuz arasında Gurmelik yapmak sizi yormuyor mu?

Muharrem Aysan: Değişik şehirlere gitmek, oraların lezzetlerini keşfetmek beni çok mutlu ediyor. Boğazıma düşkün olmamın yanı sıra gezmeyi de sevmemden dolayı yoğun iş tempomun stresini atmak için yaşam tarzım için önemli bir yer ediniyor. Keyifle yapılan her şey bana yorgunluk değil, mutluluk ve huzur veriyor.

-Türkiye’de bugüne kadar kaç İl gezdiniz ve hedefinizde kaç İl gezmek var?

Muharrem Aysan: Şu ana kadar 19 İl gezdim. 7 İlden de davet aldım. Fakat iş yoğunluğumdan dolayı gidemedim. Önceliğim onlara gitmek. Sonrasında da planladığım İllere gitmek olacak. Yılsonuna kadar 3 İli daha ziyaret etmeyi düşünüyorum. Böylelikle 2022 yılını 22 il ve KKTC’yi ziyaretleriyle kapatacağım. 2023 yılında da Allah nasip ederse bu ziyaret sayısını 40 İl ve 4 ülke olarak planladım.

-Seyahat planınızı neye göre yapıyorsunuz?

Muharrem Aysan: Eğer bir şehirden ya da bir restaurant’tan davet var ise önceliğim buraları ziyaret etmek oluyor. Bunun haricinde asistanım ile bir plan hazırlıyoruz. Bu çok meşakkatli bir çalışma, çünkü gideceğimiz şehirlerin yöresel lezzetlerini araştırıyoruz ve restoran araştırması yapıyoruz. Sonrasında bu süreci yürütüyoruz. Aynı şehirde birden fazla restoran ziyaret ettiğim için birkaç gün o şehirde konaklamak da gerekiyor. Yani Kamera arkasında hummalı bir çalışma oluyor.

-Yemeklerini en çok sevdiğiniz başlıca şehirler hangileri?

Muharrem Aysan: Türkiye gerek doğası gerekse gastronomisi ile bambaşka bir ülke. Her bölgenin, her şehrin kendine has lezzetleri var. Ama illaki şehir ismi söylemem gerekirse Antep, Hatay, Urfa ve Mardin mutfakları benim damak zevkime daha yatkın olanlardır.

-Son olarak bizim aracılığımız ile vermek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?

Muharrem Aysan: Aslında Gurmelik bir anlamda gönüllü Turizm elçiliğidir. Gittiğimiz şehirlerde o yörenin coğrafyasını, lezzetlerini tanıtıyorsunuz. O şehrin tanıtılmasına, esnaflarının ticaretine katkıda bulunuyorsunuz. Bu anlamda şehirlerini Gastronomi şehri ilan eden Belediyeler mevcut. Bunun yanı sıra son yıllarda Coğrafi İşaretli ürünlerin de satışı oldukça yaygınlaştı. Durum böyle olunca yerel yönetimlerin birbirleriyle adeta yarış halinde olduğunu görmekteyim. Bu da beni çok mutlu ediyor. Gaziantep’i ziyaretim sırasında Gaziantep Büyük Şehir Belediyesi iştiraki olan Mutfak Sanatları Merkezi’ne gitmiştim ve orada sergilenen yöresel lezzetleri tadarken çok keyif aldım.

Karaman’ımızın gerek tarihini, gerekse zengin lezzetlerinin buluştuğu Gastronomi Merkezi olsa harika olur diye düşünüyorum. Bu aşamada da gerek yerel yönetimimizle gerekse tanıtım ajansları ve STK’larla birlikte memleketimize hizmet etmek beni onure eder.