Karaman'da Üretilen Heykeller Birçok Şehri Süslüyor

TAKİP ET

Karamanlı heykeltıraş Necati Şenok Türkiye'nin farklı illerine kalıcı sanat eserleri bırakmaya devam ediyor.

Değerli sanatçı Necati Şenok Muğla'nın Fethiye ilçesi için yaptığı heykeli anlattı. Şenok: "Bal peteği ve arılar… Aslında herkes yaratılışındaki muhteşem kodu fark etmese bile dinliyor ve görevini yapmaya devam ediyor… Ve dünya iyisiyle kötüsüyle bütün zıtlıklarıyla dönüyor… Girişim biraz garip oldu sanki ama arıları nasıl açıklayabilirim ki yaradılışındaki inanılmaz bir sırla durmadan çalışılıyor arılar... Aslında birazda bu düşünceler oldu bizdeki ilhamların yönünü belirleyen diyebilirim ve dinamik bir heykel karşımıza çıktı. Genelde bir anıt ortaya çıkardığımızda karşılaştığımız ilk soru buranın balımı arısı mı meşhur gibi şeyler oluyor… Belediyeler çokça bu bakış acısıyla çalışmamızı isterler var olan zenginlikleri ortaya çıkaracak sanatsal çalışmalar yapılmasını beklerler. Bu da bir fikir tabi, bir şehre konulan bir obje özellikle insanların çok kullandığı yerlerde olan çalışmalar toplumun içerisine karışır diyalog kurar soru sorar cevaplar alır insanları ilk göründüğünden itibaren etkileşimi altına alır ve sonucunda anlar biriktirilir beraber selfi yapılır… Ya da düşünün ki bir bal peteğine bambaşka anlamlar katalım sadece tereyağının üzerindeki anlamıyla yetinmesek…

Mesela arılar çalışkanlıklarıyla insanlığa sembol olmuştur diyebilir miyiz… Bence bakmasını bilirsek diyebiliriz. Tıpkı insan da aynı arılar gibi petek petek ördüğü yaşamın kabuğunu birikimleriyle, tecrübeleriyle örüp sonunda ortaya çıkan saf tertemiz bilgileri peteklerine doldurmaz mı?  Ve yaşamımızdaki başyapıtlar yani benliğimiz fark etmeden oluşur…ben olayın bu yönünü daha çok seviyorum ve çalışmalarımda gözlemlerimle düşlerim birbiri içinde sarmaş dolaş benim peteklerimi örüyor…

Bu çalışmayı Muğla Fethiye'ye koyduk inanılmaz güzel bir park hayal edilmiş, içerisinde aradığınız her şeyi bulabileceğiniz… Mevsiminde avantajı tabii bütün çiçek çeşitleri mevcut… Bizde bu kadar güzel çiçeklerin içine arılar yapalım dedik, fikri çok sevdiler ve başladık…

Yaklaşık 2.5 metre ve 60 cm kalınlığındaki blok oyularak tek parça hâlinde yontulan Muğla beyazın cinsindeki mermer çalışmasının ana bünyesi 1 aya yakın bir çalışmayla son halini aldı. Bal peteği formu incelenerek kavisleri taşa yansıtıldı mermer malzemeyi elastik bir görünümle sergilemenin iyi olacağını düşünerek bal peteğinin gerçek formuna sadık kalarak ve petek görünümünü koruyarak çalışmamız yapıldı.

1 Aya yakın da peteğin üzerine koyacağımız arılar üzerinde çalıştık tamamen metal atıkları kullanarak arının formuna bağlı kalarak yaptığımız çalışmalar sonrasında koruyucu vernikle kaplanıp çalışmamızı bitirdik toplamda 2.5 ton tek parça mermer ve 500 kg ye yakın metalin birleşiminden oluşan çalışmamız metalle mermerin uyumunu gösteren kalıcı bir çalışma olduğunu düşünüyoruz.”  dedi.