Karaman'da Ramazan Sohbetleri... (2)

TAKİP ET

 'Ruhu doyanın karnı zaten doyar' der büyüklerimiz… On bir ayın sultanı Ramazan ayı birazda iç dünyamızda hasbihal ayıdır. Bu ramazan ayında birbirinden değerli konuklarımızla ruhumuzu doyuracak sohbetler ile Karaman'da eski ramazan geleneklerine birlikte ışık tutacağız.

Varlık âleminde her şeyin bir kalbi vardır. Senenin kalbi de ramazandır. Ramazan hatıraları yüzümüzde hep tatlı bir tebessüm... Ramazan ayı bir dingin mevsim, en çok da kalbin orucu! Birlikte iyileşmenin yollarından biri... İstedik ki ramazan sohbetleri; hem bizleri iyileştirsin, hem de ruhumuza iyi gelsin. Karaman’da Ramazan gelenek ve göreneklerimizi birlikte kayıt altına alacağımız konuklarımız bakalım ne ramazan hikâyeleri anlatacak?

Ramazanın gelişini bize ne hatırlatır? Çocukluğumuzun ramazanları nasıldı? Konuklarımızla birlikte Karaman'daki Ramazan hatıralarımıza birlikte ışık tutmaya devam ediyoruz.

Bugün ki konuğumuz Karaman Belediye eski Başkanı Yaşar EVCEN:

Evcen Ramazan’ın düşünme seyrinde duygu ve düşüncelerini Uyanış Ramazan sohbetlerine anlattı.

“Öncelikle Ramazan ayı, Türk milletine ve bütün insanlığa sevgi, barış, kardeşlik ve huzur getirmesini temenni ederim. Ramazan ayı geldiği zaman bütün insanlara bir dinginlik geliyor. Özellikle akraba ve arkadaş grupları arasında iftar yemeğinde birlikte olunur ayrıca bazı ailelerde camiye teravih namazı için hazırlık yapılır. Genellikle camiler ilk günler kalabalık olur sona doğru biraz azalır.

Karaman’da bizim çocukluğumuzda ve gençliğimizde daha neşeli ve güzel geçerdi. Sahurda her mahallenin bir davulcusu olurdu. Evdeki bütün çocuklar o tatlı uykudan kalkıp onları seyretmek için can atarlardı. Gençler gruplar halinde her gün ayrı camide teravih namazları kılardı. Geçmişte T.R.T.de çok güzel iftar ve sahur programları yapılırdı. O programları bugün bile çok özlüyoruz. Bütün dualar Türkçe yapılırdı. 

Bizim evde çocukken Ramazan ayı biraz sıkıntılı geçerdi. Rahmetli babam sigara tiryakisiydi. Özellikle iftar saati yaklaşınca herkese çok sinirlenirdi. Ondan çok çekinirdik. Sigarayı içince rahatlardı. Tabi eski ramazanlar daha bir saygı ve sevgi içerisinde geçerdi. Oruç olmayanlar bile bu ayda diğer oruçlu insanların yanında yiyip içmezlerdi. Ayrıca alkol alanlar bu ayda almazlardı. Herkesin mübarek aya büyük saygısı olurdu. Belediyeler belli yerlerde veya mahallerde yemek çadırları kurulurdu. Orada özellikle dar gelirli hemşerilerle birlikte iftar açılırdı.

Neticede geçmişteki ramazanlar bugünlerden daha kapsamlı ve amacına uygun geçerdi. Ben bütün hemşerilerimizin Ramazan ayını kutluyorum. Sağlık ve mutluluk içerisinde bayrama ulaşmamızı Allah’tan diliyorum.

HABER/ROPÖRTAJ: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK