Karaman'da Ramazan Sohbetleri (14)

TAKİP ET

 'Ruhu doyanın karnı zaten doyar' der büyüklerimiz… On bir ayın sultanı Ramazan ayı birazda iç dünyamızda hasbıhal ayıdır. Bu ramazan ayında birbirinden değerli konuklarımızla ruhumuzu doyuracak sohbetler ile Karaman'da eski ramazan geleneklerine birlikte ışık tutacağız.

Varlık âleminde her şeyin bir kalbi vardır. Senenin kalbi de ramazandır. Ramazan hatıraları yüzümüzde hep tatlı bir tebessüm... Ramazan ayı bir dingin mevsim, en çok da kalbin orucu! Birlikte iyileşmenin yollarından biri...

İstedik ki ramazan sohbetleri; hem bizleri iyileştirsin, hem de ruhumuza iyi gelsin.

Karaman’da Ramazan gelenek ve göreneklerimizi birlikte kayıt altına alacağımız konuklarımız bakalım ne Ramazan hikâyeleri anlatacak?

Ramazanın gelişini bize ne hatırlatır? Çocukluğumuzun ramazanları nasıldı? Konuklarımızla birlikte Karaman’daki Ramazan hatıralarımıza birlikte ışık tutmaya devam ediyoruz.

Bugün ki konuğumuz, Emekli Eğitimci, Suzan ÖZPEYNİRCİ

Özpeynirci Ramazan ile ilgili düşüncelerini ‘Uyanış Ramazan sohbetlerine’ anlattı.

**

“Ramazan ayının geldiğini, çarşı pazardaki hareketlilikten anlıyoruz. İnsanlar daha çok ikramda bulunuyor, misafir ağırlıyor, evlerde hazırlıklar yapılıyor, camiler normal zamanlara göre, Ramazan ayında daha kalabalık oluyor. Kadınlarımız teravih namazlarına gidiyor.

İnsanlar daha yardımsever oluyor. İbadete ağırlık veriyorlar. Samimiyet artıyor, koruyup kollama öne çıkıyor. Bu mübarek ayda yoksul vatandaşlar daha çok hatırlanıyor. 2023 yılı Ramazan ayında depremzede ailelerimizde öncelikle hatırlanıyor. KARTAP bu ailelerin çocukları için kermes yaptı, onların bayramlıklarını düşündü.

Çocukluğumuzda Ramazan ayı bugünden çok farklıydı. Evler temizlenir, badana yapılırdı. Annem bayramlıklarımızı dikerdi. Ramazan ayı için erişte kesilir, yufka ekmek yapılırdı. Erkekler İftar vakti caminin önünde ellerinde iftarlıklar ile bekler, bizler evimizin damından kaleden top atışını izlerdik. Sahurda davulcunun gelmesi bizi mutlu ederdi, ışığı yanmayan evlerin, camını tıklatırdı.

Bayramdan önce evimiz gibi mahallemizin camisi de temizlenirdi. Arife günü herkes gibi çocuklar da oruç tutardı. O gece ellerimize kına yakılır, sabah kimin kınası güzel tutmuş incelerdik.

Bayram sabahı erkekler bayram namazına giderken evden yemek götürür, camide yerlerdi,  sonra mahallenin en son evinden vakanın her kapı çalınır, bayram kutlanırdı. Ev sahibi kapıda şeker, Lokum ve sigara ikram ederdi, (çikolata)yoktu. Sonra aile kendi bayramlaşmasını yapar, kahvaltı değil bayram yemeği yenirdi.

Bayramda her evde; çorba, bamya, sarma, kebap, sütlaç börek yapılır, bayram ziyaretine gelenlere yemek de ikram edilirdi.

Ben size içimizi ferahlatan bir ramazan şerbeti, reyhan şerbetinin tarifini vereyim:

Mor reyhan şerbeti malzemeleri

Bir bağ mor reyhan

2.5 litre su, 1 bardak toz şeker

3 adet limon (yoksa 1-2 adet limon tuzu)

Çubuk tarçın, karanfil

Yapılışı: Su kaynatılır, içine mor reyhan ilave edilir, daha sonra limon yada limon tuzu ilave edilir, şerbetimizin rengi çıkana kadar kaynatılır ve şeker ilave edilir. Arzuya göre tarçın karanfil ilave edilir soğuyunca süzülür afiyet olsun.

Not: mor reyhan dondurucuda saklanabilir. Şerbet için kullanılan ve süzülen reyhan ikinci kez kullanılabilir.

  Tüm Karamanlılara, Yeni Karaman ve Uyanış Gazetesi okurlarına sağlık, huzur ve dayanışma içinde bir ramazan ayı diliyorum.”

HABER/Röportaj: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK