Karaman'da Ramazan Sohbetleri (10)

TAKİP ET

 'Ruhu doyanın karnı zaten doyar' der büyüklerimiz… On bir ayın sultanı Ramazan ayı birazda iç dünyamızda hasbıhal ayıdır. Bu ramazan ayında birbirinden değerli konuklarımızla ruhumuzu doyuracak sohbetler ile Karaman'da eski ramazan geleneklerine birlikte ışık tutacağız.

Varlık âleminde her şeyin bir kalbi vardır. Senenin kalbi de ramazandır. Ramazan hatıraları yüzümüzde hep tatlı bir tebessüm... Ramazan ayı bir dingin mevsim, en çok da kalbin orucu! Birlikte iyileşmenin yollarından biri...

İstedik ki ramazan sohbetleri; hem bizleri iyileştirsin, hem de ruhumuza iyi gelsin.

Karaman’da Ramazan gelenek ve göreneklerimizi birlikte kayıt altına alacağımız konuklarımız bakalım ne Ramazan hikâyeleri anlatacak?

Ramazanın gelişini bize ne hatırlatır? Çocukluğumuzun ramazanları nasıldı? Konuklarımızla birlikte Karaman’daki Ramazan hatıralarımıza birlikte ışık tutmaya devam ediyoruz.

Bugün ki konuğumuz Emekli Eğitimci Gazetemiz Yazarı Sayın Ulvi EMRE.

Ulvi Hoca, Ramazan ile ilgili düşüncelerini ‘Uyanış Ramazan sohbetlerine’ anlattı.

“Ramazan ayı bana her zaman çocukluğumu hatırlatır.

Zira daha 5-6 yaşlarındaki rahmetli annem bana ‘Tekke orucu’ diye bir oruç tuttururdu. Bu oruç sabah kahvaltısından sonra öğlene kadar hiçbir şey yenilip içilmez, öğlen birşeyler yedikten sonra akşam top atıncaya kadar birsey yenilip içilmezdi. Sokakta oynar acıkır, susardım koşarak merdivenleri bir iner çıkar annem görmeden biraz su içer, ekmeğin ucundan koparır tekrar sokağa arkadaşların yanına dönerdim. O çocukluk günleri ne güzel günlerdi. Ramazan ayı Tanrının rızasına açılan kapılardan birinin anahtarıdır. İlahi sevgiyi kazanmanın maddi ve manevi âlemde huzur ve saadet getiren en emin yollardan biridir.

Ramazan ayı söz dinlemeyen nefse haddini bildirme ayıdır. Ramazan ayı bire bin kazandıran bir manevi ticaret ayıdır. Ramazan ayı elindekinin kıymetini anlama ve onu verene daha bir gönülden teşekkür etme ayıdır.

Dünyaya bir geliş, bir gidiş kapısı olduğu gibi, kalp âleminin de iki kapısı vardır. Biri duygular âlemine, diğeri de gayb âlemine açılır. Yapılan her türlü ibadetlerde duygular âleminden sırlar âlemine doğru bir geçiş başlar. Huzur ve saadet sihirli bir anahtardır. Onu kalp gözüyle bakanlar görebilir.

Ramazan ayı aynı zamanda "Gönlün huzur bulduğu" bir aydır. Bu ay yalnız mideyi aç bırakmak ayı değil, aç olanların da halini anlamak ayıdır. Bir gönül yapabilmek için nefsine hâkim olup, muhtaçlara yardım etme ayıdır.

Yapılan her türlü ibadetlerin amacı öncelikle yaratılmışa, yaratandan ötürü merhamet gösterip onları yaratanın bir emaneti olduğunu bilerek ve düşünerek yapmaktır.

Tüm Karamanlıların, Türk-İslam âleminin ve okurlarınızın ramazan ayını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim.

Sizin de ifade ettiğiniz gibi ramazan ayı sofralara imkânlar ölçüsünde özen gösterdiğimiz bir aydır. Eşim Sevim Emre size ve okurlarınıza calla tarifini verecek.

Sevim Emre tüm Karamanlılara hayırlı Ramazanlar dilerim. Okurlarımıza calla tarifini veriyorum.

Karaman güveci yani yöremizdeki adıyla calla çeşitli geleneklere göre hazırlanabilen bir Türk güveci yemeğidir.

Ben size tarifini 4 kişilik olarak veriyorum. Kişi sayısına göre malzeme miktarı da artış gösterecektir.

Malzemeler

500 gr. kuzu kuşbaşı

500 gr patlıcan

1 büyük baş soğan

3-4 sivri yeşilbiber

2-3 adet domates

6-7 diş sarımsak

Bir kaşık biber salçası

Zeytinyağı, tuz ve sevdiğiniz baharatlar

Not: Güvece asıl lezzetini veren kuyruk yağıdır.

Yapılışı:

Tüm malzemeler yıkanır ve doğranır. Sırasıyla güvecin tabanına kuşbaşı etimiz, patlıcan, soğan, yeşilbiber, domates, sarımsak, çok az suyla sulandırdığımız biber salçası, zeytinyağı ya da kuyruk yağı ilave edildikten sonra güvecimizin ağzı sıkıca kapatılarak makbul olanı odun ateşinde fırında pişirmek fakat aynı yemeği evimizde de pişirebiliriz.

Tüm okurlarınıza ve Karaman halkına ağız tadıyla hayırlı ramazanlar diler, çok teşekkür ederim.”

HABER/Röportaj: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK