Karaman'a Ruh Katan Esnaflarımız… Durmuş Akın / SAATÇİ DURMUŞ

TAKİP ET

Karaman'ı yaşamak denince aklımıza tarihi, turistik mekânları ve manzaraları kadar; tatları, kokuları ve insan hikâyeleri de geliyor aklımıza…

Zamana direnen Karaman’a ruh ve değer katan Karaman’ın esnafları dizimiz çok yakında Uyanış Medya’da.
Yasemin Cicibıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Karaman’a ruh katan esnaflarımız” ı Uyanış Medya YouTube kanalımızdan izleyebilir ve Uyanış Gazetesi haberlerinde okuyabilirsiniz.
Saat Tamircisi Durmuş Akın / SAATÇİ DURMUŞ
Saat tik takları arasında her zamanki kibarlığı ve şık giyimiyle karşılıyor bizi saat tamircisi Durmuş Akın… 82 yaşındaki Durmuş Akın ömrünü geçirdiği dükkânında; 64 yıldır beyaz gömleği, kravatlı ve takım elbisesi ile Karamanlılara hizmet veriyor. Zamanın hızına inat adeta Karaman’ın değişmeyen bir kartpostalı gibi…  
Sabahın erken saatlerinde açıyor dükkân kepenklerini, akşam evine dönerken koltuğunun altında gazetesi… Yalnız saatler tamir olmuyor bu dükkânda, ruhumuzu da tamir eden hoş bir iklimi var.
 Durmuş Akın eski Karaman’ı, esnaf komşularını anlatırken hep saygıdan ve sevgiden dem vuruyor. Teknoloji ile birlikte her şeyin çok hızla değiştiğini söyleyen Durmuş Akın zamanı geriye alabilseydi 80 yaşını geçmezdim diyor. 
Karaman’da onlarca kalfa yetiştirmiş saat tamircisi Durmuş Akın… Saatlerini tamir ettirmek isteyip unutan yüzlerce kişinin saatleri kendisinde emanet duruyor.  Saatler kaç yıldan sonra antika olur sorumuza ise “saatler kullanıldığı sürece antika olmaz.” Diyor.
Hoş sohbeti ile “beyefendi” tanımının günümüzde ruh bulmuş halidir Durmuş Akın. Öyle tatlı tatlı anlatıyor ki;  nezaketi, güler yüzü ve okuduğu şiirleriyle sizi arada bir zamanın ortasında bozuk bir saat gibi bırakıveriyor. Sonra bilinmedik bir hüzün çöküyor, duvardaki saate bakıyorsunuz istemsizce… Cahit Sıtkı’dan bir dize fısıldıyor akreple yelkovan “Haydi Abbas vakit tamam”






Karaman Saatçi Durmuş Durmuş Akın