KARADAĞ'DA YILKI ATLARINI YAKALAMA İŞLEMİ DEVAM EDİYOR

TAKİP ET

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Yılkı Atları Kontrolü ve Rehabilitasyon Projesi" kapsamında,

Karaman Karadağ'da yaşamlarını sürdüren yılkı atları, toplanma merkezine alınma çalışmaları devam ediyor.
Karaman Karadağ denilince akla ilk olarak Yılkı atları geliyor. Karadağ'da bine yakın yılkı atı yaşamını uzun yıllardır devam ettiriyor.
Yıllar önce makineli tarıma geçilmesiyle sahipleri tarafından doğada kendi halinde yaşamaya terk edilen atlar, zamanla doğal ortamda kendilerine bir yaşam şekli belirleyip, adeta Karadağ'ın simgesi haline geldi.
Uzun yıllardır yaşamını sürdüren atların sayısının fazla olması diğer yaban hayatına da zarar vermeye başladı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü hazırladığı proje ile yılkı atlarını rehabilitasyon etmeye çalışıyor.
Ağustos ayında yapılan ihalenin ardından proje hayata geçirildi. Karadağ’ın ulu çukuru denilen mevkiinin bir kısmı çitle çevrilerek yakalanan atlar burada toplanıyor.
300’E YAKIN AT YAKALANDI
Bugüne kadar yakalanan 300'e yakın yılkı atı kayıt altına alındı. Atların muayeneleri düzenli olarak yapılıyor. yapıldı. Atları yakalama çalışmaları devam ederken, kayıt altına alınanların bir kısmının talep olması halinde sahiplendirileceği belirtildi.
Kayıt alınan ve muayenesi yapılan atların bir kısmı, daha sonra tekrar yaşam alanlarına bırakılacak. Öte yandan, atların zarar görmemesi için başka kişi ve kurumlarca yakalanmasına izin verilmiyor.
Sahiplendirme, yüklenici firma tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü Karaman Şube Müdürlüğü denetiminde yapılacak.
Haber: Murat ÖZÜNAL