Kapamanın namı Karaman'ı sardı

TAKİP ET

Kıyma – peynir, ciğer – peynir, sucuk – peynir okurken bile ağzı sulandıran ikililer, Anadolu insanının vazgeçilmezleri… Hele bir de bu ikililer mayalı ekmeğinin arasında olunca ne güzel olur değil mi? Karaman'da bu ikilileri sıyırtma denilen ince mayalı ekmeğiyle sıkma yaparak 39 yıllık fırıncı ustası Eryiğitoğlu'nun Karaman'da nam yapan kapamasına ise söylenecek söz yok.

39 yıldır fırıncılık yapan Nimet Pide Fırını işletmecisi Murat Eryiğitoğlu, unlu mamuller alanında Karaman’a verdiği hizmeti anlattı.  51 yaşındaki Eryiğitoğlu Karaman’da nam yapan kapatması, sıkması, tahinli pidesi hakkında bilgi verdi. Konuşmasına fırında yaptıkları unlu mamullerin isimlerini açıklayarak başlayan Eryiğitoğlu, “Fırınımızda; 4 çeşit sıkmam var, pide, etli pide, etliekmek, mevlana, tahinli pide, pastırma böreği, kapama, tırnak pide, sık tırnak pide çeşidimiz çıkmaktadır” dedi.

Lezzeti vatandaşların muhabbetine konu olan “Kapama” hakkında konuşan Eryiğitoğlu, “Kapamanın içinde, kıyma – peynir, pastırma – peynir, ciğer – peynir, sucuk – kaşar olabilir hepsinin lezzeti de harikadır.  İlk önce lavaş şeklinde iki hamur açıyoruz. İlk açılan hamurun üstüne müşterinin istediği ikiliden (kıyma – peynir, pastırma – peynir…)  koyuyoruz. Daha sonra ikinci hamur ile malzemenin üstünü kapatıp fırına sürüyoruz. Kapama güzelce kızardıktan sonra fırından çıkardığımız bu lezzeti müşterilerimize sunuyoruz. Müşterilerimiz da kapamayı çok seviyor.

Kapamayı Pazar günleri saat 12.00’a kadar ve hafta içleri saat 10’a kadar yapıyoruz. Kapamayı bahsettiğim zaman dilimlerinde yapma sebebimiz ise; kapamanın hamuru tam mayalı kabarmış hamurdan yapıyor olmamızdır” şeklinde konuştu.

“GÜNÜN HER ÖĞÜNÜ SIKMA TÜKETİLİYOR”

Günün her öğünü vatandaşın sıkma talebi olduğunu dile getiren Eryiğitoğu, sıkma hakkında şu bilgleri verdi: “Sıkma çeşitlerimiz arasında; normal peynir, küflü peynir, kıyma, ciğer ve bu malzemelerin karışımı (peynir – kıyma, peynir – ciğer…) yer alıyor.  Sıyırtma dediğimiz ekmekten yaptığımız sıkmamızı mayalı hamurdan yapıyoruz. Sıyırtma ekmek fırından çıkınca hemen malzemelerini koyuyoruz, ekme yuvarlayıp sıkıyoruz ve tekrar fırına veriyoruz. Fırında kızaran sıkmamız afiyetle yenmek üzere hazır oluyor. Sabah, öğle, akşam; her vakitte sıkma sıkıyor ve Karaman’ın her kesimine hitap ediyoruz.”

Tahinli pidemiz Karamanımızın vazgeçilmezlerinden. Yılın her günü tahinli pide yapıyoruz. Kahvaltıda tok tuttuğu ve lezzeti itibariyle beğenildiği için vatandaşımız tarafından yoğun talep görüyor.

“LEZZETİMİZİ İŞİMİZE OLAN SEVGİMİZE BORCÇLUYUZ”

Lezzetimizi işimize olan sevgimize ve bu sevgiyle birlikte gelen kalite hassasiyetine borçluyuz. Malzeme alırken çok titiz hareket ediyoruz. Kıymayı aile kasabımızdan alıyoruz. Ciğeri ve kıymayı baharat ve sarımsakla harmanlayıp hazırlıyoruz. Bu hususta bizim bir sloganımız var; ‘ En iyi malzemeyi alacaksın, 3 – 5 kuruşa kısılmayacaksın, vatandaşın karşısında da dik duracaksın’

 

Lezzetimize lezzet katan bir özellik de fırınımızdır. Bu fırının adı ‘kara fırın’ dır. Fırının içindeki zeminin altında 20 santimetre kalınlığında yaklaşık 2 ton tuz var. Yine fırının zemin taşı özel taş, Konya Sille’den getirttik.