İlin Ahisi, Çırağı, Kalfası Kaftanlarını Giydi

TAKİP ET

34. Ahilik Kültürü haftası etkinlikleri kapsamında ilin ahisine, kalfasına ve çırağına Ahi kaftanları düzenlenen törenle giydirildi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde düzenlenen törene Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, SGK İl Müdürü Serdar Fındık, İşkur İl Müdürü Şevket Sarıkaya, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Behiç Baş, Birlik ve Oda Başkanları, Oda Genel Sekreterleri, İlin Ahisi, Kalfası, Çırağı ve Odaların Ahileri katıldı.

Törende konuşan Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bayram Uysal,  “Ahilik, bir insan bilimidir. Ahi, her şeyde, her ortamda ve her çağda denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil, toparlayandır, yıkan değil; yapan, dünya ve ahiret dengesi tutturandır. Bütün Esnaf ve Sanatkarlarımız Ahilikten ilham almaktadırlar. Çünkü Ahi;

ELİNİ, BELİNİ, DİLİNİ,

GÖZÜNÜ, KAPALI;

ALNINI, KALBİNİ,

KAPISINI, SOFRASINI AÇIK tutan kişidir.

Esnaf ve sanatkârlar olarak şerefli bir maziden geliyoruz. İlham aldığımız, Ahi Evran-ı Veli, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Hoca Ahmet Yesevi ve Mevlana’lardır. Türk Milletinin teminatı olan esnaf ve sanatkârlar olarak, dün ve bugün, zor günlerin sahibi olduk. İşte AHİLİK, bu mesuliyetin, tarihi, şerefli timsalidir. Ahilik her şeyden önce, mesleki birlik, beraberlik, dürüstlük, doğruluk ve ahlâk demektir. Bugün dünden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Ekonomik şartlar ne olursa olsun sosyal ve milli bakımdan, kendini daha çok kabul ettiren bu ana kaynağımızın bugün asıl sahibi bizleriz. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Ahiliğin Ocağıdır. Ahilik Kültürü Haftamızda, AHİLİĞİ bize armağan eden ve getiren büyüklerimizin ve özellikle de AHİ EVRAN-I VELİ’nin, YUNUS EMRE’nin, AHİ OSMAN’ın, Ahi Şeyhi ŞEYH EDEBALİ’nin ruhları şad olsun. Birlik ve Oda başkanlarımızdan, Esnaf kardeşlerimizden ve ahilik yolu erlerinden vefat edenleri rahmetle anıyor, bütün esnaf ve sanatkârlarımızın 34. Ahilik Kültürü Haftasını ve Bayramını şahsım ve teşkilatımız adına, en içten duygularla kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından bu yıl ilin ahisi olarak seçilen Sarıveliler’de 39 yıldır demirci ustalığı yapan Baki Akkoç’a Ahi Kaftanı Belediye Başkanı Savaş Kalaycı tarafından giydirildi. İlin ahisine Şed kuşatılmasının ardından İlin Kalfası Hakan Kazım Polat ile İlin Çırağı Hasan Küçüknacak’a kaftanları giydirildi.

Ayrıca 16 Esnaf ve Sanatkarlar odamızdan O da ahisi seçilen esnaflarımıza Birlik Başkanı Bayram Uysal ile Oda Başkanları tarafından Ahi kaftanları giydirilerek plaket ve teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler takdim edildi.