Ekmeğini direksiyon sallayarak kazanan bir kadın….

TAKİP ET

Şoför Gülsüm, hem okuyor, hem de öğrencileri okula taşıyor Karaman'da okul servisçiliği sektöründe çalışan iki kadından birisi Gülsüm Kızıl… 3,5 yıldır servis şoförlüğü yapan Gülsüm Kızıl mesleğini seven cesur ve güçlü bir kadın. Onu en çok yaşlı teyzeler ve amcalar motive ediyor. En büyük destekçisi eşi Ali Kızıl.

Ekmeğini direksiyon sallayarak kazanan bir kadın….


Röportaj: Sultan AKBULUT
Fotoğraf: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK
-  Sizi tanımak isteriz. Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Gülsüm Kızıl: Karaman doğumluyum. 31 yaşındayım. Lise bittikten kısa bir süre sonra evlendim. Çalışmadığım içinde okumanın yaşı yoktur düşüncesiyle üniversite sınavına girdim ve kazandım. Şu an hem çalışıyor, hem de okuyorum. Açık öğretim Fakültesi Adalet bölümü öğrencisiyim. Bu yıl mezun oluyorum inşallah.

-Servis şoförü olmaya nasıl karar verdiniz?  Çevrenizden olumlu olumsuz nasıl tepkiler aldınız?

“Şoför işi bırakınca, eşime şoför arama ben bu işi yaparım dedim”

Gülsüm Kızıl: Eşim okul servisçiliği yapıyor. Kendi aracımız var. Bir gün akşam vakti şoför arabayı getirdi ve işi bıraktığını söyleyip gitti. Eşimde yeni şoför aramaya başladı. Bende o anda karar verdim. Eşime şoför arama ben bu işi yaparım dedim ve böylelikle servis işine başlamış oldum. Ben bu işe başladığımda çevremizdeki insanlar tarafından özellikle eşime çalıştırma eşini diyerek çok baskı yaptılar. Ama eşim onları dinlemedi. İyi ki dinlememiş, kendisine teşekkür ederim. Yaşlı teyzeler ve amcalar beni görünce çok sevinip maşallah kuzum diyorlar buda beni çok motive ediyor.

-Kaç yıldır bu mesleği yapıyorsunuz? Hiç vazgeçmeyi düşündüğünüz bir an oldu mu?

Gülsüm Kızıl: 3. 5 yıldır şoförlük yapıyorum ve başladığım günden bugüne kadar da bu mesleği bırakmak gibi bir düşüncem olmadı. Çünkü çocuklarla iç içe olmayı ve araba kullanmayı çok seviyorum.

-Karaman'da kaç kadın servis şoförü var? Siz ilk misiniz?

Gülsüm Kızıl: Karaman’da Servis şoförlüğü yapan iki kadın şoför var. Onlardan biri de benim.

“Öğrenci Servislerine Trafikte Saygı Yok”

- Peki sektörde ne gibi sıkıntılar yaşadınız? Bir kadın olarak sizi zorlayan durumlar oldu mu? Trafikte sizi zor duruma düşürecek herhangi bir sıkıntı ile karşılaştınız mı mesela?

Gülsüm Kızıl: Öğrenci dağıtımı esnasında dar sokağa girdiğimde karşıdan gelen araçlar genelde kızıp yoldan çekilmemi istiyorlar. Daha olmadı araçlarından inip çek arabanı diyenlerle bile karşılaşıyoruz. Küçük araçlar çekilmiyor. Büyük araba kullandığımız için bizim çekilmemizi bekliyorlar. Aslında bunu yaparken düşünseler o araçların içinde kendi çocukları bile olabilir. Karaman’da ne yazık ki öğrenci servislerine saygı duyulmuyor. Trafik kurallarına uysak hiçbir sorunumuz kalmaz.

-Bu meslek sevilmeden yapılabilecek bir meslek mi? Kadın olmanın bu işte zorlukları var mı?

Gülsüm Kızıl: Çocukları sevmeden bu iş zaten yapılamaz. Benimle aynı grupta çalışan erkek servis şoförü arkadaşlar bile biz kadın şoförlere saygı duymuyorlar ki zaten diğer şoförlerden nasıl saygı bekleyelim. Ne yazık ki trafikte karşındakine ya da önündekine saygı kavramı yok. Bu kadın sürücüler için bir tık daha önde maalesef.

-Çocuklarla aranız nasıl peki... Sizi ilk gördüklerinde bir şaşkınlık yaşıyorlar mı?

Gülsüm Kızıl: Çocuklar ve aileleri beni ilk gördüklerinde çok tedirgin oluyorlar. Ama sonradan benden çok memnun kalıyorlar ve hiç ayrılmak istemiyorlar. Bunu arkadaş çevrelerinde de konuşuyorlar. Memnun olduklarını söylüyorlar. Kadın olmak aileler için güven telkin ediyor. Bu memnuniyette bize ulaştığı zaman bizde çok mutlu oluyoruz.

-Akaryakıta arka arkaya yapılan son zamlardan nasıl etkilendiniz?

Gülsüm Kızıl: Artık hemen hemen her gün motorine yapılan zamlardan biz şoförler olarak çok yıpranıyoruz. Yapılan zamlar maddi anlamda bizleri çok zorluyor. Mazota her hafta gelen zamları biz ne yazık ki servis ücretlerine yansıtamıyoruz. Haliyle zararımızı karşılayamıyoruz. Zamlar herkesi etkilediği gibi bizim sektörü de etkiliyor.

“Kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi çok güzel bir duygu”

-Bu işi yapmaya ehliyeti olup cesareti olmayan kadınlara neler söylemek istersiniz?

Gülsüm Kızıl: Bir kadının kendi ayakları üstünde durabilmesi çok güzel bir duygu. Bu işte aslında kadınların kendi ayakları üstünde durabilmesi için çok güzel bir meslek. Meslekteki en büyük destekçim eşim. Ona sizlerin aracılığıyla tekrar teşekkür ederim.

Yoğun mesainizden bize zaman ayırıp sorularımıza içtenlikle yanıt verdiğiniz için size teşekkür ediyor, bu vesile ile 8 Mart Emekçi Kadınlar gününüzü kutluyoruz.

Gülsüm Kızıl: Ben teşekkür ediyorum. Bana böyle bir imkân verip en sesimizi duyurmamıza vesile oldunuz.