Çanakkale'nin Karamanlı kahramanı

TAKİP ET

Çanakkale'de Fransız Bouvet Zırhlısı'nı batıran Yüzbaşı Mehmet Hilmi Karamanlıdır

Gazanfer Şanlıtop’un yazdığı Cepheden Cepheye Bir Ömür Yüzbaşı Mehmet Hilmi kitabından Karamanlı Şair-Yazar Ahmet Mısırlıoğlu’nun yaptığı derleme şöyle;

“Kınalı; manastıra 16 km. mesafede Selanik’e giden Demiryurt’un güzergahında 700 haneli bir köy. O civarda oturanların önce Orta Asya’dan, sonra Karaman’ın Kızılyaka ve Başkışla köylerinden geldikleri biliniyordu.

Mehmet Hilmi, 1884 yılında manastırın Kınalı Köyü’nde kendisini bekleyen uzun ve zorlu yaşamdan habersiz dünyaya gözlerini açtı. Doğduğu yıllarda Osmanlı İmparatorluğu gücünü iyiden yitirmiş, askeri ve siyasi yönden çıkmaza girmiş durumdaydı. Milletin içine düştüğü bu durumdan çıkabilmesi için vatansever gençlerden başka ümidi yoktu. Genç subaylardan Mehmet Hilmi’nin mesafe tayini ve komutasındaki Rumeli Mecidiye Bataryası’nın atışlarıyla Fransızların “Yarım Dünya” dedikleri 639 mürettebatlı Bouvet Zırhlısı isabet almış, cephaneliğinin berhavası ile iki dakika içinde batmıştır.

Balkan, Çanakkale Savaşı ve Doğu Cephesi gazisi Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ve Beratı sahibi Yüzbaşı Mehmet Hilmi (Sanlıtop-Emekli Albay) ye Allah rahmet eylesin. Çanakkale şehitlerimizin ruhu şad olsun”