Eser "Her yerde ayrı düşünebiliriz ama söz konusu Karaman olunca gücümüzü birleştirmeliyiz."

TAKİP ET

Ak Parti Milletvekili Selman Oğuzhan Eser ile Z kuşağından Lütfi Elvan'a, Karaman'da Cumhur ittifakından sahadaki vatandaşların taleplerine kadar her şeyi konuştuk. Karaman'a ilişkin sorularımızı içtenlikle cevap veren Eser yeniden aday olacak mı?

Ak Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser Her yerde ayrı düşünebiliriz ama söz konusu Karaman olunca gücümüzü birleştirmeliyiz.

Röportaj: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK
“Z kuşağı isimlendirilmesini doğru bulmuyorum. Her dönemde genç nesiller önceki kuşaklarla farklı tutum, davranış ve anlayış sergiler.”

-İlk sorum gençlik olacak Sayın Eser…
Genç bir politikacı olarak Z kuşağı ile ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum. Karamanlı gençlerle bir araya geldiğinizde neler konuşuyorsunuz, sizden beklentileri neler?

Selman Oğuzhan Eser:Bir kere Z kuşağı isimlendirilmesini doğru bulmuyorum. Her dönemde genç nesiller önceki kuşaklarla farklı tutum, davranış ve anlayış sergiler. Aradaki kuşak farkını ifade etmek için geçmişten bugüne genç nesiller, zemane, günümüz kuşağı..vs.  gibi tabirler kullanıla gelmiş. Ancak Z kuşağı harfle kodlanarak öncekilere göre daha ayrıştırıcı ve soyutlayıcı bir tabir. Bu nedenle Z kuşağı tabirini ben kullanmıyorum. Bir araya geldiğimizde her konuyu konuşabiliyoruz. Siyaset ekonomi, dış politika, iç politika dahil her şeyi konuşuyoruz. Bazen onlar eğitim hayatındaki, sosyal yaşamındaki özel ve genel sıkıntılardan bazen de yaşadıkları ilginç ve komik olaylardan bahsediyorlar. Ben de aynı şekilde geçmişte yaşadıklarımdan, deneyimlerimden, görüşlerimden bahsederek muhabbete katılıyorum.
Bizden çok beklentileri var. Hepsinin gelecekle ilgili akıllarında soru işaretleri var.  Çok araştırıyor ve çok sorguluyorlar, doğru bir kanaate varmaları için bu durumları iyi bir şey. Ben de kendilerine geçmişten günümüze bireylerin ve toplumun gelecekle ilgili beklenti ve kaygılarının farklılıklar göstererek her dönemde devam ettiğini örnekleri ile ifade ediyor; kaygılarını oluşturan günümüz meselelerinin nasıl çözülebileceğini müzakere ediyoruz. Burada kendi fikirlerimi anlatmaktan çok onların görüşleri, bakış açıları doğrultusunda sorular sorarak çok farklı fikir ve önerilere ulaşmaya çalışıyorum.

“Siyasete neden atıldım? Güzel soru. "Yanlışı gördüğümde müdahale edebilecek güce sahip olmak için, memleketin hayrına işler yapabilmek için" diyeceğim.”

- Siyasete neden atıldınız?

Selman Oğuzhan Eser: Neden atıldım. Güzel soru. "Yanlışı gördüğümde müdahale edebilecek güce sahip olmak için, memleketin hayrına işler yapabilmek için" diyeceğim. Hadi canım sende diyenler olabilir, belki de daha fazlasını söyleyenler olur. Siyasetten önce işim gereği birçok kurumla muhatap oluyor buralarda ve yolda sokakta karşılaştığım birçok soruna kayıtsız kalmasamda yeterince müdahale etme şansım olmuyordu. Hep içimden geçiriyordum. " Allah'ım bir fırsat ver, müdahale etme gücü ver. " diye. İnanın makam, mevki hiç dilemedim. En doğrusunu Allah bilir, duam kabul oldu sanırım.

-Bir konuşmanızda şöyle bir ifadeniz var;
“Bazen bilmek yetmez”
 Siyasette elinizi kolunuzu bağlayan anlar oldu mu mı hiç?

“Üstesinden gelemediğim işler oldu ama elimi kolumu bağladığım anlar olmadı.”

Selman Oğuzhan Eser:(Gülümsüyor) Günün sorusu bu olsa gerek...  İnsan bir konu hakkında yapabileceği her şeyi yapmışsa sonuç önemli değildir. Ne ülkede ne de şehrinizde tek otorite siz değilsiniz. Olmuş olsanız bile attığınız adım doğru yönde olmayabilir, tercihleriniz, kararlarınız doğru olmayabilir. Doğru olduğunu varsayarak söylüyorum. Doğru olduğunu bildiğiniz bir konuyu doğru yerde ve zamanda savunmaktan ve doğru kişiye söylemekten ( bunu aleni yapmanız şart değil ) imtina ederseniz o zaman elinizi kolunuzu bağlamış olursunuz. "Bazen bilmek yetmez" derken, bilirsiniz elinizden geleni yaparsanız ama sonuca ulaşamazsınız, bildiğiniz kalır elinizde. İnsanın kaygıları olur. Fazla kaygı taşımamak gerekir. Siyasi gelecek kaygısıyla yapmanız gerekenler için risk almazsanız asıl o zaman elinizi kolunuzu bağlarsınız. Üstesinden gelemediğim işler oldu ama elimi kolumu bağladığım anlar olmadı.

-Gelelim saha çalışmalarınıza… Sahada vatandaşın taleplerini dinliyorsunuz. Bu taleplerin başında neler var Sayın Eser?

Selman Oğuzhan Eser:Merkez ve köylerimizdeki talepler birbirinden biraz farklı. 2021 yılında yaptığımız gezilerde merkezde  pandemi dönemi ve sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılar ile fiyat artışlarını vakur bir şekilde dile getiren  esnaf ve vatandaşlarlarımız oldu.  Köylerimizde kuraklık nedeniyle sulama yatırımlarının tamamlanmasını, tarım ve hayvancılıkta yaşanan girdi maliyetlerinin arttığını hemşerilerimizden işittik. Genelde hepsi de sözlerinin sonunda zor günlerden geçtiğimizi ama devletimize ve bize güvendiğini, bugünlerin üstesinden geleceğimizi ifade ettiler. Bu güveni boşa çıkarmamak için ne pahasına olursa olsun yaşanan sıkıntıların üstesinden geleceğiz.

-Karaman Milletvekili olarak, size göre Karaman’ın en büyük sorunu nedir?

“Karaman’ın sorunlarından birisi de, farklı görüşlerimizi bir kenara bırakarak  Karamanlılık paydasında birlik ve beraberliği sağlayamamış olmamız.”

Selman Oğuzhan Eser:Sorunları bölge bölge ayırmak durumundayız. Karaman'ın genelinde şöyle bir sorun var demek doğru bir durum tespiti olmaz kanaatimce. Bölge bölge farklı sorunlar ve eksikler olabilir. Örnek olarak taşeli bölgesinde kapanan madenler nedeniyle yaşanan işsizlik sorunu. Madenlerle ilgili çok uğraş vermemize rağmen henüz bir çözüme kavuşturamadık. Bölgede Ermenek barajından köylerimizin tarımsal sulamaya kavuşabilmesi için çalıştığımız projemiz var, yine bölgede tarımsal üretim ve seracılık desteklemeleri yapılıyor.
Ovada yaşanan durum ise kuraklık nedeniyle artan tarımsal su ihtiyacıdır. Bununla ilgili de  barajlarımızın suyunu kapalı sistemle ovamıza ulaştırmak için çalışıyoruz. Bunların yanında bana göre en büyük sorunlardan biri de farklı görüşlerimizi bir kenara bırakarak  Karamanlılık paydasında birlik ve beraberliği sağlayamamış olmamız.

-Karaman Hızlı Trene gecikmeli de olsa kavuştu. Sayın Cumhurbaşkanı'nın katılımlarıyla hizmet açılışı gerçekleşen hızlı tren ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Selman Oğuzhan Eser:Hızlı tren; büyük bir ayrıcalık, büyük bir konfor, büyük bir hizmet. Bundan yararlanan 8 şehirden biri Karaman oldu. Güle güle, sağlıkla kullanılsın, uzakları yakın etsin. Gurur duyarak, hayırlı olsun derim.

-Yine memleket gündeminden bir soru ile devam edeyim;
Sayın Lütfi Elvan… Karaman’a ve AK Parti’ye kırgın mı?
-Sizce neden böyle bir algı oluştu kamuoyunda?

Selman Oğuzhan Eser:(Gülümsüyor) Ben görüşüyorum kırgın değil. Öyle birşey olsa bize söyler. Bizde sorun neyse çözeriz. Maliye bakanlığı döneminde yoğun çalışması nedeniyle  Karaman'a sıklıkla gelememişti. Böyle olunca akıllara acaba bir kırgınlık mı var sorusunu getirmiş olabilir. Benimde sık görüşüp, sonra yoğunluktan uzun süre arayamadığım yakınlarım beni arayıp "istemeden kalbini mi kırdık, arayı açtın vekilim" diye sorarlar. Buda böyle bir şey. Bundan sonraki süreçte daha çok Karaman'a geleceğini düşünüyorum.

“Yatırım alanında en büyük hayalim ise doğudan batıya Ayrancı, Yeşildere, Gödet barajlarıyla, batıdan Karadağ sulama projesiyle tüm ovanın sulanır hale gelmesi.”

-Siyasi hizmet döneminizde Karaman ile ilgili en büyük hayalinizi merak ediyorum. Şunu yapabilirsem dediğiniz en büyük hayaliniz nedir Sayın Eser?

Selman Oğuzhan Eser:Hiçbir suçun işlenmediği, insanların birbirine zarar vermediği çok daha güvenli ve huzurlu bir şehir olması.
Yatırım alanında en büyük hayalim ise doğudan batıya Ayrancı, Yeşildere, Gödet barajlarıyla, batıdan Karadağ sulama projesiyle tüm ovanın sulanır hale gelmesi.

-Milletvekilliği döneminizde sizi en çok duygulandıran hadise ne oldu?

“Oğlum Muhammed Ensar'ın her yerde resimlerimi görüp " Anne, her yerde babamı görüyorum ama onu hiç bulamıyorum " demesi beni çok etkilemişti.”

Selman Oğuzhan Eser:Beni duygulandıran bir çok şey oldu.  Bunlardan paylaşabileceğim bir kaçı..
30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda külliyede okunan Kur'an-ı Kerim.. Bütün dünyaya verilen ilahi bir mesajdı, o an çok duygulanmıştım.
Oğlum Muhammed Ensar'ın her yerde resimlerimi görüp " Anne, her yerde babamı görüyorum ama onu hiç bulamıyorum " demesi beni çok etkilemişti.
Hafız bir kardeşimizin içimden geçenleri yüzüme söylemesi beni çok duygulandırmıştı.
Yine, bir köy gezisi sırasında bir amcamızın el yazısıyla yazıp cebime koyduğu mektup.

“Siyasette bulunmaktan hiç pişman olmadım.”

-Keşke siyasete bulaşmasaydım dediğiniz zamanlar oldu mu peki?

Selman Oğuzhan Eser:O kadar çok insan söyledikleriyle yapmadığımız şeylerden günahımızı alıyor ki ve aynı zamanda da  yaptığımız iyi işlerle öyle çok dualar alıyoruz ki...
Böyle olunca kızsam da üzülsem de siyasette bulunmaktan hiç pişman olmadım.Milyonları harcarsanız da bu kadar dua alabileceğiniz başka bir  makam yok.

-Biraz uzaklaşmak istediğinizde neler yaparsınız? (Toprakla uğraşmayı sevdiğinizi biliyoruz) Başka neler yapar kendine ait zamanlarda Selman Oğuzhan Eser?

Evet, toprakla uğraşmayı çok seviyorum, beğendiğim meyve ve bitkilerin tohum ve çekirdeklerini toplarım. Saksıda, bahçede çimlendirmeye çalışırım. Doğada, yağmurda yürümeyi, balık tutmayı, bisiklete binmeyi, silah atışı yapmayı, spor yapmayı seviyorum.

-Çocuklar ve eşiniz, onlar şikayetçi mi bu tempodan?
“Eşimin hakkını asla ödeyemem... Bir arada olduğumuz her an, bize her yuva.”

Selman Oğuzhan Eser:Siyaset emek ister, uğraş ister, zaman ister.. her ne kadar ailemizi ihmal etmiyoruz desek de beraber geçirdiğimiz vakitler ister istemez azaldı. Bu nedenle eşimin sorumluluğu iki kat arttı, hem anne hem baba olarak evin yükünü üzerine aldı, bu durumdan şikayetçi olduğunu duymadım çünkü  kendisinin de siyasi geçmişinin olması, bu süreçte beni çok iyi anlamasına ve destek vermesine sebep oldu; bu konuda onun hakkını asla ödeyemem. Çocuklara gelince; onlar annenin meyvesidir; bir anne bu bilinçte olunca çocuklar da ona göre şekilleniyor diyebilirim.
Ayrıca imkan bulduğumuz sürece hep birlikte olmaya çalışıyoruz, Karaman- Ankara arası yolculuğuma onları da dahil ediyorum. Böylece her fırsatı ve her anı değerlendirmiş oluyoruz. Ailemle geçirdiğim zamanlarımı kendime ayırdığım zamanlarım olarak görüyorum. Onları kendimden ayrı tutamam çünkü... Bunun dışında mecliste olduğum zamanlarda ise onlar yanıma geliyor, anlayacağınız bize her yer yuva; yeterki isteyelim.

-Karaman gündemine ilişkin birkaç sorum daha olacak:
-Biyokütle termik santral meselesi… Vatandaş bu konuda tedirgin. Vatandaşı rahatlatacak bir açıklamanız var mı?

Selman Oğuzhan Eser:Santral 40 megavat kurulu güce sahip, yılda 350.400.000 kW elektrik üretecek. Bölgede onlarca kişiye istihdam sağlayacak.
Milyarlarca lira enerji ithal eden bir ülke olarak santralden tedirginliğimiz ancak çevre kirliliğine yol açması halinde olur. Merak etmeyin. Türkiye'den daha çevreci devlet, bizden de daha çevreci bir millet yoktur. Tesis emisyonları bakanlığımız tarafından 24 saat online olarak izlenecek. Yani böyle bir şeye mevzuatımız cevaz vermediği gibi ben dahil Karaman halkı da müsaade etmez.

“Her yerde ayrı düşünebiliriz ama söz konusu Karaman olunca gücümüzü birleştirmeliyiz.”

-Karaman’ın 3. Ligde profesyonel bir takımı olmasına rağmen kulüp sık sık maddi sıkıntılarıyla gündemiyle gelmektedir. Bu konuda bir öneriniz, düşünceniz var mı Sayın Vekilim?

Selman Oğuzhan Eser:Takımımızın maddi sıkıntı çekmesi beni de çok üzüyor. 3. Lig'de bir takımımız var bundan gurur duymalıyız. Yepyeni ve koskoca bir stadyum yapıyoruz. Daha ne isteyebiliriz. Takım Karaman'ın takımı.Ben her zaman ifade ediyorum, her yerde ayrı düşünebiliriz ama söz konusu Karaman olunca gücümüzü birleştirmeliyiz. Karaman'ın yetiştirdiği sanatçı, sporcu, yazar, şair, özel yetenekler, spor kulüpleri kısaca Karaman'a dair Karaman'da doğan her ne varsa tamamına bir ve beraber olup sonuna kadar desteklemeliyiz. Burada Karamanlılar olarak birbirimizle zayıf olan iletişimimizi güçlendirmeli, şehrin her kesiminden katılımcının bulunduğu bir platformda siyaset üstü değerlendirme yapılarak kulübümüze, ve diğer yeteneklere katkı sağlayacak bir havuz oluşturmalıyız.
“Cumhur İttifakı'nın Karaman'da adı da var, kendisi de var, ruhu da var.”

-Karaman’da Cumhur ittifakının adı var, kendisi yok gibi bir algı da var. Var mı Cumhur ittifakının Karaman’da sorunları ve sıkıntıları?

Selman Oğuzhan Eser:Cumhur İttifakı'nın Karaman'da adı da var, kendisi de var, ruhu da var.
Milletvekili olarak Cumhur İttifakı'nın Karaman'daki paydaşları Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı ve belediye başkanları ile ittifakın gereklerine uygun hareket ederek milletimizin geleceği için dostluğumuzu ve kardeşliğimizi sürdürüyoruz.Uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Şahsen bir sorun yaşamadım. Varsa sorunlar konuşularak halledebilecek boyutta olduğunu düşünüyorum. Ben öyle yapıyorum.

- 2022 yılı için Karaman’a yeni yatırım müjdeleriniz var mı sayın Eser?

Selman Oğuzhan Eser:Karaman'ın hemen her bölgesinde proje  ve çalışmalarımız var.  Biliyorsunuz bunları duyurmak için önce yatırım bütçesini hazırlamanız gerekir. Açıklayıp yapmazsanız gerekçeniz mazeret sayılmaz. Herşey tamam olunca bakanlığımız duyurur, Biz de paylaşırız. Kastetiğim yatırımlar Karaman'ın tamamını veya büyük bölümünü ilgilendiren yatırımlar.. değilse görüşmelerimizle Karaman'a kazandırdığımız, sağlık ,spor, tarım, çevre ve diğer bakanlıklarımızın yatırım ve destekleri değil. Özellikle sağlık alanında başlayan ve yakın zamanda tamamlanan büyük yatırımlar da var. Bunları tek tek saymaya gerek yok Karaman daha da fazlasını hak ediyor. Devam edenlerin hepsi tamamlanacak, yeni yatırımlar da yapılacak.

-Son sorum:
Yeniden aday olacak mısınız?

Selman Oğuzhan Eser:Uygun görüldü aday oldum ve seçildim, nihayetinde Allah nasip etti. Şuan milletvekilliği görevini yerine getiriyorum. Teşkilatımız uygun görürse her vazifede olduğu gibi adaylıkta da bir adım öne çıkmaktan imtina etmem.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Selman Oğuzhan Eser:Asıl ben teşekkür ederim değerli sorularınızla kendimizi ifade etme imkanı sağladığınız için.