Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

TAKİP ET

Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Uysal, ‘Ahilik Haftası’ nedeni ile ilgili yaptığı açıklamasında şöyle dedi; 

“AHİLİK; Birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkarın iş teşkilatıdır. Atalarımızın, manevi önderlerimizin, ustalarımızın yadigarı AHİLİK ahlak kuralları üzerine kurulmuştur.

AHİLERİN Yönetmeliğine göre, Ahilerin üç şeyi açık olmalıdır.

ELİ AÇIK, yani, cömert olmalı;

KAPISI AÇIK, yani, misfirperver olmalı;

SOFRASI AÇIK, yani, aç geleni tok göndermeli,

AHİLERİN üç şeyi de kapalı olmalıdır.

GÖZÜ KAPALI OLMALI; yani kimseye kötü nazarla bakmamalı, kimsenin ayıbını görmemeli,

DİLİ BAĞLI OLMALI; yani kimseye kötü söz söylememeli,

BELİ BAĞLI OLMALI; yani kimsenin namusuna ve şerefine göz dikmemeli,

Ahi helalinden kazanmalıdır. Hepsinin bir sanatı olmalıdır. Yoksul ve düşkünlere yardım etmeli, cömert olmalıdır. Alimleri sevmeli, hoş tutmalıdır. Fakirleri sevmeli, alçak gönüllü olmalıdır. Temiz iyi huylu olanlarla sohbet etmeli, namazını kazaya bırakmamalı, haya sahibi olup, nefsine hakim olmalı, dünyaya düşkün olanlarla düşüp kalkmamalıdır.

Ahilik mensuplarının, takdir edilmelerinin yanında ahilik kurallarına uymayan Ahiler için çeşitli ceza kuralları ile cezalandırılırlardı. Şarap içmek, zina yapmak, livata yapmak, dedikodu ve iftira etmek, münafıklık etmek, gururlanıp kibirlenmek, sert ve merhametsiz olmak, haset etmek kıskanmak, kin tutmak affetmemek, sözünde durmamak, kadınlara şehvetle bakmak, yalan söylemek, hıyanet etmek, emanete riayet etmemek, insanların ayıbını örtmeyip açığa vurmak, cimrilik etmek, koğuculuk ve gıybet etmek, hırsızlık yapmak gibi ahlaki kurallara uymayan Ahiler Ahilikten çıkartılırdı.

Bu yıl 33. sünü kutlayacağımız Ahilik Haftası Covid-19 salgını nedeniyle kısmi programla, Valimiz Sayın Mehmet Alpaslan Işık ve Belediye Başkanımız Sayın Savaş Kalaycı’yı makamlarında ziyaret ile başladık. 

15.09.2020 yarın Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizde İlin Ahisine, İlin Kalfa ve Çırağı ile her Odadan seçilen Ahilere Ahi Kaftanı giydirilmesi, Plaket ve Teşekkür Belgesi takdimi ile sona erecektir.

Ahilik Haftası’nın ilimize, Ülkemize, Esnaf ve Sanatkarlarımıza hayırlı olmasını dilerim.”