84. TÜRK DİL BAYRAMI KUTLAMALARI

TAKİP ET

1932'deki ilk Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül tarihinde ülkemizde 'Dil Bayramı' olarak kutlanan Bayram dolayısıyla Karaman'da kutlama programı düzenlendi.

KARAMAN'DA 84. TÜRK DİL BAYRAMI KUTLANDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Karaman Valisi Süleyman Tapsız, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, daire müdürlüleri ile öğrenciler katıldı. 
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, yaptığı konuşmada, “Bu bayramı Mayıs ayında yapıyorduk, yapılıyordu. Bu bayramın belirli bir tarihi olabileceği gibi bunun esnek tarihleri de olabilir. 12 Temmuz Dil Kurumumuzun kuruluş yıl dönümü, 26 Eylül ilk Türk dil kurultayının yapıldığı gün, bunların harmanı olmak üzere bu tarihlerde kayma gösterilir. Göstermek istiyoruz ki bunlar hatırlansın hafıza da yer etsin. 
Karaman’ı seçiyoruz sonra Karaman’dan başka şehirlerimizi de seçmek istiyoruz. Türkçenin konuşulduğu her yer türküleriyle yetiştirdiği bilim adamlarıyla, sporcularıyla, sanatçılarıyla, tüccarlarıyla Türkçeyi kullananlarla büyüyor ve Türkçenin konuşulduğu yetiştiği ve Türkçenin yetiştirdiği illerde düşünüyoruz. 
“2017 YILINDA UZUN YILA YAYILMIŞ KUTLAMALAR YAPILACAK”
2017 yılında uzun yıla çeşitli dalgalanmalarla serpiştirilmiş bir Türk Dili kutlamaları yapmayı düşünüyoruz. Bunların içinde biz hep ilmi ayağı ilmi payı temsil ediyorduk folklorik sohbetler seyahatler tanıtmalar çeşitli faaliyetleri de buna katmak ve bu çeşitliliği yapmayı düşünüyoruz. Bu eğitim yılı dolayısıyla bu kutlamayı 2016 yılı içinde olsa bile bu kutlamayı da bu yaptığımız kutlamaların başlangıcı olarak kabul ediyoruz ve bu kutlamalar içerisinde mütalaa ediyoruz.  
Bazı kutlamaların faydası var unutulmaktan uzak kılıyor. Bazı kutlamaların faydası demeyelim de bir hüzünlü tarafı var. Bir şey elden gidiyorsa o artık anılmaya hatırlanmaya başlıyor. Müzelere kaldırılıyor. Törenlere boğuluyor bunu böyle algılamayalım birincisi gibi algılıyoruz yıl boyu bazı şehirleri esas alarak 52 haftayı 52 konuya bölerek yıl boyu fuarlar, panayırlar yapılıyor. 
Bilgisayar, kitap, araba fuarı gibi bunların böyle olduğu bunların piyasasının olduğu bunların müşterisinin bunların üreticisinin satıcısının ve alıcısının olduğu hatırlatılıyor. 
Teker teker arama ve ulaşma zorluklarının önüne geçiliyor ve deniyor ki bu fuar da biz kendimizi tanıtalım siz bizi tanıyın. Bu fuarlar kapitalizmin dünya ticaretinin getirdiği bir yeniliktir. Böyle tanıtmaların olduğu dönemde siz kendinizi tanıtmazsanız unutulursunuz. Ayakta kalma ve tutunma aczi yet gibi değil dünyanın bir gerçeği ve geçerliliği olarak biz bu kutlamayı yapıyoruz. 
“KENDİMİZİ TANIMAK TANITMAK VE AYAKTA TUTMAK ZORUNDAYIZ”
Başka diller niye yapmıyor başka diller de başka şekilde yapıyor. Dünyanın gerçeği bu. Kendimizi tanımak tanıtmak ve ayakta tutmak zorundayız. Farklılık olacak. Türkçenin kendisine mahsus bir farklılığı kaybolursa tabi Türkçe gibi başka diller vardır onu o temsil eder onu Allah’ın bileceği bir iş fakat bazı şeyler kaybolur. Türk hafızasıyla Türk refleksleriyle de aramızda taşınan bir şeyler var. Bunun için bu bayramı yapıyoruz. 
Bayramın aynı günde olmayışı şöyle ifade edeyim dinimizin kendi kurallarını bize ulaştırmakta kullandığı dil Arapça olduğundan ve bizde kahir ekseriyette Müslüman olduğumuzdan ayit bayram demek tekrar gelen gün demektir. Bu takvimde her gün geliyor fakat Ramazan Bayramı’nda bayram yapıyoruz Kadir Gecesinde Kur’an-ı Kerim iniyor Kur’an-ı Kerim indiği için o gün tövbe kapıları açılıyor melekler iniyor dualar kabul ediliyor. İnsan ömrünü kurtarıyor ve bu gün bir zaman gelmişti ve geçti gitti bir daha gelmez değil her sene geliyor kadir gecesi olarak ve biz kadir gecesine ulaştık Allah bizi bu geceye ulaştırdı diye bayram ediyoruz. 
Arafat bütün günahların reset edildiği bir gündür arafatsız hac olmuyor. O hac da sıfırlandık günahsız kul olarak tekrar doğsaydım şunları yapmazdım ah eskiden bilmiyordum deme hayıflanmasını kaldırdığı için bayram ediyoruz. Bunların dini çakılı günleri var. Bunları değiştiremezsiniz ama öbür günlerin hatırlanma ve yad edilme özelliği olduğu için onları kaydırabiliriz. Böyle bir çakılı günü yok. Bu tarihte yaptık Mayıs ayında vizeler oluyor başka toplantılar oluyor müracaatlar bazen sekteye uğruyor. İmtihanını verip memleketine dönme heyecanı ve hevesi içinde olabiliyor öğrenci arkadaşlarımız. Yılın içerisinde kutlamanın izahına böyle yapmış olayım” dedi. 
Karaman Valisi Süleyman Tapsız, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker ve Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan da birer konuşma yaparak Türk dilinin önemine vurgu yaptı. 
Daha sonra Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Yavuz, Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Galip Güner, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yasin Kara ve Afyon Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Murat Özşahin birer konuşma yaptı.
Piri Reis Kültür Merkezi’nde devam eden kutlamalarda çeşitli sahne gösterileri yer aldı.