8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları

TAKİP ET

8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle gazetemize gönderilen kutlama mesajları şöyle;


KARAMAN VALİSİ MEHMET ALPASLAN IŞIK

Dünya kadının elinde şekillenir. Hayat ana rahminde başlar. Kadınlarımız doğuran, besleyen, büyüten, koruyan hayatın her sürecinde iyi günde kötü günde sevinci üzüntüyü paylaşan, zorluklara göğüs geren kadınlarımız. Bizim kadınlarımız. 

Senede bir kere değil, her gün onları kutlamalı onlara sevgi ve saygımızı göstermekten çekinmemeliyiz.

Kadının değerinin anlaşıldığı, onların baş tacı edildiği güzel gelecek ümidiyle kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.



CHP KARAMAN MİLLETVEKİLİ AV. İSMAİL ATAKAN ÜNVER

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

Ünver’in mesajı şu şekilde: Yüzlerce yıllık bir mücadelenin ve kadınların eşitlik, özgürlük ve adalet arayışı için haykırışlarının simgesi olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, yine kadının ikinci plana atıldığı bir dönemde karşılıyoruz.

Cumhuriyet’in ve devrimlerinin odak noktası olan, Atatürk önderliğindeki bağımsızlık mücadelesine en büyük katkıyı sunan, dün ülkenin bağımsızlığı ve Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda zafer için mücadele eden, omzunda top mermisi taşıyan kadınlar, bugün ne yazık ki şiddetin, tacizin, tecavüzün, ayrımcılığın, cinayet ve tüm çekişmelerin ortasında kalmıştır.

“Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” sözleriyle kadınları özgür, uygar ve gelişmiş bir toplumun en temel parçası olarak işaret eden Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, emekçi kadınların fedakârlık içinde yürüttüğü mücadele geleneğini ve azmini Cumhuriyet devrimleriyle taçlandırmıştır.

Fakat, Atatürk’ün önderliğinde seçme seçilme hakkına 5 Aralık 1934 tarihinde kavuşan Türk kadını, ne yazık ki, bugün ne ülke yönetiminde ne de toplumsal hayatta istenen ve olması gereken noktada değildir.

Tüm bunlara rağmen, bizler sorunları aşmak için el ele vereceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere, pek çok hakkı kanunlara dayandırarak veren ve bu konuda dünyanın pek çok gelişmiş ülkesine de ilham kaynağı olan Atatürk’ün izinde; özgürlük, eşit yaşam hakkı ve eşit iş hakkı isteyen kadınların haklı mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, ekonomide, üretimde, eğitimde ve siyasette yaşanan cinsiyet ayrımcılığının son bulduğu, kadınların cinayetlere kurban gitmediği daha özgür, daha eşit ve daha hakkaniyetli yönetimlerin sorumluluğundaki bir Türkiye özlemi ve tüm dünya kadınlarına eşit haklar ve özgürlükler getirmesi dileğiyle, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınları Günü’nü kutluyorum.


KARAMAN BELEDİYE BAŞKANI SAVAŞ KALAYCI

Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, mesajında: “Emek, şefkat ve değerleriyle hayatımıza anlam katan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum. Fedakârlık duygusu içinde her zaman, her yerde önemli roller üstlenen kadınlarımız; bu ülkenin kalkınmasında büyük pay sahibi olduğu kadar, bizlerin de en iyi şekilde yetişmesini sağlayan gelecek nesillerin mimarlarıdır.

Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti ortadan kaldırmak, toplumsal yaşamın her alanında kadınların güçlenmesini sağlayıp onları korumak bizim temel ilkemiz olmalıdır. Karaman Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları hassasiyetle yerine getirmeye çalışıyoruz. Kadınlarımız için yürüttüğümüz örnek çalışmalarla her zaman hanım kardeşlerimizin yanında olmaya ve destek vermeye devam edeceğiz.

Bu vesileyle başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor, tüm hemşehrilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

KMÜ REKTÖRÜ NAMIK AK

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Rektör Ak, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Varlıklarıyla dünyamızı güzelleştiren, emekleri ve çabalarıyla hayatımızın her anına dokunan kadınlarımız her türlü övgü ve takdirin üstünde, başımızın tacıdırlar. Onlar olmasaydı ne sevgiyi, ne şefkati, ne iyi niyetini korumayı, güzel konuşmayı ve ne de güzel düşünmeyi layıkıyla bilemezdik. Kadınların içinde olmadığı bir dünya nasıl düşünemezsek onların hak ettikleri değeri bulamadığı bir yaşam şekli de tahayyül etmememiz gerekir.

Milletimizin dara düştüğü her an gözünü kırpmadan kendini ve evlatlarını vatan uğruna feda eden, eli titremeden varını yoğunu kutlu davasına adayan kadınlarımız, evimizde ve ailelerimizde dirliğimizin baş mimarı oldukları kadar, ülkemizin çalışma yaşamındaki etkinlikleri, devletimizin her kademesinde yerine getirdikleri görevler, her şeyden de önemlisi toplumumuzda ahlakı, sevgi ve saygıyı, vefayı, en yüksek sadakati, inancı, huzur ve adaleti temsil etmeleriyle hayatımızda en güvendiklerimizdir.

Kadın hakları konusunda farkındalık oluşturmak ve kadınların karşılaştıkları mağduriyetleri gidermek amacıyla her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nde, kadınlarımızın toplumumuzdaki çok yönlü rollerini bir kez daha gözden geçirmemiz ve gerek aile içindeki gerekse çalışma hayatındaki sorunlarına ilişkin daha duyarlı olmamız en büyük temennimizdir.

Bu vesileyle, en derin sevgileri ve iyilik dolu yürekleri ile hayatımızın vazgeçilmezi olan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.


AK PARTİ İL BAŞKANI ABİDİN ÇAĞLAYAN

AK Parti Karaman İl Başkanı Abidin Çağlayan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle bir mesaj yayınladı.

‘’Emekleri, sevgi dolu yürekleri ve fedakârlıklarıyla dünyamızı güzelleştiren, daha yaşanabilir hale getiren, insanlığın umudunu yeşerten kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik ediyorum.’ Diyen Abidin Çağlayan “Cenneti annelerin ayakları altına seren bir inancın, kadını ve erkeği madalyonun iki yüzü gibi telakki eden bir medeniyetin mensupları olan bizler, göreve geldiğimiz günden bu yana aile hayatında, iş dünyasında, eğitimde, sağlıkta ve diğer tüm alanlarda kadınların statüsünü hak ve adalet eksenli bir anlayışla yükseltmek için çok önemli çalışmalar yaptık. Kadını hayatın her alanında hak ettiği konuma çıkartacak tedbirleri aldık, imkânları sağladık. Bundan sonra da, 2023 hedeflerimize kararlılıkla yürürken, başımızın tacı olan kadınlarımızı her alanda daha ileriye taşımakta kararlıyız.” dedi

Bu ülkenin bu günlere gelmesinde en büyük emek, en büyük pay, yıllarca önce kuzusunu kına yakarak cepheye yollayan analar ve eşlerine doyamadan kaybeden genç kadınlar ile bugün ülkenin birliği ve bütünlüğü uğruna yine şehitlerine ağlayan kadınlarımızındır. Bu duygu ve düşünceler ile başta şehitlerinin acısını yüreklerinde taşıyan kadınlarımız olmak üzere tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor, sevgi ve saygılarımla selamlıyorum" dedi.


CHP KARAMAN İL BAŞKANI MUSTAFA CEM KAĞNICI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yüzlerce yıllık bir mücadelenin adı ve kadınların ayrımcılığa, haksızlıklara ve adaletsizliğe karşı haykırışlarının bir simgesidir. Ancak, hala ülkemizde ve dünyada milyonlarca kadın şiddete maruz kalmakta, açlık ve yoksulluk içinde yaşamını sürdürmektedir. Kadınlar hala toplum içinde var olma mücadelesi vermektedir. Kadınlar hala dünyanın her yerinde seslerini duyurabilmek, eşit yurttaşlar olabilmek için büyük bedeller ödemektedir.

Ülkemizde de AKP iktidarı tarafından adeta “kadın düşmanı” bir anlayış ile hayata geçirilen politikalar kadınları yasalar önünde eşitmiş gibi gösterirken, onların gündelik hayatta yok sayılmalarına neden olmuştur. AKP iktidarı kadına haklarını vermek bir yana kadını aşağılayan, yok sayan anlayışın öncüsü konumuna gelmiş, bu dönemde kadın cinayetleri katlanarak artmıştır. Her gün onlarca kadın sokakta, ailede şiddete maruz kalmakta ve kadın cinayetleri ise vicdanlarımızın kara lekesi, ülkemizin yüz karası olarak karşımızda durmaktadır. Kadın anadır, kadın hayattır. Neşet Ertaş’ın da dediği gibi kadın insandır bizlerde insanoğluyuz. Hayat arkadaşımız olan, anamız olan kadınlarımızın çeşitli sebeplerle şiddete maruz kalarak, hayattan ve evlatlarından koparılmalarının önüne hep birlikte geçmeliyiz. İstanbul sözleşmesi acilen uygulanmaya başlanmalıdır. AKP artık yönetim kontrolünü kaybetmiş, iktidar koltuklarını korumanın peşindedir. Toplumsal barış sağlanmalı, milletimizin refah düzeyi artırılmalıdır ki şiddet sona ersin analar yitip gitmesin. 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler özgür kadınların, özgür toplumlar yaratacağına olan inançla kadınlarımızın mücadelesine her dönemde omuz verdik ve onların bu mücadelesinin sesi olmaya, sözü olmaya gayret ettik, etmeye de devam edeceğiz. Toplumun her alanında, siyasette, ekonomide, üretimde, eğitimde yaşanan cinsiyet ayrımcılığının ve kadın cinayetlerinin son bulduğu daha çağdaş, daha özgür ve daha güçlü bir ülke olmanın özlemi ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Kadın erkek eşitliğinin fıtrata aykırı olduğunu söyleyenlere inat: YAŞASIN KADINLAR! Saygılarımla.


 İYİ PARTİ KARAMAN İL BAŞKANI İSMET HATİPOĞLU 

İnsanlığın tüm kazanımlarında öncü rol oynayan, doğuran, koruyan, kollayan, şefkat gösteren, güzellikler meydana getiren tüm dünya kadınlarının ve fedakar Türk kadınlarının Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Ezilen, istismara uğrayan, emeğinin karşılığını alamayan kadınlarımızın haklarına kavuşmaları en öncelikli meselelerimizdendir.

Varlığı, kıyafeti, iş hayatına katılımı, tercihleri kirli ağızlarda tartışma konusu olan kadınlarımıza sözümdür: kadınlar kırmızı çizgimizdir. Sınırsız bir pervasızlıkla kadınları sağlıksız zihni problemlerine konu edinenlerle ve onlara bu cahil cesaretini verenlerle mücadelemiz her zeminde devam edecektir. Ne tarihten süzülüp gelen Türk toplumsal hayatındaki kadının merkezi yerinden ne de cumhuriyetimizin kazanımlarından vazgeçmeyeceğiz.

Milletimizin geçmişini inşa eden Türk kadınları geleceğimizin huzurlu ve mutlu Türkiye’sini de inşa edecektir.



KARAMAN TİCARET BORASIS YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM ÇAVAŞ VE MECLİS BAŞKANI CAFER BİNİCİ

"Kadınların yılda sadece bir gün değil yaşamın her anında hatırlanması gerektiğini ifade ettiler. Kurtuluş Savaşında vatanımızın bağımsızlığı için erkeğiyle cepheden cepheye koşan Türk kadını, cumhuriyetimizin kurulmasıyla ve demokrasinin gelişmesiyle eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına kadar her alanda üstlendiği görevleri başarıyla yerine getirmiş, modern Türkiye’nin simgesi ve cumhuriyetimizin en büyük teminatı olarak toplumsal yaşamda yerini almıştır.

Cumhuriyetimizin kurulmasında önemli bir misyon yüklenen Türk kadını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sayesinde 3 Nisan 1930’da medeni ve siyasi haklarına, 5 Aralık 1934’te ise seçme ve seçilme hakkına kavuşarak birçok dünya ülkesinden önce, Türk toplumu kadına hukuksal, siyasal, toplumsal ve ekonomik haklarını kendiliğinden yasal olarak tanımış ve onu yüce bir değer olarak kabul etmiştir. Ailenin temel taşı, geleceğimizi şekillendiren, şefkatin, merhametin ve sevginin sembolü olan kadınlarımızın hayatın her alanında daha etkin rol alması, hak ettiği değeri görmesi ve yaşamımızda daha fazla söz sahibi olması için toplumun her ferdine görev düşmektedir.

Yılda bir kez sembolik olarak kutlanan 8 Mart Kadınlar Günü’nü anlamına uygun olarak değerlendirerek yaşamımızın her anında kadınlarımıza gereken değeri ve saygıyı göstermeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta şehit anneleri, şehit eşleri olmak üzere bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü içtenlikle kutlar, yürekleri sürekli sevgi dolu tüm kadınlarımıza saygılarımızı sunarız" ifadelerini kullandılar.


DR. RECEP ŞEKER; “8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUM”

AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep ŞEKER, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

ŞEKER mesajında şu ifadelere yer verdi:

“ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Saygıdeğer kadınlarımız evinde anne, işyerinde başarılı bir çalışan ve toplumda saygın bir fert olarak hayatın her alanında huzurlu ve mutlu bir toplumun kaynağıdır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in “Cennet annelerin ayakları altındadır.” Hadisi Şerif’inin muhatabı kadınlarımız, anne olmanın büyük kutsallığına sahip, insanı yetiştiren, eğiten ve onu hayata hazırlayan ilk öğretmendir.

Kadınlarımız Anadolu’nun düşmana karşı şahlandığı “Milli Mücadele” yıllarında da erkeği ile omuz omuza vererek cephedeki yerini almış, düşmana karşı savaşarak, kağnılarla cepheye mermi taşıyarak, yaralı askerleri tedavi ederek, silâh ve giyecek imal ederek vatanın kurtuluşunda mücadele etmiştir. Kadınlarımızın bu kahramanlıkları ve fedakârlıkları İstiklal Savaşımızın kazanılmasında en büyük etken olmuştur.

Gerek aile gerek toplum yapımızın temel direği kadınlarımız doğumdan, ölüme hayatın her aşamasında insanı yetiştiren ve hayata hazırlayan kutsal annelik görevi yanında aynı zamanda iş ve toplumsal hayatımızda da birçok görevi üstlenip başarı ile de yürütmekte ve toplumsal hayatımıza yön vermektedirler.

Kadınlarımızın, toplumsal hayatın her alanında etkinlik alanlarının artırılması, ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyüşünde büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, kadınlarımızın çalışma hayatındaki yerlerini güçlendirmek, karar alma mekanizmalarına en yüksek düzeyde katılımlarını ve her alanda aktif temsilini yükseltmek için çok önemli adımlar atılmıştır. Aile hayatında, iş dünyasında, eğitimde, sağlıkta ve diğer tüm alanlarda kadınların statüsünü hak ve adalet eksenli bir anlayışla yükseltmek için çok önemli çalışmalar yapılmış, kadını hayatın her alanında hak ettiği konuma çıkartacak tedbirler alınmış, imkânlar sağlanmıştır. Bundan sonra da, başımızın tacı olan kadınlarımızı her alanda daha ileriye taşımakta kararlıyız.

Kadına yönelik şiddet ve baskı insanlık dışıdır ve tüm insanlık için bir tehdittir ve asla kabul edilemez. Uğradığı haksızlıklar, adaletsizlikler ve ayrımcılıklar karşısında kadının yanında yer almak, insan olan herkesin görevidir. En hassas olduğumuz konulardan biri kadına yönelik şiddetin önlenmesidir. Bundan sonra da aynı hassasiyet ve kararlılıkla kadına karşı şiddetle mücadele temel meselemiz olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşünceler ile başta şehit anneleri olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyorum.” dedi.

 

AK PARTİ KARAMAN MERKEZ İLÇE BAŞKANI MURAT ÖZTÜRK  8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI

Öncelikle aile başta olmak üzere sağlıklı ve huzurlu bir toplumun en önemli yapı taşı olan, hayatımızın her alanında varlıklarıyla onurlandığımız, dünyadaki en zor mesleklerin başında gelen insan yetiştirme sanatının en güzeli tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.

Tarih boyunca kurduğumuz devletlerin harcını yoğuran, Kurtuluş Savaşı’nın görünmez kahramanları olan Türk kadınları; bu toprakların vatan kılınması adına eşsiz mücadeleler vermiş, vatan, bayrak ve millet sevdasıyla yetiştirdikleri evlatlarını cepheye göndermekle kalmamış, bu uğurda gerektiğinde düşmana karşı kendileri savaşmışlardır. Öyle ki; Nene Hatun, Kara Fatma, Şerife Bacı gibi nice Türk kadını şanlı tarihimizin kahramanlık listesinde yerlerini almıştır.

Farklı medeniyet ve kültürlerde statüsü hep tartışılan kadınlar, Büyük Türk Milletinin şanlı tarihinde ise, anne ve eş olarak, hep hak ettiği konumda, ailenin ve toplumun merkezinde her zaman baş üstünde taşınmıştır. Nitekim Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in ”Cennet annelerin ayakları altındadır” sözüyle yüce dinimizin özellikle anne olan kadına doğumdan ölüme kadar hayatımızın her alanında ne kadar önem ve saygınlık verdiğini göstermiştir.

Gerek inancımızda, gerek gelenek ve göreneklerimizde saygın bir yeri bulunan kadınlarımızın sosyal ve siyasal hayatta daha ileri konumlarda yer almalarının müspet sonuçları yetiştirdikleri nesillere de aksedecek ve aziz milletimiz muasır medeniyet yolunda emin adımlarla yürüyecektir.

Bu vesileyle öncelikle Milli Mücadele’de ve 15 Temmuz’da gösterdikleri fedakârlık ve vatanseverlik örneğiyle vatanımızın ve milletimizin istiklal ve istikbali için canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin ve gazilerimizin fazilet timsali anneleri ile eşleri başta olmak üzere, çocukları, eşi ve sevdikleri uğruna ellerini nasır, yüreğini hasır eden tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım

 

MEMUR SEN VE EĞİTİM BİR-SEN ŞUBE BAŞKANI YUNUS ÖZDEMİR: KADININ SAYGINLIĞI KADINA SAYGIYLA BAŞLAR

Karaman Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Özdemir, 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü” sebebi ile basın açıklamasında bulundu. Özedemir açıklamasında;

“Dünyayı imar, toplumu ihya, kültürü ıslah eden, şefkat ve fedakârlıkları ile nesilleri eğiten, alın teri döküp üreten ilk öğretmenimiz annemiz, dayanıştığımız kardeşimiz, toplumun temeli olan kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyoruz.

Kadın, hayat gerçeğinin temeli, çalışma hayatımızın ana karakteri, her faaliyetimizin paydaşı; varlığımızın manevi derinliği, kültürümüzün taşıyıcı sütunu, öğütleriyle davranışlarımızın en belirleyici unsurudur.

Kültürümüzün nesillere aktarılması, geleneklerimizin öğretilmesi, hayatın hikmetli yanlarının ‘ana öğüdü’yle yaşatılması, kadınların etkin gücünün en büyük göstergesidir.

Bizim tarihimizde kadınlar savaş dönemlerinde kahramanlaşarak nam salmış, kurdukları örgütlerle sivil hayata büyük değerler katmış, siyasette aldıkları görevlerle öncü olmuş, ticaretteki başarılarıyla model ortaya koymuş, sanatta çığır açmış, hayatın her alanında büyük icraata imza atmış, atmaya da devam ediyorlar.

Modern hayatın hakka ve ahlaka sığmayan dayatmalarının, sanayileşmeyle başlayan kapitalizmin sömürü çarklarının, sapkın bazı yönelişlerin her geçen gün değerlerimizi dejenere etmesinin en büyük bedelini kadınlar ödemektedir. Kapitalizmin istismarıyla bir pazarlama nesnesine dönüştürülmeye çalışılan kadın kimliğinin ‘özgürlük’, ‘bağımsızlık’ gibi kavramlarla bezenerek yutturulmaya çalışılmasına karşı hepimiz teyakkuza geçmeli, örgütlü gücümüzle mücadele etmeliyiz.

Kadını ve erkeği yaradılışın fıtri doğasını inkâra kışkırtan şeytani ideolojiler, insanlığı ifsada ve helake sürüklemektedir. İnsanlığı yok etmeye odaklanmış sapkınlık, kadına da erkeğe de saygılı değildir. Gelinen aşamada cinsiyetsizleştirmeye varan tezviratın kadın erkek eşitliği veya özgürlüğü söyleminin hiçbir inandırıcılığı, hatta kadınlar için, kadınlar günü için söyleyecek bir sözü kalmamıştır.

İnancının gereğini yerine getirmeye çalışan kadınların varlığı görmezden gelinmiştir. Onlar bir hak talep edemez, hatta sırf farklı tercihlerinden dolayı hakları gasbedilebilir görülmüştür. 28 Şubat’ta kılık ve kıyafetinden dolayı binlerce çalışan kadına, kız öğrencilere yapılan zulümlere sessiz ve tepkisiz kalınmasının sebebi budur. Yine dünyanın birçok yerinde terör ve savaş mağduru olan, vatanından sürülen, göçmen duruma düşen, öldürülen, tutuklanan veya zindanlarda taciz ve tecavüze, soykırıma uğrayan kadınların, bu çarpık zihniyet tarafından çağdaş yaşama biçimine uymadıkları gerekçesiyle hakları hatta varlıkları yok sayılmıştır.

Denedikleri bin bir oyun ve saldırılarla bir türlü dize getiremedikleri milletimizin kişilik ve kültürü, kadının kimliği üzerinden yapılan operasyonlarla bozulmak istenmektedir. Çünkü kadın, dünden bugüne, bugünden yarına duygu, bilgi, beceri, ahlak, maneviyat akışının canlı değeridir. Aileyi, toplumu yozlaştırmak suretiyle bizi bozguna uğratmak isteyenler, bu değeri aşındırmaya çalışmaktadır.

Sözde ‘kadın hakları’ söylemi, dünyanın her yerinde kadim ahlaki düzenleri sarsmak, köklü toplum yapılarını yozlaştırmak için bir istismar malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Bu kişilerin kültürden, ahlaktan, aileden, inançtan, millet ve milliyetten, medeniyet ve kültürden yana hiçbir kaygıları yoktur. Daha çok sorumsuz, savruk ve tüketicidirler.

Değişen insan ve toplum anlayışından ekonomik mecburiyetlere kadar yaşanan yeni durumların, iş hayatından toplum düzenine kadar birçok düzenlemeyi kaçınılmaz kıldığı da bir gerçektir. Tam da bu noktada modernleşme sürecinde Batı’nın düştüğü trajik hataya düşmeden kendi tarih ve kültür birikimimizin ışığında ve çağımızın mecburiyet ve deneyimleriyle kadınların daha güçlü kılınması için ev, aile ve çalışma düzeni daha sağlam tanzim edilmelidir. Bunun için yeni hak, destek ve programlarla, kadın ve aile lehine yapılan düzenlemelerin alan ve içerikleri genişletilmelidir.

Kadını mağdur etmeye dönük tüm ideolojik kurgulara rağmen içine doğduğumuz kültür ve anlam dünyasında ‘kadının saygınlığı, kadına saygıyla başlar’ anlayışı esastır.

Eğitim-Bir-Sen olarak, insan ve medeniyet değerlerini muhafaza edip yüceltecek toplumun, ancak sağlam aile yapısı ve güçlü kadınla mümkün olacağına inanıyor; Dünya Kadınlar Günü’nün kadınların sorunlarının çözümü için yeni bir başlangıç ve imkân olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

 

ŞAHİN: HAYATA DEĞER KATAN KADINLAR HAYAT SİZİNLE GÜZEL

Saadet Partisi Karaman Kadın Kolları Başkanı Havva Şahin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.         

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Bu vesile ile kadınlar olarak yaşadığımız sorunları ve beraberinde çözüm yollarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bugün kadınların en büyük problemi geçim sıkıntısıdır. Çalışmak zorunda kalan kadınımız, çalışma hayatı içinde büyük zorluklar yaşamaktadır. Evine gelir getirebilmek için, ağır şartlarda, uygun olmayan zaman ve zeminde, sosyal güvenceden mahrum statüde ve ucuz işgücü olarak çalışmak durumunda kalmaktadır. Çıkarılan yasalar ve iyileştirmeler olsa da, bu yasaların uygulanmasındaki keyfilik ve denetimsizlik, özel sektör başta olmak üzere bir çok alanda büyük bir mağduriyet oluşturmaktadır.

Çalışan kadının şartlarını, eşitlik ilkesinden ziyade adalet ilkesi ile düzenlemek devletin asli vazifesidir.

Özellikle düşük ücret ile çalışan kadınların, sorumlu oldukları çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin,

devlet tarafından “sosyal devlet” anlayışıyla karşılanması için, gerekli düzenlemelerin yapılması, atılacak önemli bir adımdır.

Bir başka önemli gerçek ise ;

Üreten insan mutludur. Ancak üretimin karşılığı sadece para ile ölçülmemelidir.

Bu yargı, tüm hayatını ailesi ve çocuklarına adayan ve  bunu tercih eden

Ev hanımını değersizleştirmektedir.

Kadın, yaradılışı gereği annelik vasfı ile toplumu oluşturan en önemli unsurdur.

Bu nedenle kıymetli ve önemli sorumlulukları vardır. İlk mürebbiyedir.

Yapıcı, onarıcı, toparlayıcı ve koruyucu özellikleri ile ailenin bel kemiğidir.

Bu yüzden geleceğimizi şekillendiren ve evde işçi olarak çalışan kadınların,

ev hanımlarının, “özlük haklarının verilmesi” için yapılacak

düzenlemeler bir lütuf değil, en doğal hakkın teslimidir.

Kadın intihar ve cinayetleri, şiddet ve istismar vakaları, bu memleketin en derin yaralarıdır.

Bu konuda en yüksek hassasiyeti göstermek hepimizin insanlık vazifesidir.

Tek bir kadının, bir insanın uğradığı zulmün karşısında ayağa kalkmak öncelikle inancımızın gereğidir. Fiili duruma ceza, en üst seviyeden verilmelidir.

Bugün kadını; yazılı-görsel-sosyal medyada, reklamın ve tanıtımın bir unsuru,

şiddetin ve tacizin bir mağduru olmaktan çıkarıp, çalışan, düşünen, öğreten, iyileştiren, güzelleştiren, ilham veren yanının görülmesi önceliğimiz olmalıdır.

Bilimin, sanatın, ekonominin, eğitimin, huzur ve barışın, sevginin öznesi olarak ülkemizin yarınlarına olan katkısının desteklenmesine hepimizin ihtiyacı vardır.

Toplumun inşasındaki büyük pay sahibi olan kadın, anne, öğretmen, doktor, mühendis, gazeteci, yazar-çizer,

bilim insanı olarak, fabrikada işçi, tarlada köylü, pazarda esnaf, ticaret erbabı ,iş kadını, yönetici toplumun her alanında çalışan ,üreten, iradesini kimsenin etkisinde kalmadan,

her türlü mahalle baskısının dışında, özgür ve özgün şekilde ortaya koyarak, daha güzel bir yarını şekillendirecek en önemli unsurdur. Sahip olduğu özelliklerin farkında olarak bu potansiyelini ; iyinin, güzelin, faydalı ve doğru olanın gerçekleşmesi için kullanan kadın, dünyayı imar eder, medeniyeti inşa eder, toplumu ihya eder.

Son olarak ;

Kadınlarımızın cesareti, dirayeti ve fedakarlığı ile ülkemizin aşamayacağı engel yoktur.

Biliyoruz ki ; kadınların değer katmadığı hayat, siyaset, ekonomi, sivil toplum eksik kalacaktır.

Bu vesile ile bir kez daha 8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nü kutluyor, tüm kadınlarımıza hakettikleri gerçek değerin verilmesini temenni ediyorum.

 

KARAMAN KAMU SEN İL TEMSİLCİLİĞİ: SALGIN GÖLGESİNDE KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Kadınlarımızın, siyasette, çalışma hayatında, bilim ve sanatta, sporun çeşitli dallarında daha çok yer alması ve toplumsal hayatın her kademesinde kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri için bizim de içinde bulunduğumuz tüm sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl 8 Mart’ta toplumsal hayatta kadının yeri ve sorunlarına ilişkin tartışmalar yeniden gündeme gelmektedir. Bu tartışmalar içinde en değerli varlığımız olan kadınlarımızın şiddet konusu ile birlikte ele alınması ise, tarihinde kadını el üstünde tutan bir toplum olarak bizim için çok üzücü neredeyse utanç verici bir durumdur. Kadının olduğu yerde şiddetin değil, sevginin artması gerekir. Kadın cinayetlerinde geldiğimiz son noktanın görülmesi, bu acının iliklerimize kadar hissedilmesi ve faillerinin en ağır şekilde cezalandırılması yönünde toplumun bütün kesimlerinde oluşan, ortak kanaati önemsiyor ve destekliyoruz. Hiç bitmeyen kadın cinayetlerine seyirci kalmak istemiyoruz. Her seferinde bu son olsun söylemleri gerekli tedbirlerin alınmasına vesile olamıyor.

Bütün bu sorunların yanında dünyayı sarsan covid-19 salgını da en çok kadınlarımızı etkilemiştir. Devlet tarafından bazı destekler sağlansa da, pandemi döneminde işinden olanların çoğunu kadınlar oluşturmuştur. Hem çalışma hayatını hem de sosyal hayatı derinden etkileyen bu dönemde, kadınlarımız üzerindeki sorumluluk da artmıştır. Bunun yanı sıra, okulların kapalı olması ve uzaktan eğitim sürecinin evde kontrol edilmesi görevi de kadınların üzerine binen yükler arasındadır. Bakım sorumlulukları olan ve evde çalışmaya devam etmek zorunda kalan annelerin de zaman içerisinde sağlık sorunları yaşadığı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Covid 19 süreci öncesinde de var olan kreş sorunu, salgınla birlikte çok daha vahim bir hal almış, aile yaşantısını kökünden değiştirmiştir. Ayrıca, bu süreçte evde kalma oranları arttığı için aile içi şiddet de en çok kadınlarımızı olumsuz etkilemiştir.

Fedakârlıkları ve gösterdikleri büyük başarıyla vatanımızın kurtuluşuna adını büyük harflerle yazdıran, Büyük Önder Atatürk’ün ‘’Dünyada hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafer götürmekte Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez’’ diyerek hakkını teslim etmiştir. Cumhuriyetten sonraki süreçte de aynı azmi ülkemizin inşasında gösteren; üretimde, eğitimde, sanatta, kültür ve siyasette başarılarıyla kendilerini kanıtlamış olan kadınlarımız, günümüzde ne yazık ki şiddet başta olmak üzere eğitim istihdam gibi her geçen gün artan sorunlara bir de pandemi sürecinin eklenmesi neticesinde sorunlar yumağıyla karşı karşıya bırakılmıştır.

Her zaman sorunlara çözüm getirmek adına inisiyatif almaktan kaçınmayan, sorgulayan çözüm üreten bir sendikal anlayışı benimseyen Konfederasyonumuz ve sendikalarımız, çalışma hayatında kadınlarımızın yaşadığı sıkıntıları, her ortamda sıklıkla gündeme getirmekte ve çözüm önerileri sunmaktadır.

Türk kadınının konumunu, sorunlarını, ihtiyaçlarını ve beklentilerini paylaşmak için bir fırsat olarak değerlendirdiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Türkiye Kamu-Sen olarak kadınlarımızın toplumda hak ettiği yeri bulması açısından yapılacak tüm çalışmalara destek vereceğimizi ifade ediyoruz.

Bu duygu ve düşünceler içinde başta evlat acısıyla yüreği yanan, bu vatan uğruna canlarını veren kahraman şehitlerimizin anneleri olmak üzere tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, kadın kamu görevlilerimizi de haklarımız ve ortak çıkarlarımız için Türkiye Kamu-Sen çatısı altında her kademede mücadele etmeye davet ediyoruz.


TEB 50. BÖLGE KARAMAN ECZACI ODASI BAŞKANI AZİME KAĞNICI

8 Mart Dünya Kadınlar Gününü 2021 yılında 1 yılı aşkın süredir dünyamızı saran Korona salgınının etkisiyle geçirmekteyiz bu süreçte özellikle sağlık çalışanlarının içerisinde çoğunlukta olan kadınlarımız büyük özveriler ile çalıştılar ve içlerinden hayatlarını kaybedenler oldu. Tüm sağlık çalışanlarına ve özellikle kadınlarımıza en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

8 Mart kadınların eşitsizliğe, adaletsizliğe, baskı, sömürü ve şiddete karşı mücadelesinin simgeleştiği bir gün. Kadınların bu mücadelesi hepimizin mücadelesi olmaya devam ediyor. 2021 yılı kadına uygulanan şiddet açısından ve 68 günde katledilen 68 kadın cinayeti ile ne yazık ki çok kötü başladı. Ülkemizde her geçen gün şiddet olayları artmakta ve kadına karşı olan fiziksel ve cinsel şiddet, cinayet vb. olaylar toplum gündeminde ses getirmektedir. Artık artan kadın şiddetine karşı toplumun tüm kesimleri duyarlılık göstermek zorundadır. Buradan hareketle İstanbul Sözleşmesi ve Kadına yönelik şiddet konusunda kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucunda yürürlüğe giren 6284 sayılı Koruma Kanunu etkin şekilde uygulanmalı ve gereken önlemler alınmalıdır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadına yönelik şiddetin son bulduğu, cinsiyet ayrımcılığının ortadan kalktığı, kadınların toplumsal hayata daha fazla katıldığı, kadınların eşit ve özgür oldukları bir dünya için çalışmanın ve mücadele etmenin hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu ifade ediyor, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.


KTSO’DAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMA MESAJI

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Çelik ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökhan Alkan  “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla yayınladıkları mesajda;

Kadınların gücünün medeniyetin göstergesi olduğunu vurgulayarak "Hepimizi yetiştiren, büyüten kadınlar, aslında hayatın yönetmeni oldukları gibi iş dünyasının da gerçek ortaklarıdır. Zenginliğe hızla ulaşmak istiyorsak kadın girişimcilerimizin sayısını artırmalıyız"

Sahip oldukları hakları en iyi biçimde kullanan kadınlarımızın, ülkemizin gelişmesine ve çağdaşlaşmasına büyük katkılarının bulunduğu bir gerçektir. Bugün, bilim, siyaset, eğitim, kültür-sanat ve iş dünyasında hepimizi gururlandıran, başarılarıyla adından söz ettiren kadınlarımız, geleceğe ilişkin en büyük güvencemizdir. Gelecek nesillerin yetişmesinde yeri doldurulamayacak bir önemi olan ve sevgiyi, nezaketi, inceliği öğreten yine onlardır.

Hayatın her alanında, sevgiyi, fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız, huzurlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşlarıdır. Bu bağlamda aile kurumunun temeli, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınların, hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarına imkân sağlayacak şartları hazırlamak, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmek, kadın erkek herkesin sorumluluğudur.

Dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemleri dile getirdikleri gün olan “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” 'nde, saygıdeğer tüm dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek diliyor kadınlarımızın bu anlamlı gününü yürekten kutluyoruz.” ifadelerine yer verdiler.

 

KARAMAN BELEDİYESİ KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ BAŞKANI İCLAL DOĞRUÖZ

Kadın yaşamın güzelliği, geleceğin umudu, toplumun yol gösteren pusulasıdır. Kadınlar hayatın yüklerini taşıyan küçücük yüreğine koskoca sevgiler sığdıran güçsüz bedenlerin güçlü kahramanlarıdır.

8 Mart Dünya  Kadınlar Günü, kadınların ekonomik, politik, sosyal, kültürel, haklarıyla ilgili bir gün olduğu kadar aynı zamanda kadınlar arası bir dayanışma günüdür. 8 Mart artık kadınların problemlerine karşı hayatın her alanındaki mücadelesinin sembolüdür.        

Bizler Kurtuluş Savaşı’nda tarihe adını yazdıran Kara Fatma’nın, Nene Hatun’un, Halide Edip’in, Şerife Bacı’nın torunları olarak, bizler devir açıp devir kapatan sonsuza kadar payidar olarak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınları olarak kararlı vakur duruşumuzu koruyacak, azmimiz ve inancımız ile daima ileri gideceğiz.

Kadınların eğitimli ve bilinçli olması sağlıklı ve demokratik bir toplumun ön şartıdır. Zira kadınlar özelde ailenin genelde ise toplumun temel taşlarıdır. Kadın toplumun içindeyse o toplum medenidir, ileridir, üretkendir.

Yaşamın her anında yanımızda olan, eğiten, yetiştiren, yaşam kaynağımız cennetin habercisi tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlar, sağlıklı mutlu günler dilerim.

karaman karaman haber 8 mart dünya kadınlar günü kadınlar günü 8 mart dünya kadınlar günü