M. ARSLAN; “ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU'NUN ADİL VE HAKKANİYETLİ BİR KARAR VERECEĞİ YAPIYA KAVUŞTURULMASI GEREKİYOR”
Bir dizi ziyaretler ve Karamanoğlu Mehmetbet Üniversitesi’nin(KMÜ) düzenlediği bir etkinliğe katılmak üzere Karaman'a gelen HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan Karaman Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. KTSO Başkanı Mustafa Toktay'ı ziyaret eden Arslan burada oda çalışmaları hakkında bilgi aldı. Burada soruları cevaplandıran Arslan, Asgari Ücret Tespit komisyonunun 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili ilk toplantısını yaptığını söyledi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısına itirazları olduğunu ifade eden Arslan, " Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı arzu ettiğimiz bir asgari ücreti sonuçlandıracak yapıdan uzak. Çoğulcu bir yapının olması gerekiyor. İşçi, işverenler üyeleri oranında temsil edimesi ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun adil ve hakkaniyetli bir karar vereceği yapıya kavuşturulması gerekiyor" diye konuştu.
Bu yapının değişmediği sürece, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının, oluşumunun değişmediği sürece maalesef arzu ettikleri, istedikleri asgari ücretin belirlenmesi imkanının söz konusu olmadığını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:
" Onun için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yer alan, işçi adına söz alan arkadaşlarımızın şu kadar asgari ücret olmalı ifadelerini bence komisyonda gerçekleştirmeleri gerekiyor. Kamuoyuna açıklamak değilde, bu ücretin arzu ettikleri ücretin gerçekleşmesini komisyonda sağlamaları gerekiyor. Maalesef söylenenlerle gerçekler örtüşmüyor. O nedenle biz asgari ücretin ne kadar olmasından ziyade, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının, işlevinin ve asgari ücretin kriterlerinin gözden geçirilmesi değiştirilmesi durumunda ciddi bir tartışma yapma imkanı olur diye düşünüyoruz. Maalesef bu gün yapılan bütün tartışmalar havada kalıyor. Çünkü işveren ve hükümet temsilcilerinin kesin hakim olduğu bir yapıdan işçilerin talebi konusunda bir asgari ücretin çıkması söz konusu değil. O nedenle bu tartışmalar kamuoyunda yaklaşık 1 - 2 ay devam ediyor ama bu tartışmaların daha çok bu yönüyle yapılması gerekiyor. İşin esası Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısı, asgari ücret tespit kriterlerinin belirlenmesi üzerinde bir çalışma yaparak sonuca gidilmesi düşüncesindeyim. O yüzden bu tartışmaları kamuoyunda faydalı ve yararlı bulmuyorum."
Kıdem tazminatı ile ilgili Sayın Başbakan'ın çalışma meclisi toplantısında yaptığı konuşmada özet olarak ' kıdem tazminatı konusunda bir sorun var.Bu sorunun çözümü konusunda taraflar uzlaşırsa, bizde bu konuyu parlementoda sonuçlandırabiliriz ' diye bir sözü olduğunu hatırlatan Arslan, " bu uzlaşma henüz yakalanmış değil. Hem işçi tarafı, hem işveren tarafı birlikte bir uzlaşmayı yakalayabilmiş değiliz. Uzlaşma olmadığı içinde kıdem tazminatı konusunda kısa vade de bir çözüm bir sonuç beklemek biraz açıkcası zor. Ama HAK-İŞ olarak biz, kıdem tazminatında sorun olduğunu kabul ediyoruz. Bu sorunun çözümü için mutlaka bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Şu anda pek çok özel sektörde çalışan işçilerin yüzde 90'nına yakını kıdem tazminatı alamıyor. Bu sorunun çözümü gerekiyor. Sadece HAK-İŞ'in istemesiyle olmuyor. Malesef diğer konfederasyonların, hükümetin ve diğer işlerenlerinde buna evet demesi gerekiyor. Gördüğümüz kadarıyla bu konuda bir uzlaşmaya henüz yakalanmış değil. Sayın Bakan'da uzlaşma olmazsa konunun kalacağını ifade ettiler. Bekliyoruz hep beraber tartışmaları takip ediyoruz" dedi.
Açıklamasının sonunda Anadolu Ajansında devam eden toplu sözleşme sürecinede değinen Arslan, Anadolu Ajansı'nda toplu sözleşme yetkisi konusunda bilindiği gibi 2012 yılı 1 Ekiminden geçerli toplu iş sözleşmesi yetkisinin bakanlık tarafından sendikaları Medya-İş'e verildiğini söyledi.
Ancak Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın(TGS) itiraz etmesi nedeniyle bu yetkinin uzun süre iş mahkemesinde beklediğini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:
" Geçtiğimiz ayda İş Mahkemesi kararını verdi. Sendikamızın yetkili olduğuna dair karar verdi. Bu karar TGS tarafından temiz edildi dosya yargıtaya geldi. Yargıtay kısa bir zaman içerisinde dosyayı görüşüp karar vermek durumda. Hem bilirkişi raporları, hem yerel mahkemenin verdiği karar Medya-İş Sendikasının çoğunlukta olduğuna dairdir. Yargıtay'dan da büyük ihtimalle bu kararın onaylanmasını bekliyoruz. Bizim sendika olarak şu anda toplu sözleşme hazırlıklarını tamamladık,taslağımız hazır. Yetkinin tarafımıza verilmesinden hemen sonra müzakereleri başlatacağız. Zaten 600'e yakın işçinin 585 tanesi sendikamızın üyesi, o nedenle bir çoğunluk sorunumuz yok ,bir baraj sorunumuz yok. Bütün bunları başarmış bir sendikayız ve bu çerçevede de inşallah toplu sözleşmeyi 1 Ekim 2012 tarihinden geçerli olmak üzere imzalayacağız. O tarihten bu tarafa arkadaşlarımız verilen avansları mahsup edildikten sonra geriye doğru farklarını inşallah önümüzdeki süreçte alacaklar. Ben buradan Anadolu Ajansındaki büyün arkadaşlarımıza sabırlı davranmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Kısa zamanda inşallah bu yetki prosedürü de tamamlandıktan sonra birlikte güzel toplu iş sözleşmesini ortaya çıkarmak için hep beraber çaba sarf edeceğiz, gayret edeceğiz ve inşallah bunu başaracağız. Ben şimdiden hayırlı olsun diyorum arkadaşlarımıza. İnşallah bu süreci takip ediyoruz . HAK-İŞ olarak takip ediyoruz, sendikamızda bu konuda bizimle birlikte çalışıyor. İnşallah birlikte güzel bir toplu iş sözleşmesini ortaya çıkarmak için elimizden gelen gayreti yapacağız. Umarım burda da başarılı oluruz diye umut ediyorum."
Ziyaretin sonunda Toktay tarafından Arslan'a TOBB desteğiyle bastırılan "Yunus'un Gül Bahçesinden" isimli 2 ciltlik bir kitap hediye edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: