*Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve Ticaret ve Sanayi Odası’nın, afetlerden zarar gören Karamanlı üreticilerinin zarar tespitleri ile desteklerden faydalandırılması talebini içeren ortak hazırladığı rapor Vali Murat Koca imzası ve Tarım Bakanlığı’na gönderildi.
*Eski Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Mühendisi E. Yılmaz, Elma üretiminde zararın %80 civarında olduğunu belirtti.
Karaman’da Kış döneminde ve bahar döneminde beklenen yağışların düşmemesi nedeni ile yaşanan kuraklığın yanı sıra, 30 Mart-1 Nisan 2014 tarihleri arasında meydana gelen Don olayı ile 1 Haziran-9 Haziran 2014 tarihlerindeki Dolu yağışları, başta elma bahçeleri olmak üzere birçok tarım alanında ortalama % 30-100 arasında zarar verdi.
Özellikle Karaman’da kış döneminde yok denecek kadar az kar yağışı olması ve bahar döneminde de beklenen yağışların düşmemesi ile yaşanan kuraklıktan etkilenen Karaman Tarımı, daha sonra da meydana gelen don ve dolu afetleri ile büyük zarar gördü.
Karaman Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Karaman’daki afetlerin ortaya çıkardığı zarar ile, afetlerden zarar gören Karamanlı üreticilerin desteklenmesi ve bazı yerlerdeki çiftçilere verilen desteklemeler kapsamına alınması ile ilgili hazırladıkları ortak rapor, Vali Murat Koca tarafından bir üst yazı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunuldu.
2014 Yılında ülke genelinde yaşanan Kuraklık, don ve dolu afetleri, Karaman’da daha da fazla yaşanırken, Karaman Tarımında %30 ila % 100 arasında zarara neden oldu.
30 YERLEŞİM BİRİMİNDE 1544 ÇİFTÇİ ETKİLENDİ
2014 Yılında meydana gelen afetlerden (don ve dolu), Karaman Merkez ve Merkeze bağlı köylerle birlikte toplam 20 yerleşim biriminde 281 bin Dekar alanda 7.770 çiftçi, Ermenek İlçe Merkezi ile birlikte 10 yerleşim biriminde 4.124 Dekar alanda 767 çiftçi olmak üzere, İl genelinde, 30 yerleşim alanında, 285 bin Dekar alanında 1544 kişi afetlerden zarar gördü.
ELMADA REKOLTE 200 BİN TON CİVARINDA
Karaman Elma üretiminde Türkiye’de Amasya’dan sonra 2. konumda ve yıllık ortalama 400-500 bin ton elma üretimi yapılmakta iken, 2104’te yaşanan afetler nedeni ile resmi rakamlara göre rekoltenin en az % 50 kayıpla 200 bin ton civarında olması tahmin ediliyor.
E. YILMAZ; “ELMADA ZARAR % 80’LERDE”
Karaman Ziraat Odası eski Başkanı, Ziraat Mühendisi ve aynı zamanda elma üreticisi olan Ercüment Yılmaz ise Elmada zararın %80’ler civarında olduğunu belirtti.
Yılmaz, gazetemize verdiği bilgide; “Mart sonu, Nisan başlarındaki Don olayında, Karaman’daki elma ekili alanlarında % 50’lerin üzerinde zarar meydana geldi, ardından Haziran ayı içerindeki dolu ile de bu zarar % 80’lere ulaştı. Bu kapsamda, Karaman’da bu yıl 80-90 bin ton civarında bir üretim olur ki, bu da Karaman’daki mevcut Soğuk Hava tesislerini bile doldurmaz.” dedi.
HUBUBAT’TA DA %30-40 KAYIP VAR
Karaman’daki Hububat üretiminin de afetler nedeni ile yaklaşık % 30-40 oranında zarar gördüğü, ve hububatta geçen yıl elde edilen yaklaşık 420 bin ton (Buğday-Arpa) rekoltenin, bu yıl 250 bin tonun altına düşebileceği tahmin ediliyor.
KARAMAN ÇİFTÇİSİNE DESTEKLEME İSTENDİ
3 Oda’nın hazırladığı ve Tarım Bakanlığına sunulan raporda; Yaşanan Doğal Afetler nedeniyle Türkiye genelindeki bazı yerlerdeki çiftçiler 9/05/2104 tarih ve 2014/6355 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere yapılacak yardımlar hakkındaki kanun kapsamına alındığı, ancak Karamanlı çiftçilerin bu desteklerden faydalanamadığı, özellikle de; 2010 yılındaki doğal afetlerden zarar gören çiftçilere verilen dekar başı 150 TL’lik desteğin bu yılda çiftçilerimizin yaşam payı olarak verilmesi talep edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: