KARAMANLILIK RUHU VE HOŞGÖRÜ İKLİMİ
A.Cicibıyık
Evet, Karaman Hz. Mevlana ve Yunus Emre’nin engin “Hoşgörü” felsefesini yıllardır en güzel örneği ile yaşayan bir İl olma özelliğini sürdürüyor.
Bunun en güzel örneği de özellikle Karaman’ın Siyasi atmosferinde yaklaşık 10 yıldır yaşıyoruz.
Karaman’daki 1994 seçimlerinde Siyasi Partilerin Fikir birliğine vardıkları ve 1999 Seçimlerinde ilk kez uygulanan, Afiş, bayrak-flama gibi materyallerin çevre kirliliği yönünden, sadece parti ve seçim büroları önlerinde yapılması, araç konvoylarının da gürültü kirliliği ve ekonomik yükü nedeni ile yapılmaması kararı, o günden buyana yapılan tüm seçimlerde uygulandı ve bu uygulama hala devam ettiriliyor.
Karaman siyasileri bu karar ile Türkiye’de örnek bir davranış ortaya koydular.
Karaman siyasetinin temelindeki hoşgörü anlayışını, sadece bu kararın uygulanması olarak izahtan öte, her ortamda Karaman sorunları ile ilgili ortaya koyulan seviye ve üslubun, Karamanlılık ruhundan gelen bir anlayış olduğunu açıkça görürüz.
Birçok platformda bu engin hoşgörü anlayışını birçok kişi ile birlikte yaşadım.
En son, geçtiğimiz günlerde Karaman İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Bayır tarafından organize edilen, Karaman Milletvekilleri, Belediye Başkanı ile Karaman’daki 4 Siyasi Partinin İl ve Merkez İlçe Başkanları ile yapılan toplantıda, Karaman’daki Hoşgörü ikliminin sıcaklığını bir kez daha yaşadım.
Hatırlayın, 10 yıl öncesi Karaman’da siyasi atmosfer farklılıklar (bir anlamda zenginlik) parçalı bir yapı arzederdi. Belediye bir partide iken, milletvekili dağılımı farklı, İl Genel Meclisi dağılımı farklı şekillenirdi ve o dönemlerde bile Karaman Siyasetinde çok önemli kargaşalıklar yaşanmamıştı.
Bu gün (yaklaşık 6-7 yıldır), Karaman siyaseti Ak Parti iktidarı ağırlıklı bir yapıda olmasına rağmen, Karaman’daki hoşgörü iklimi bozulmadan sürdürülüyor.
Bir Ana Muhalefet Partisi İl Başkanının “Karaman’a güzel şeyler yaptınız, Karaman’a yapılacak her iyi şeyde yanınızdayız ve bize düşen her şeyi yaparız” demesi kadar güzel bir hoşgörü örneğini başka bir yerde görmemiz mümkün mü?
Ama biz bunu Karaman’da görüyor ve yaşıyoruz.
Bundan daha güzel bir “Hoşgörü” anlayışı var mıdır bir başka yerde? ben bilmiyorum, duymadım.