KARAMAN'DA İLKLER
Abdullah UYSAL
*İLK AVUKAT Emin Agah ÜNVER ve Ali Galip TARTANOĞLU'dur
*İLK AYAKKABI USTASI Metin YİĞİT’tir.
*İLK FOTOĞRAFÇI Arap Abdullah, İdris NİYETÇİ(Arnavut İdris) ve Seyit Ahmet'tir.
*İLK Karaman MÜFTÜSÜ Ahmet ÖKTEM'dir.(Müftünün Ahmet Efendi)
*İLK NOTER Mustafa EFENDİ(Güner)dir. İLK RESMİ NOTER 1968-1982 Yıllarında görev yapan Hasan KÜÇÜKALPELLİ'dir.
*İLK KADIN BELEDİYE MECLİS ÜYESİ Hürmüz HANIM (Hatipoğlu)
*İLK BERBERLER Salih USTA, Sati USTA ve BERBER ABİT(ÖZTAN)
*İLK KOOPERATİF;1949 Yılında HALK İSTİHLAK (Tüketim) KOOPERATİFİ adı altında kurulan bir kuruluştur. KURUCULAR; Hüsnü GÖNCÜ, Ali CEYLAN, M.Necati ÖZGÜNAY, M, Sait ERDOĞDU ve Mehmet ERDURAL'dır.
*-İLK BULGUR FABRİKASI; BUMAS Adı ile kurulmuştur.
*KARAMAN MİLLİ BANKASI 1915-1941 Yıllarında faaliyet göstermiştir.20.000 TL. sermayeli olan bu banka İhracat ve ihracat işleriyle uğraşmıştır.
*Cumhuriyetin ilk yıllarında Ferit ÇELEBİ'nin kurduğu, KARAMAN ÇİFTÇİ BANKASI faaliyet göstermekteydi.
*BORSA(BUĞDAY PAZARI) 21.01.1984 Yılında kurulmuştur. İLK YÖNETİM KURULU BAŞKANI Mehmet ÖNAL'dır. İLK MECLİS BAŞKANI Muzaffer İNEKÇİOĞLU'dur.
*İLK PVC (Plastik Kapı, pencere) SAĞCAN İNŞAAT tarafından başlatılmıştır.
*İLK ZİRAATÇILAR; Osman EFENDİ. Talat BEY, ŞABAN KURAN ve İbrahim EVREN'dir.
*ZİRAAT BANKASI Karaman Şübesi 1889 Yılinda açılmıştır.
*İLK ARAZÖZ(İtfaiye aracı) 1948 yılında, Karaman Belediyesi tarafından mevcut kamyonlardan birinin 11.500 TL. harcanarak arazöze dönüştürülerek elde edilmiştir.
*Karaman'da 14.2.1949 da 72 özel ve 28 resmi telefon, postahane kanalı ile şehirlerarası telefon konuşmalarına bağlanmıştır.
*İLK ELEKTRİK 1938 Yılında AĞA DEĞİRMENİ yanındaki Hidroelektrik Santralında kurulan, su türbünü ile 35 Kilovat saatlik enerji elde edilerek 229 meskenin aydınlatılması sağlanmıştır.
*İLK İÇME SUYU Merkeze bağlı LALE Köyünden getirilmiştir. Daha sonra bu şebekeye,GÖKÇE suyu eklenmiştir.(1936)1965 Yılında da Şimdiki Belediye Binasının olduğu yerde bulunan Soğuk hava deposunun arkasında açılan (D.S.İ.tarafından) Kuyudan da içme suyu sağlanmıştır.
*İLK OTOBÜS,1948 yılında çalışmaya başlamış ve Konya'ya seferler düzenlenmiştir. O tarihte Karaman-Konya yol güzergahı: KARAMAN-Demiryurt (Mandason)-Arıkören-Çumra-Kaşınhan-KONYA'dır
*İLK MOTORLU BİNEK ARACI(JEEP) CİP ve otomobil Hasan ŞENALP'a aittir.(1947).Bu otomobil düğünlerde GELİN arabası olarak ta kullanılıyordu.
*Karaman'da 1940-1945 yılları arasında 17 KAMYON mevcuttu.İLK KAMYONCULAR:Kerim ABAY,Ömer ARSLAN,Ermenek'li Hancı Ali,Abdurahman ALANYA,Ramazan IŞIK ve Ortakları(Ali GÜNAYDIN,Kasabalı Ömer ARSLAN) dır.
*İLK SAATÇİ, Saatçi Şem'i ve Hakkı UZEL'dir.
*İLK BİÇER DÖĞER 1950 yılından önce Karaman GÖZTEPE KÖYÜ Muhtarlığı'na Devlet bağışı olarak verilmiştir. Daha sonraki yıllarda, Göztepe'li Ali GÜNER ve Kayselioğullarına aitti.
*İLK TRAKTÖR SAHİPLERİ (1950 yılından evvel):Hacı Sami TARTAN, Kayserlioğulları,Kılbasanlı Mustafa TOPAL(Öcü Mustafa),Kılbasanlı Mevlut ARI ve Tahir BAYRAÇ'tır
*İLK KARAMAN MİLLET VEKİLLERİ Seyit Osman SEVİMLİ ve Zeki ÜNAL'dır
*Ali PINARBAŞI da Karaman İL olunca Karaman Millet Vekili olarak İlimizi temsil etmiştir
*Diğer KARAMANLI MİLLET VEKİLLER:İbrahim ÖKTEM(Milli Eğt.Bakanı),Faruk SÜKAN( İçişleri Bakanı),İrfan BARAN(Adalet Bakanı)Recep ÖZEL,Işın ÇELEBİ,Cahit YILMAZ;Remzi Brant,Baha MÜDERRİSOĞLU(Sağlık BAKANI),Remzi Hatipoğlu,Nimet BAŞ(Milli Eğt.Bakanı),Ömer DİNÇER (Milli Eğt.Bakanı) Yüksel ÇAVUŞOĞLU,Mevlüt AKGÜN ve Lütfi ELVAN (Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı) , Recep KONUK ve RECEP ŞEKER,Fikret ÜNLÜ (Spor Bakanı)Hasan ÇALIŞ,Abdullah ÖZBEY
*İLK BELEDİYE ELEKTRİK MONTÖRÜ Sami HARANİ'(Topal Sami)dir
*İLK OTO LASTİK KAYNAKCISI ve OTO LASTİK KAPLAMACISI Hacı Celal ASLANDAĞ'dır.
*İLK KARAMAN BELEDİYE BAŞKANI Hacı Bekir Zade Hüseyin Avni BEY'dir(1920-1928)
*YUNUS EMRE KÜLTÜR VAKFI 1978 Yılında kurulmuştur. İlk YÖNETİM Kurulu Başkanı; Abdullah SIVACI'dır.
*KARAMAN ARABACI SANATKARLARI ve DEMİRCİLER CEMİYETİ (Derneği) 1952 Yılında kurulmuştur. İlk YÖNETİM Kurulu Başkanı Nail ÖRS'dür
*TÜRKİYE'de İLK OTOMOBİL EHLİYETİ alan İLK 10 kişi İçerisinde Karamanlı AKTEKKE CAMİİ İmami Bisikletçi Ali Efendi(ALİ GÜLEÇ) de bulunmaktaydı
*.Karaman'dan İSTİKLAL SAVAŞINA katılmış 30 Gazi mevcuttu. Bu gazilerden 1315 (1899) doğumlu İbrahim DÖLEK de (HASUN FABRİKASI ORTAKLARINDAN) ölünce YAŞAYAN GAZİ kalmamıştır.
Bu vesileyle Rahmetlik olmuş GAZİ ve ŞEHİTLERİMİZE Allah'tan Rahmet diliyorum. NUR içinde yatsınlar, Mekanları CENNET olsun.
*KARAMAN ŞEHİR MEZARLIĞININ İHATA(Çevre) duvarı 1948 yılında Kaymakam Vefik ALTUĞ KİTAPÇIGİL'in girişimleriyle yapılmıştır. Bu yapım için Mahmut BAYRAKÇI(Ali Bekenin MAHMUT) isimli vatandaş 5.000 TL yardımda bulunmuştur. Mezarlık İÇ DÜZENLENMESİ ise 1971 Yılında O zamanki Belediye Başkanı Özcan GENÇ zamanında yapılmıştır.
*İLK ERKEK ve KIZ BASKETBOL Takımları HİLLAL SPOR adıyla 1971 yılında kurulmuştur.
*Karaman'da İLK NÜFUS SAYIMI 1927 Yılında yapılmıştır. O tarihteki Karaman NÜFUSU 8.182 kişidir.
*Karaman'da Modern anlamda İLK BETONARME EV PLANI 1950 Yılında İnşaat Teknikeri İHSAN ALBAYRAK( İhsan KALFA) Tarafından çizilmeye başlamıştır.
*Karaman'da en uzun süre. BELEDİYE BAŞKANLIĞINI 1957-1969 yılları arasında Kemal KAYNAŞ sürdürmüştür
Tarihi değer olarak arşivimize koyabileceğimiz çok güzel bir yazı.Eline sağlık hocam.