Bayram, "Bitkiye doğru zamanda, doğru besin takviyesini yapmak kârlı bir üretim için zorunlu. Ancak bunun için öncelikle ürünün yetiştiği toprağın özelliklerinin bilinmesi gerekli. Bitkiyi yaşama bağlayan ve beslenme rejimi için temel oluşturan toprağı tanımak, doğru gübreleme için öncelikli görev.
Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin yanında, toprakta mevcut olan besin elementlerinin de belirlenmesi şart.
Yetersiz beslenen bitkiden tam olarak istenen verim alınamıyor. Diğer taraftan aşırı gübreleme ise hem yüksek maliyet hem de toprağın ve doğal kaynakların kirlenmesi anlamına geliyor. toprak analizi bu noktada üreticinin imdadına koşuyor. Besin maddesi içeriği belirlenen alanlarda yetiştirilecek ürünün besin istekleri de göz önüne alınarak en doğru gübreleme programı oluşturulabiliyor.
GÜBRE MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜN
Toprak analizi sayesinde aynı zamanda üretici de gereksiz gübrelemeden kaçınmış oluyor ve ekonomik anlamda kârlı bir üretimin kapılarının açılması mümkün oluyor. Toprakta az bulunan besin elementleri de belirlendiğinden bitkiye doğru zamanda ve doğru şekilde yapılan gübreleme ile bu eksiklik gideriliyor.
Sonuç olarak özetle verimli bir ürün elde etmek ve gübre maliyetlerini en aza indirmek istiyorsanız Odamız bünyesinde bulunan Toprak Analiz Laboratuvarımızla irtibata geçebilirsiniz.
Odamız bünyesinde bulunan Laboratuvarda analiz yaptırarak toprağınıza ve ürününüze uygun bir gübreleme programı alabilirsiniz." dedi.
GÜNCEL
Yayınlanma: 19 Mart 2025 - 09:51
Toprak analizi ile hem verimi hem de gereksiz gübre maliyetlerini düşürün
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, toprak analizi konusunda çiftçileri uyardı.
GÜNCEL
19 Mart 2025 - 09:51
İlginizi Çekebilir