TBMM Tarım ve Orman Komisyonu’nda dün görüşülen kanun teklifi, tarımsal üretimde planlı döneme geçişi öngörüyor.
Tarımda yeni dönemi başlatacak teklife göre, Tarım Ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde havza bazında su potansiyeli ve verimlilik esasına göre hangi ürünün ne kadar üretileceğini planlayarak, çiftçiden buna göre üretim yapmasını isteyecek. Bu plana uygun ekim yapan çiftçiler kamunun desteklerinden yararlanırken, plan dışı ürün ekene uyarı yazısı gönderilecek.
İZİNSİZ EKİM YASAK
KONYA UYARISI
Teklif görüşmelerinde milletvekilleri yasanın etkilerini tartıştı. MHP Milletvekili Hasan Kalyoncu, “KONYA Ovası’nı biraz daha sulu tarıma devam ederseniz kaybedebiliriz. Bakanlığın uygulamalarıyla bir tip zorlama dediğimiz uygulamaya geçmek zorundayız. Konya Ovası’ndan şeker pancarını kaldırıp buğday ekin, dediğiniz zaman arada fark varsa destek zaten verilecek. İklim değişikliği ve su durumuna göre ülkede bir an önce üretim planlaması yapılması gerekiyor. Bunu çiftçiye bıraktığınızda herkes kafasına göre üretim yapmaya kalkar” ifadelerini kullandı.
SUÇ SAYILACAK
Torba teklifin Orman Kanunu’nda değişiklik öngören maddeleriyle ise ormana hafriyat, moloz, çöp dökmek orman suçu sayılarak, cezası artırılıyor; madencilik sonrasında doğal yapısı bozulmuş ormanların belediyeler ve özel sektör tarafından da rehabilete edilmesinin önü açılıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: