Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen teslim töreninde, Karaman Toprakları Nohutla Bereketleniyor projesi ile 519 üreticiye 90.900 kg. nohut, Karaman'da Yağlık Ayçiçeği Yüz Güldürüyor projesi ile 287 üreticiye 476 torba Ayçiçek tohumu, Karaman'da Kuru Fasulye Yeniden Parlıyor projesi ile 67 üreticiye 15.700 kg. fasulye tohumu ve Arım Sağlıklı Ürünüm Bereketli projesi kapsamında 800 üreticiye 70.000 arılı kovan için besleme sıvısı dağıtımı yapıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan teslim töreninde İl Müdürü Bulut yaptığı konuşmada TAKE Projesi kapsamında 4 projenin yapıldığını bugün Nohut, Ayçiçeği ve Kuru Fasulye tohumlarını üreticilerimize teslim ediyoruz. İleriki günlerde dördüncü projemiz olan Kara Buğday tohumlarını da üreticilerimize teslim edeceğiz. 10 Milyon TL olan TAKE Projelerimizde 7,5 Milyon hibe desteği, 248.500 TL olan Arım Sağlıklı Ürünüm Bereketli projesinde 200.000 TL hibe desteği verildiğini söyledi.
Vali Çiçekli de yaptığı konuşmada' "Tarım bu şehrin can damarı. Bu şehrin esası. Her şey tarım. Her şeyi tarıma dayalı sanayisi. Dolayısıyla tarım bizim için çok çok önemli. Tabi tarım deyince de akla gelen en önemli şeylerden bir tanesi de su. Su meselesini çok önemseyerek DSİ Genel Müdürüne giderek 4 önemli konuyu kendileriyle paylaştık. Bir tanesi birinci hatta Göksu havzasından Akdeniz'e akan suyun Karaman'a getirilmesi meselesi. Bunu DSİ Genel Müdürüyle görüştük. DSİ Genel Müdürümüz talimatını verdi. Bu meselenin fizibilite raporunu, teknik olarak maliyetini, analizi nasıl yapılır, teknik çözümlemesini ve nasıl sürdürülür işletim maliyetini ihtiva edecek şekilde ayrıntılı bir fizibilite raporu çalışması talimatını verdi. Onu takip ediyoruz. Zaman zaman da telefonla görüşüyoruz. Aynı konuyu yine Elma Üreticileri Birliği Başkanımızın da iştirak ettiği Konya'da bir bölge toplantısında Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz büyüğümüzün başkanlığında 6 bakan, 8 Vali ile bir bölge toplantısı olmuştu. O toplantıya bende katılmıştım. Orada toplantının devamında sonunda ben söz aldım ve tek bir konuyu gündeme getirdim. Araya kaynamasın, başka bir gündemle karışmasın diye. Çünkü işin sonu gidip her defasında suya dayandığı için en önemli konu su. Kalktım Cumhurbaşkanımıza ve sayın bakanlarımıza arz ederek dedim ki bizim en önemli meselemiz su. Çünkü her şey dönüp dolaşıp tarıma tarımda suya dayanıyor. Su olmadığı zaman bunun geleceği riske giriyor. Bizim bu anlamda hem küresel ısınmadan kaynaklı, hem havzada suyun azalmasından kaynaklı önümüzdeki süreci doğru okuyabilmek ve olası risklere karşı tedbir alabilmek için en önemli meselemiz su. Buna da çare ve çözüm olarak yine Göksu havzasındaki suyun Karaman'a getirilmesi konusunu arz ettim. Cumhurbaşkanı yardımcımız ve bakanlarımız notlarını aldılar. Bunu da bu vesileyle sizlerle paylaşayım. TKDK başkanımızla yakın bir çalışma ve takip içerisindeyiz. Hatta geldi beni ziyaret etti. Onunla da yine bu Göksu nehrini, Göksu havzasından Akdeniz'e bir yerde boşa akıp giden suyun bu tarafa getirilmesine yönelik olarak onlarında bir çalışma süreçleri başladı. İkinci konu olarak Gödet'ten yapmış olduğumuz sulama malumunuz açık vahşi sulamada diyebileceğimiz. Onu kapalı sisteme çevirmek için DSİ Genel Müdürümüzle yine mutabık kaldık. Projeyi netleştiriyorlar ve Allah nasip ederse Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığında da onun takibini yapıp biran evvel kapalı devre sulama sistemine Gödet'i çevirmek için çalışıyoruz" dedi.
% 75 hibeli tohum ve besleme sıvısı teslim törenine Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Turhan, Karaman İl Jandarma Komutanı Osman Saygılı, İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, İl Genel Meclisi Başkanı Tamer Yıldızbaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Süleyman Kazanç, Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Arıcılar Birliği Başkanı Gürsel Yasan, Elma Üreticileri Birliği Başkanı Celil Serim, Tohum almaya hak kazanan üreticiler ile besleme sıvısı almaya hak kazanan arıcılar katıldı.