Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, yaptığı açıklamada, "Artık ilimizde hızla artan obruk oluşumlarının yanı sıra yüzey yarıkları da sıklıkla görülmeye başlandı. Küresel ısınma, suyun aşırı kullanımı ve kuraklığın etkisiyle yer altı su seviyesinin düşmesi, zeminin çökmesine ve yüzeyde deformasyona neden oluyor.
Devletimiz artık dış havzalardan getirilmesi planlanan projelere öncelik verip Karaman ovasını suyla buluşturmalıdır.
Fakat zaten yetersiz olan yeraltı sularımız bir de yaşanan kuraklıktan dolayı kurursa telafisi olmayacak büyük bir doğa afeti ile karşı karşıya kalırız.
Ayrıca gün geçtikçe artan obruklar, yarıklar ve heyelanlar her an can kaybına yol açabilir." dedi.
GÜNCEL
Yayınlanma: 10 Eylül 2024 - 12:15
Güncelleme: 10 Eylül 2024 - 12:20
Obruk ve Yarıklar Karaman Şehir Merkezine 500 Metre Mesafede Oluşmaya Başladı
Karapınar'dan son yıllarda sıkça görülen obruk ve yarıklar Ayrancı , Akçaşehir, Karacaören ve Çoğlu köyümüzden sonra Karaman şehir merkezine 500 metre mesafede Şeyh Şamil Mahallesinde elma bahçesinde yaklaşık 100 metre uzunluğunda elma bahçesinde yüzey yarıklar oluştu.
GÜNCEL
10 Eylül 2024 - 12:15
Güncelleme: 10 Eylül 2024 - 12:20
İlginizi Çekebilir
Yeraltı sularının Karaman'ın, taşını, kayasını, toprağını, evini bağını bahçesini taşıdığını iddia etmek; yeraltı suları çok olursa obruk oluşmaz demek bilimsel bir konuşma değildir. İlimizde sürdürülebilir bir ziraat yapılacaksa bunun için çiftçilerin ve ziraatla ilgili olan kişilerin eğitilmesi sulama sistemlerini modernize etmesi en azından Karaman'ın jeolojik yapısını bilmesi gerekir. Üniversitesi olan yüzlerce bilimsel çalışma olan bu alanda sadece ürün bu yıl çok olsun seneye isterse kıyamet kopsun demek, Karaman'a yapılacak en büyük kötülüktür. Dünyada ilk yerleşik hayata geçilen birçok canlının evcilleştirildiği ilk tarım uygulamalarının yapıldığı bu şehirde toprak en değerli varlıktır. Korunmalıdır. Obruk oluşumunu önleyecek ve güvenli tarım uygulamaları vardır. Eğer gelecekte de bu topraklardan mahsul almak istiyorsak biran önce bu yöntemlere geçilmelidir.
Bakanlıklar nerede , bir tane açıklama, tedbir var mı..
Mısır sulamaya devam 100 kişi para kazanacak diye yüzbinlerce insan susuz kalacak böyle giderse Mısır slaj ekimine son
Karaman ovası Alp orojenezi esnasında oluşmuş eski bir iç deniz kalıntısıdır. Yer yer 10-25 km kalınlığında bir kireçtaşı katmanı üzerinde Karadağ volkanizmasının püskürttüğü volkanik bir kayaç tabakası üzerinde erozyon sonucu oluşmuş tarım için elverişli bir toprak tabakası vardır. Geçirgen üst tabaka yağışlar ile ve önceden yapılan tarımsal faaliyetler ile altta bulunan kalker yani kireçtaşı tabakasını eritmiş bir çeşit yeraltı mağaraları oluşturmuştur. Yeraltı sularının üstte bulunan milyonlarca ton ağırlığındaki kayaç varlığını kaldırma yeteneği yoktur. Yani yeraltı sularının tarımda kullanılması ile obruk oluşumu arasında bir ilişki yok denecek kadar azdır. Keza yeniden Karaman ovasının yeni projelerle yeraltı su rezervlerinin artırılması Karaman da obruk oluşumunu yer altındaki kireç taşının çözünmesini hızlandıracağı için belki obruk oluşumu onlarca kat artacaktır. Suyun toprak altında bulunan kireç taşı bulunduran tabakaya ulaşmasını engelleyecek sistem gereklidir