Veli Bozkır’ın konu ile ilgili açıklaması aynen şöyle;
“KARAMAN ÇEVRE YOLUNUN AKİBETİ…
2006 Yılından bu yana başkanlığını yaptığım ANKARAMANDER arşivinde gezinti yapıyordum. 2014 yılında temeli atılan çevre yoluna ait yazı ve fotoğrafları incelerken, şehrimizin gelişimine önemli katkı sağlayacak proje ile ilgili mutluluğu ve üzüntüyü aynı anda yaşadım.
Ulaştırma Bakanı Sayın Lütfi ELVAN Eylül 2014 te temel atma töreninde yaptığı konuşmada kısa zamanda 2015 yılının ortalarında çevre yolunun açılışını yapacağız demişti.
Ancak bugüne geldiğimizde durum hiçte iç açıcı değil.
Dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Elvan’ın makamında gördüğüm ilk projede, şehrin trafik durumu ve OSB’nin ihtiyacı dikkate alınarak güzergâhı belirlenmiş, çevre yolu hazine arazisi ve saylar üzerinden organize sanayinin bitimine bağlanarak kısa sürede bitirilecek, trafiğinin rahatlamasına büyük ölçüde fayda sağlayacaktı.
Ancak, sonradan projede değişiklik yapıldığı ve çevre yolunun organize sanayi bölgesinin dışına değil şehir merkezine yönlendirildiği hepimizin malumlarıdır.
Temelin atıldığı tarihten bu yana 11 yıl geçmesine rağmen, çevre yolu tarım alanları üzerinden ve şehir merkezine doğru toprak doldurulmuş olarak durmaktadır.
İhtiyaç olup olmadığı tartışılır, ikinci çeyrek hat içinde kamulaştırma yapılarak şahıslara ödemeler yapılmış, dolayısıyla şahıslara ait tarım alanları hazineye geçmiş ekim yapılamaz olmuştur.
Projedeki bu değişiklik, Karamanımızın yararına olsa saygı duyar alkışlardık.
OSB den çıkan araçların şehir merkezine girmeden ulaşım sağlaması için yapılan çevre yolunun, şehir merkezine yönlendirilmesinin hangi mantıkla yapıldığını anlamak mümkün değil.
Mevcut proje güzergâhından sanayicilerimizde rahatsız olmuşlardır.
Bende aynı kanaatteyim. Organizeden çıkan yük aracı gideceği güzergâha göre Ereğli yolundan otobana çıkabilir. Silifke ya da Konya’ya gidecek olan yük aracı birinci çeyrek çevre yolunun bağlandığı Tofaş’ın oradan istediği istikamete yönelebilir.
İkinci çeyrek hatta hiç ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim. Planlanmış ikinci çeyrek hattın Konya yolu ile kesiştiği yerle, Tofaşın oraya bağlanan birinci çeyrek hattın kesiştiği yer arası sadece 9 km’dir. Dolayısıyla aynı güzergâha iki ayrı hattan bağlantı yapmanın mantıklı hiç bir yönünün olmadığını düşünmekteyim.
Kişisel önerim; İkinci çeyrek hat iptal edilip kamulaştırılan arazi belediye ya da il özel idareye devredilip, yeniden ekilebilir tarım alanı olması için satışa çıkarılabilir. Elde edilecek finansman ile yıllardır sürüncemede olan ve bir türlü sonuçlandırılamayan Göksu ırmağından (Toroslardan doğup Akdeniz’e akmaktadır) Karaman ovasına su getirilebilir. Böylelikle kırmızı alarm veren Karamanını su sorununa bir nebze çare üretilmiş olur.
Yeniden çevre yoluna dönecek olursak; Çevre yolu projesi değişiklik yapılmadan ilk haliyle daha düşük maliyetle ve kısa sürede bitirilebilecek iken yapılan değişiklik sonucu tamamlanamamış ağır maddi kayba sebep olunmuştur. Halkın vergileriyle yapılan projeler halkın yararına olmalıdır.
Bu olumsuzlukları düşünürken kafama takılan sorular;
-Çevre yolu değişikliğini, kimler ve niçin talep etti?
-Ulaştırma bakanlığı, hangi gerekçelerle değişikliğe ikna edildi?
-Bu değişikliği halk ve basın neden sorgulamadı?
-Bu değişiklikle, kamulaştırmadan kimlere ödeme yapıldı?
-Yaklaşık 11 yıldır bitirilemeyen çevre yolunun akıbeti ne olacak?
Halkın vergileriyle toplum yararına yapılan doğru projeleri alkışlamak, yanlışları sorgulamak vatandaşlık görevimizdir. Karaman hepimizin ortak değeridir. Hepimizin şehrimiz üzerinde sorumluluğu vardır.
Karaman halkı şehrine sahip çıkmalıdır.”
Yorumlar
Kalan Karakter: