Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi anma etkinliklerinin daha etkin ve ses getirecek şekilde kutlanması amacıyla hazırlanan taslak programla ilgili olarak bilgi veren KAREV Başkanı Veli Bozkır, “KAREV Yönetim Kurulu olarak hazırladığımız Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Törenleri (2024 Yılı taslak program Önerilerimizi) Yönetim Kurulu üyemiz İhsan Duru ile birlikte Karaman Valimiz Hüseyin Engin Sarıibrahim'e takdim ettik” dedi.
KAREV tarafından hazırlanan “Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Törenleri” (2024 Yılı Taslak Program Önerileri) şöyle;
Karaman’ımızda 1961 yılında başlatılan “Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma” kutlamaları çerçevesinde şimdiye kadar gerçekleştirilen programlar, bazı eksiklikleri olsa da Karaman’ın çok zengin bir kültürel potansiyele sahip olduğunun göstergesidir.
Yaşadıkları bölgeyi ve tabi oldukları devletlerin politikalarına bağlı olarak göç ettirildikleri yerleri göçün amacına uygun olarak “Türk yurdu” yapan Karamanlılar, arı-duru Türkçenin, Türklüğün ve Türk kültürünün taşıyıcılığını üstlenmişlerdir.
TÜRKSOY’u oluşturan ülkeler “Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye” 2011 yılında Karaman’ı “Türk Dünyasının Daimi Dil ve Kültür Kenti” olarak ilan etmişler, ancak bu ülkelerle temaslar sürdürülememiş, Karaman merkezli kalıcı bir işbirliği gerçekleştirilememiştir.
Karaman Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı (KAREV) olarak sahip olduğumuz zengin potansiyeli kullanarak, etkinliklerin gerçekleştirilmesine öncülük etmek ve sorumluluk almak amacıyla bir çalışma başlatmış bulunmaktayız. Bu kapsamda yapılması gerekli olanlar aşağıda arz ve teklif edilmiştir:
* Programın hazırlanması ve uygulanması için şu komiteler oluşturulmalıdır:
Danışma Kurulu: Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Dr. Metin Kıratlı, Hazine ve Maliye Bakan Yrd. Dr. İlhan Hatipoğlu, Karaman Valisi, Karaman Milletvekilleri, Karaman Belediye Başkanı, KAREV Yönetim Kurulu Başkanı.
Bilim Kurulu : KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, A. Ü. Rektör Yrd. Prof. Dr. Yasemin Karaman Kepenekçi, Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Prof. Dr. Alaattin Aköz, Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, Dr. Ali Güler.
İcra Kurulu: Mali işler Komitesi, Ulaşım ve İdari İşler Komitesi, Protokol ve Davetiye Komitesi, Karşılama ve Ağırlama Komitesi, Spor ve Kültür Sanat Komitesi, Konaklama ve Yemek İaşe Komitesi, Salon ve Sahne İşleri Komitesi, Basın Yayın Komitesi
*Ankara’da, Karaman ile eşgüdümlü olarak yapılacak toplantılarla üst düzey makamlarda bulunan hemşerilerimizin katkılarını almak için toplantılara katılımları sağlanmalı.
*Müzik ortak kültürün yaşatılması konusunda en etkin araçlardan biridir. Türk Dünyasının önemli topluluk ve sanatçılarının katılımı sağlanmalıdır.
*Ata sporlarımız, atlı spor, okçuluk, güreş, kılıç kalkan vb. gösterileri yapılmalıdır.
*Kültür Bakanlığı bünyesindeki Türk Dünyası Halk Dansları topluluğu ve sanatçılarının program dâhilinde organizasyonda yer alması sağlanmalıdır.
*2023 yılında 11 ilde yapılan, 2024 yılında 20 ilde yapılacak olan “Radyo Sanatçıları Şehir Konserleri’nden biri uygun bir tarihte Karaman’da yapılmalıdır.
*Futbol Federasyonu ile irtibata geçilerek Türk Cumhuriyetleri arasında milli takımlar düzeyinde “Türkçe Konuşan Ülkeler Türk Dili Kupası Futbol Turnuvası” düzenlenmelidir. Turnuvaya katılan her ülkede bir maç oynanmalı, turnuvanın final maçı Karaman’da ve anma törenlerin takvimi içerisinde gerçekleştirilmelidir.
*Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (Çukurova CSO) daha önce yapmış olduğu Yunus Emre Senfonisi’nin Karaman’da icrası sağlanmalıdır.
*TDK ile ortaklaşa “Uluslararası Türk Dili Paneli” yapılmalıdır.
*Kitap fuarı açılmalıdır.
*Belirlenecek kategorilerde (Türk dilini güzel yazan, konuşan vs.) “Türk Dili Ödülleri” verilmeli, Ödül töreni Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi salonunda yapılmalı, ardından misafirlere “Yunus Emre” temalı bir “Tasavvuf Konseri” düzenlenmelidir. Ödüller başka bir şehirde verilecekse, “Türk Dili Gecesi” yapılarak ödüller o gecede takdim edilmelidir.
*Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okullarda okuyan öğrencilerimizin, şiir, hikâye, kompozisyon vs. yarışmaları ile Türk Dili ve Yunus Emre konusundaki çalışmalara aktif katılımı sağlanmalıdır.
*TRT ile ortak “Türk Dili ve Yunus Emre” temalı Türk müziği beste yarışması veya çocuk şarkıları beste yarışması düzenlenmelidir. Finale kalan eserler TRT Arı Stüdyosu’nda yarışmalı ve TRT’de yayınlanmalıdır.
*Milli takımlar düzeyinde bisiklet, atletizm, voleybol, basketbol, gibi spor dallarında yarışmalar yapılmalıdır.
*Türk Yıldızları Akrobasi Timi’nin Karaman’da gösteri yapması sağlanmalıdır.
*Yunus Emre’nin bestelenmiş eserleri ve Yunus Emre’ye ithafen bestelenmiş eserlerden oluşan tasavvuf konseri verilmelidir.
*Yunus Emre temalı ödüllü şiir, makale ve resim yarışmaları düzenlenmelidir.
*Yurt dışında yaşayan Karamanlı gurbetçilerimizin çocukları her yıl belli sayıda ülkemize getirilerek, Çanakkale, Ankara, İstanbul ve Karaman gezileri yapılmalıdır.
*Şubat ayı sonuna kadar paydaşlar ile istişare edilerek taslak program hazırlanmalıdır. Mart ayı başında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Dr. Metin Kıratlı’nın başkanlığında yapacağımız KAREV Olağan Genel Kurulu’nda, kurucu mütevelli üyelerimiz ve paydaşlar ile program somutlaştırılıp onaylanmalıdır. Görev dağılımı yapılarak, kalan iki aylık sürede hazırlıklar tamamlanmalıdır.
*Türk Dil Bayramı kutlamaları ve Yunus Emre’yi Anma etkinlikleri, gurbetçi hemşerilerimizin Temmuz ayında ilimize yoğun olarak geldikleri göz önüne alınarak program iki ayrı zaman diliminde ikişer gün süreyle yapılabilir:
Paydaşlar: Karaman OSB Başkanlığı, Karaman Ticaret Odası, Karaman Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Muhtarlar Derneği, Emniyet Müdürlüğü, Garnizon Komutanlığı vs.
Güzel düşünceler hazırlayanlara teşekkür. Kolaylık ve başarı diliyorum.