Yeraltı suyu derinlere inen 11 ile bağlı 52 ilçede münavebeli ekimi teşvik etmek için ‘su kısıtı desteği’ hayata geçirilirken, bu bölgelerde mısır ekimine de kısıtlama getirildi. Yeni destekleme modeli özellikle mısır ekiminin yoğun olduğu Şanlıurfa/Viranşehir ve Mardin/Kızıltepe gibi bölgelerde çiftçinin tepkisine neden oldu.
MÜNAVEBELİ EKİMİ YAPAN ÇİFTÇİNİN MAZOT VE GÜBRE GİDERİNİN TAMAMI KARŞILANACAK!
Su kısıtı olan havzalarda (11 il 52 ilçede) münavebeye uygun üretime ilave destek ödenecek. Buna göre, Temel ve Planlı Üretim Desteklerine ilave su kısıtı desteği ile birlikte çiftçinin mazot ve gübre maliyetinin tamamı karşılanacak.
11 İLDE MISIR 4 YILDA BİR EKİLEBİLECEK!
Ancak münavebeye uygun ekim yapmayan çiftçiler ise desteklerden yararlanamayacak. Bu ürünlerin başında da mısır geliyor. Su kısıtı desteğinin uygulanacağı bölgelerde çiftçi tarlasına 4 yılda bir mısır ekebilecek.
Mısır, yüksek su ihtiyacı olan bir ürün olduğu için, yer altı su seviyelerinin derinlere çekilmesi ve uzun vadede su kaynaklarını tüketmesi riski nedeniyle bu kısıtlamaya gidildi. Bakanlık, söz konusu bölgelerdeki çiftçilere mısır yerine daha az suya ihtiyaç duyan alternatif ürünler önererek, suyun daha verimli kullanılmasını sağlamayı hedefliyor. Bu bölgelerde mercimek gibi su tasarrufu sağlayan ürünlerin ekimi teşvik edilecek. Ancak, çiftçilerin münavebeye uymayarak mısır ekimi yapması halinde devlet desteği almayacaklar.
MISIR EKİMİNE YASAK DEĞİL KISITLAMA VAR!
Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, "Çiftçiler arasında mısır ekiminin yasaklandığına dair bir yanlış anlaşılma var ancak böyle bir durum söz konusu değil. Sadece su kısıtlaması uygulanan bölgelerde, su seviyelerinin çok derinlere indiği yerlerde, mısır ekimini sınırlamak amacıyla bir önlem alınmıştır. Mısır ekiminin yasaklanması gibi bir durum yok. Bu uygulama, yer altı su kaynaklarını koruma amacını taşımaktadır ve sadece su kısıtı olan bölgelerde geçerlidir" dedi.
Çiftçilerin bu bölgelerde mısır ekimi yapabileceklerini ancak destek alamayacakları uyarısında bulunan İpar, tarım il ve ilçe müdürlükleri, ziraat odaları olarak çiftçileri daha verimli ürünlere yönlendirmeye çalıştıklarını ifade etti. Daha az su isteyen ürünlere yönlendirme yapılmak istendiğine vurgu yapan İpar, su kısıtı seçilen bölgelerde, mercimeğe destek verildiğini bildirdi.
Su kısıtı desteğinin uygulanacağı iller ve ilçeler:
Aksaray: Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Merkez, Sultanhanı
Ankara: Bala, Haymana, Gölbaşı, Şereflikoçhisar
Eskişehir: Alpu, Beylikova, Çifteler, Mahmudiye, Mihalıççık, Sivrihisar
Hatay: Kumlu, Reyhanlı
Karaman: Ayrancı, Kazımkarabekir, Merkez
Kırşehir: Boztepe, Mucur
Konya: Akören, Akşehir, Altınekin, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Halkapınar, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Tuzlukçu
Mardin: Artuklu, Derik, Kızıltepe
Nevşehir: Acıgöl, Derinkuyu, Gülşehir
Niğde: Altunhisar, Bor, Çiftlik, Merkez
Şanlıurfa: Viranşehir
GÜNCEL
Yayınlanma: 13 Aralık 2024 - 11:08
Güncelleme: 13 Aralık 2024 - 11:20
Karaman dahil 11 ilde mısır ekimine kısıtlama getirildi! Münavebeye uygun ekim yapmayan destek alamayacak!
Yeraltı suyu çok derinlere inen bölgeler 'su kısıtı havzaları' olarak belirlenirken, bu bölgelerde mısır ekimine kısıtlama getirildi. 11 il ve 52 ilçede münavebeye uygun ekim yapan çiftçiler ödüllendirilecek, yapmayan çiftçiler ise desteklerden yararlanamayacak. Tarım ve Orman Bakanlığının yeni destekleme modelinde uygulamaya geçirdiği ‘su kısıtı desteği’ mısır ekiminin yoğun olduğu bölgelerde tepkiyle karşılandı.
GÜNCEL
13 Aralık 2024 - 11:08
Güncelleme: 13 Aralık 2024 - 11:20
İlginizi Çekebilir