Karaman'da Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırılması Projesi (METYAP) kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Piri Reis Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda, METYAP projesi hakkında katılımcılara bilgiler verildi.
MEB İşyeri Tabanlı Mesleki eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, yaptığı konuşmada, 2021'in "Ahı Evran Yılı" ve "Yunus Emre Yılı" olarak belirlendiğini söyledi.
Akgül, "Bakanlığımızın eğitim politikaları 2023 eğitim vizyonu ile birlikte yeniden belirledi. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü olarak 7 hedef ve 33 alt eylem belirledik ve kolları sıvadık. Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarımız arasında, mesleki eğitim Merkezlerimiz de var. Biz bu eylem planında Mesleki Eğitim Merkezlerindede özellikle yaptığımız çalışmaları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile işbirliği içerisinde planladık ve başlattık. 81 ilde, 2023 eğitim vizyonumuzdaki ve mesleki eğitimde yaptığımız yenilikleri, eğitim camiamızla oda birliklerimizi bir araya getirerek tanıtmayı amaçladık." dedi.
Karaman Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ise konuşmasında, "Eğitim şüphesiz insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip. Dolayısıyla günümüze kadar sürekli aslında baktığınızda tartışılan ve gündemimizde olan bir konu. Böyle olması da doğaldır aslında çünkü eğitim dinamik bir yapıdır sürekli gelişim ve değişim gösterebilir bir özelliğe sahiptir. Eğitimde sürekli insanlar mükemmeli ve başarıyı bekledikleri için bir türlü bunu yakalamamışlardır. Çünkü eğitimde karşımıza her zaman daha başarılısı ve her zaman daha mükemmeli çıkar. Böyle bir mücadelenin içine girdiğimiz zaman şüphesiz sonuca ulaşmamız mümkünde gözükmüyor. Dolayısıyla bizim bakanlığımız özellikle Bakanımız Ziya Selçuk’un bu konuda gayet hoş bir sözü var biz aslında eğitimde başarıya veya mükemmelliğe değil Muvaffak önem veriyoruz demiş. Meseleye vakıf olmaktır Muvaffak olmaktır. Dolayısıyla günümüzde de eğitimin konuşulması masaya yatırılması tartışılması olması oldukça normal durum ama burada Muvaffak olabilmek için de en baştan başlama şansımız yoktur. En iyi ülkelere de dedirtme şansımız yoktur. Çünkü her zaman daha mükemmeli karşımıza çıkacaktır. Burada asıl olan yolda olmaktır. Bu yolda da muvaffak olabilmek için beraber olabilmek önemlidir. Yani aslında olan bugün ki konumuz mesleki eğitim olduğu için oraya geleceğim. Ne bir yolda olacağız ama bu yolculukta da beraber olacağız. Ancak bu şekilde muvaffak olma şansımız vardır diye söylüyorum.
İl bazında baktığımız zaman evet konu belki tartışılır ama bir şey yapmadan da olmuyor. Malum salgın süreci her ne kadar sağlık kadar olmasa da derin bir şekilde bizi de etkilemiş durumda. Eğitim camiası salgın sürecinde en çok etkilenen kurumların başında gelmektedir. Ama bazı fırsatlarda sunmuştur bunlardan bir tanesi de mesleki eğitimin yeniden gündeme gelmesi mesleki eğitimde yeniden bir yolculuğa çıkılmasını meydana getirmiştir.
Burada sizin de dikkatinizi çekmiştir çok fazla sosyal medyaya düştü. Meslek Liselerimiz özellikle salgın sürecinde ürettikleri yani bugün ki durum itibariyle baktığınız zaman belki göz ucuyla kısmen zayıf gördüğümüz haliyle bile yapmış olduğu faaliyetleri üretmiş oldukları ürünleri salgına kattıkları faydaları insanlığa olan katkılarını gördüğümüz zaman umutlandık, bakanlığımızda odaklandı ve hemen bu süre içerisinde daha salgın geçmeden yeni projeler geliştirdi.
Bunlardan bir tanesi mesela 1000 okul projesidir ki ilimizden de 6 tane okulumuz bu 1000 okul kapsamı içerisindedir. Yine bu dönemde ki fırsatlardan bir tanesi evet öğrencimiz yok gibi gözüktü ama dediğim gibi yoldayız ve yolcuyuz hazırlıklı olmamız lazım her an bizde milli eğitim camiası olarak hazırlıklarımıza devam ettik. 8 tane okulumuza MEVKA’dan okullarımızın güncelleştirilmesi ve bazı alanlarda daha fazla eğilmesi için yazdığımız projeler kabul edildi. Bugün itibariyle yaklaşık 45 milyon liraya yakın bütçesi var 8 okulumuzda inşallah ciddi bir alt yapı yapılacağını düşünüyorum. Bunlar bize heyecan veriyor bunlar bize zihnimize gönlümüze katkı sağlıyor temennimiz bunların alan öğrencilere ve alan dediğimiz yer sanayimizin, ticaretimizin mutlaka yansımasını diliyorum." dedi.
Konuşmaların ardından METYAP ile ilgili bir sunum yapıldı.
Programa, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gökhan Alkan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bayram Uysal, esnaf odaları başkanları ve okul yöneticileri katıldı.