2018 yılından bugüne Karaman’da, 5 bin 186 kişinin Gönüllülük Sistemi üzerinden başvuruda bulunarak Temel AFAD Gönüllüsü olduğu öğrenilirken bu gönüllüler arasından 395 kişinin yüz yüze eğitimleri tamamlayarak Destek AFAD Gönüllüsü olduğu ve bu gönüllülerin profesyonel AFAD ekipleriyle birlikte saha çalışmalarına katkı sağladıkları açıklandı.
5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü nedeniyle 5 Aralık Perşembe günü New Karaman Otel’de yemekli bir program gerçekleştirildi. Organizasyona, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, İl Genel Meclis Başkanı Tamer Yıldızbaş, Kızılay Başkanı Adem Küçükyarma, MEB AKUB lideri, İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı, Nezir Derneği Başkanı ve üyesi ile Beşir Derneği temsilcisi ve 90 Destek AFAD Gönüllüsü katıldı.
Program Eğitim Uzmanı Demet Koca’nın sunumuyla başlarken, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cengiz Çavuş’un konuşmasıyla devam etti. İl Müdürü Cengiz Çavuş konuşmasında gönüllülüğün önemine vurgu yaparak 2025 yılı için gönüllülüğü yaygınlaştırma çalışmalarının artarak devam edeceğinden ve STK’lara yönelik Akreditasyon hedeflerinden bahsetti.
Çavuş, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1985 yılında, gönüllü çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak ve gönüllü programlara katılımı arttırmak amacıyla '5 Aralık' tarihinin her yıl Dünya Gönüllüler Günü olarak kutlanmasına karar vermiştir. 5 Aralık tarihinde, gönüllülüğün tanıtılması, yaygınlaştırılması, desteklenmesi, teşvik edilmesi ve böylece bireyleri, yaşadıkları topluma karşı daha sorumlu olmaya, bir arada hareket etmeye ve gönüllü olmaya yönlendirmek için bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı, gönüllü çalışmaların teşvik ve takdir edildiği Dünya Gönüllüler Günü etkinlikleri yapılmaktadır. Gönüllülük tanım olarak bireyin herhangi bir finansal kazanç gözetmeksizin özgür iradesi ile üçüncü kişilere herhangi bir yarar sağlamak amacıyla yapılan eylemlerdir. Gönüllülük, üçüncü kişilere yarar sağladığı kadar gönüllü bireylere de yararlar sağlamaktadır. Gönüllülük, bireylerin iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olurken liderlik ve yardımseverlik özelliklerini de geliştirmektedir. Afet risklerinin azaltılması ile kayıplarının önlenmesi, kurumsal yapıların ve toplumun iş birliğini gerektirmektedir. Çünkü afet yönetiminin başarısında, kamu kurumlarının çalışmaları gibi faktörlerin yanı sıra vatandaşların direkt katılımı da önemli olmaktadır. Bu gerçek, insana temas eden projeler üreten AFAD’ın, 2018 yılında AFAD Gönüllülük Sistemi’ni faaliyete geçirmesinde etkili olmuştur. Vatandaşlara AFAD Gönüllüsü olma fırsatı veren sistem, ulusal afet gönüllüsü organizasyonunu kurmaktadır. Böylece her vatandaşın yakınlarında, afet ve acil durumlar konusunda yeterli eğitim ve beceriye sahip, ne yapacağını bilen, bir AFAD Gönüllüsü bulunabilecektir.
2018 yılından günümüze kadar İlimizde, 5186 kişi Gönüllülük Sistemi üzerinden başvuruda bulunarak Temel AFAD Gönüllüsü olmuştur. Bu gönüllüler arasından 395 kişi yüzyüze eğitimleri tamamlayarak Destek AFAD Gönüllümüz olmuştur. 395 AFAD Gönüllümüz profesyonel AFAD ekipleri ile birlikte saha çalışmalarına katkıda bulunmaktadır. Afet ve acil durumlar sonrasında Destek AFAD Gönüllülerinin sorumlu kurum ve kuruluşlarca gerçekleştirilen çalışmalara katkıları ve AFAD Gönüllülerinin katkılarının daha organize ve planlı bir şekilde sağlanabilmesi için İl Müdürlüğümüzce Destek AFAD Gönüllülerimiz arasından 20 kişilik Hazır Kıta Destek AFAD Gönüllü ekibimiz oluşturulmuştur” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Mustafa Karaca’nın teşekkür ve kutlama konuşmasından sonra Destek AFAD gönüllülerinden en deneyimli gönüllü Ayten Tozoğlu ile Zeki Durmaz’a ve en genç gönüllüler Sevgi Ayaz ve Mustafa Çukur’a plaket verildi.
Destek AFAD gönüllülerinin hepsine Afet ve Acil Durum Çantası ile gönüllülere özel ajanda hediye edildi. Ardından toplu bir anı fotoğrafı çekilerek program son buldu.