Karaman Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen İnsan Kaynakları Platformu toplantısı, İŞKUR binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, firmaların nitelikli personel ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli projeler olan, “Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı”, “Mesleki Eğitimin Desteklenmesi Programı” ve “İşletmede Mesleki Eğitim (3+1) Modeli” hakkında ilimizde faaliyet gösteren sektör temsilcilerine kapsamlı bilgilendirmeler yapıldı.
Toplantıya, ilimizin imalat sektörünün önde gelen firmalarının insan kaynakları uzmanları katılım sağladı. Katılımcılar arasında AK Gıda, ANI Bisküvi, Bifa Bisküvi, Bismak Vural Makine, Dizayno Mobilya, Duru Bulgur, Döhler Gıda, Golda Gıda, Hazal Bisküvi ve Üçsa Ambalaj firmalarının insan kaynakları temsilcileri yer aldı.
Nitelikli İşgücü Yetiştirme ve Mesleki Eğitimin Desteklenmesi Programı
Toplantıda konuşan İŞKUR Şube Müdürü Metin AKGÜL, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklere uygun çalışanların yetiştirilmesi amacıyla teorik ve pratik eğitimleri birleştiren Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) hakkında bilgi verdi. Akgül, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Mesleki Eğitimin Desteklenmesine İlişkin İş Birliği Protokolü kapsamında, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunlarının, mezun oldukları alanlarda İşbaşı Eğitim Programı’na katılmaları durumunda günlük 650 TL yerine 850 TL ödeme alabileceklerini belirtti. Mezun Bilgi Sistemi’nin İŞKUR’a açıldığını ve meslek lisesi mezunlarının firmalara yönlendirilerek istihdamlarının kolaylaştırıldığını ifade etti.
İşletmede Mesleki Eğitim (3+1) Modeli
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu personeli Ahmet GÜRBÜZKOL ve Mustafa AŞIRAN, toplantıda İşletmede Mesleki Eğitim (3+1) Modeli hakkında bilgi verdi. Model kapsamında, öğrencilerin eğitimlerinin bir dönemini işletmelerde uygulamalı olarak geçireceği vurgulandı. Bu sayede öğrencilerin hem teorik hem de pratik bilgiyle donanarak mezuniyet sonrasında iş hayatına daha hazır bireyler olarak katılım göstereceği ifade edildi. Modelin, sektöre sağlayacağı katkılar, işletmelere olan faydaları ve iş gücü ihtiyacını karşılamadaki rolü detaylı bir şekilde ele alındı.
Üniversite ve İş Dünyası İş Birliği
İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları Muhammed AKKAFA ve Emrah Emin ATAOL da toplantıda söz aldı. AKKAFA, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren İŞKUR Kampüs biriminin, üniversite ile iş dünyasını buluşturmayı hedeflediğini belirtti. Bu kapsamda, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencilerine Kariyer Planlama, CV hazırlama, Mülakat teknikleri, Beden dili ve network oluşturma eğitimleri verildiğini; eğitimlerin sonunda öğrencilere ait CV’lerin firmalara iletildiğini ifade etti. Bu çalışmalarla genç işsizliği azaltmaya yönelik yoğunlaştırılmış danışmanlık hizmetlerinin sürdüğünü vurguladı. ATAOL ise İnsan Kaynakları Platformu faaliyetlerinin dönem boyunca devam edeceğini ve İK uzmanlarının katılımıyla yeni toplantılar düzenleneceğini söyledi.