Aile hekimliği sisteminin koruyucu sağlık hizmetlerinin giriş kapısı olduğunu vurgulayan İl Müdürü Yurdakul; “Aile sağlığı merkezlerimizin asıl amacı, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini her kişiye kapsamlı olarak sunmaktır. Bu hizmetlerin de başında koruyucu sağlık hizmetleri gelmektedir.” dedi.
Yurdakul sözlerine devam ederek “Aile sağlığı merkezlerimizde bebek ve çocuklarımızın genişletilmiş bağışıklama programı kapsamındaki aşılamaları, rutin sağlık taramaları ve izlem faaliyetleri yürütülmekte ve böylelikle sağlıklı bir neslin henüz yaşamın ilk yıllarında temelleri atılmaktadır.” dedi, ayrıca 15-49 yaş aralığındaki kadınların sağlık izlemleri ve gebelik izlemleri ile de, gelişebilecek sağlık problemleri önceden tespit edilerek erken dönemde alınacak önlemler ile bu sürecin daha rahat geçirilmesi aile sağlığı merkezlerimizde sunulan hizmetlerle sağlanmakta olduğunu ifade etti.
Diyabet, obezite, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların yaşa uygun tarama ve izlemleri de aile sağlığı merkezlerince yürütülmekte olduğunu belirten Sağlık İl Müdürü Yurdakul, bu hastalıkların oluşumunun erken dönemde önüne geçilebilmesi veya hastalık gelişse bile kontrol altına alınabilmesi için; vatandaşlarımızın bu hizmetleri aile sağlığı merkezlerine başvurarak aile hekimlerimizden kolaylıkla alabileceklerini vurguladı.
Aile sağlığı merkezlerinde kanser taramalarının da yapıldığını sözlerine ekleyen Yurdakul, “Aile sağlığı merkezlerimizde rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri (kolorektal) taramaları yapılmakta, aynı zamanda meme kanseri taraması için sağlıklı hayat merkezine (KETEM) mamografi çekimi için yönlendirmeler yapılmaktadır. Mamografi cihazı bulunmayan ilçelerimiz için de Gezici KETEM Tırımız planlamalar doğrultusunda ilimizi dolaşmaktadır. Bu vesileyle 40-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri taramaları ve 30-65 yaş aralığı kadınların rahim ağzı kanseri taramaları ve 50-70 yaş aralığı tüm bireylerin de kolorektal kanser taramaları için bağlı bulundukları aile sağlığı merkezlerine başvurmaları gerektiğini hatırlatmak isterim.” dedi.
Vatandaşlarımızın, koruyucu sağlık hizmetleri dışında birinci basamak tedavi edici poliklinik hizmetlerini öncelikle aile sağlığı merkezlerine başvurarak alması gerektiğini vurgulayan Yurdakul, vatandaşlarımızın 2024 yılı ilk 6 ayı içerisinde aile hekimlerince 460.000 kez muayene edildiğini ifade etti. Tüm bu hizmetlerin nitelikli bir şekilde sunulabilmesi için, Sağlık Bakanlığı stratejik planları doğrultusunda, yeni aile hekimliği birimleri açılarak aile hekimliği birimi başına düşen nüfusun kademeli olarak düşürülmesi planlanmakta; bu açıdan da bakıldığında Karaman’ın birim başına ortalama 2700 nüfus ile ülkemizin önde gelen illerinden biri olduğunu da belirtti.
SAĞLIK
Yayınlanma: 02 Ağustos 2024 - 16:39
İl Sağlık Müdürü Yurdakul, sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirmeler yaptı
Karaman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Serkan Yurdakul, ilimizde verilen birinci basamak sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirmeler yaptı.
SAĞLIK
02 Ağustos 2024 - 16:39
İlginizi Çekebilir