Bayram, yaptığı açıklamada, "Çok ciddi bir iklim değişikliği ve küresel ısınmayla karşı karşıyayız. Yağmur yağmıyor, kar yağmıyor bazı barajlarımız kurudu ve yer altı suları çekiliyor.
Artık su fakiri olan Karaman’da tüm bu olumsuzluklara rağmen 2024 yılı tarımsal üretim sulama sezonunun sonuna geldik.
Özellikle yoğun olarak üretimi yapılan mısırda artık bazı üreticilerimiz tamamladı bazıları son sularını vermeye başladı.
Arazide şeker pancarı ve meyve bahçeleri ve sebzelerin dışında sulama sezonu kapanıyor. Karaman genelinde bazı bölgelerde sulama sıkıntıları yaşandı buda verim düşüklüğü olarak yansıyacak.
Bugünlerde meteorolojik kuraklığı yaşıyoruz ama şu anda söyleyebilirim ki tarımsal kuraklığa, yani toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak suyu ve Karaman genelinde 25-30 tane köyümüzde içme suyunu bulamayacak noktaya geldik.
Sulam Birliği Başkanımıza ve Çalışanlarına Teşekkür Ederiz.
Bu kurak geçen sezonda üreticilerimiz açısından stres dolu geçen yılda özellikle Sulama Birliği sahasında üretim yapan çiftçimize her türlü desteği sağlayan yaklaşık 40 milyon metreküp barajdan ve kuyulardan takviye destek sağlayan mevcut imkanlar doğrultusunda üreticilerimize kusursuz hizmet etmek için çalışan Birlik Başkanımız Murat Er ve personeline teşekkür ederiz.
Yıllardır bu sıkıntıların yaşanacağını yaklaşık 5 yıldır her platformda dile getiriyoruz ama bu tehlikenin farkına varamadık.
Maalesef çözüm odaklı yeterince somut adımları atamadık.
SU KAYNAKLARININ SONSUZ OLDUĞU DÜŞÜNDÜK.
Çünkü insanlarımız bu su kaynaklarının sonsuz olduğunu düşündü,
bu suların da bir sonu var.
Yer altı suları kendini yenileyen bir kaynak değil, sadece kar ve yağmur sularından besleniyor. Yüzyıllardan itibaren biriken suları kullandık.
Artık bölgemizde Karaman, Konya ve Aksaray da çölleşmeye başladı. Daha önce 70-80 metre derinliğinde kuyular açıldığında yer altı suları ihtiyaçlarımızı karşılarken şimdi ise 300 metre derinliğinde ve sonunda tuzlu suyla karşılaşmaya başlandı bazı bölgelerimizde. 2015 yılı ile 2024 yılı arasındaki yer altı suyu düşümleri 40-50 metre hatta bazı yerlerde 100 metreye yakın. Tarımın ve teknolojinin gelişmesi ile sulu tarım sahalarında yaklaşık %300 artış olmuştur buda yeraltı su kaynaklarının kullanımını artması ve bazı bölgelerde bilinçsiz sulama yapıldığı için 5-10 yıl sonra su fakiri ülkeye dönüşeceğiz.
Sonuç olarak özetle, Tarım Bakanlığımız havza bazlı planlı üretim modeline geçerek önümüzdeki yıl bölgemizde yer altı su kısıtının bulunduğu 11 ilden biri olan Karaman Merkez ve üç İlçemizde münavebeli ekim nöbeti kapsamında bakanlığın belirlediği ekstra destekler verilecek olan ürün desenleri belirlendiği ekimi yapılması için gerekli düzenlemeler yapılarak 2025-2026-2027 yılı içerisinde uygulamaya konulacaktır.." dedi.
GÜNCEL
Yayınlanma: 01 Eylül 2024 - 21:10
Bayram: "Üreticilerimiz Stres Dolu Bir Sulama Sezonunun Sonuna Geldi"
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, sulama sezonunun sona ermesinin ardından açıklamada bulundu.
GÜNCEL
01 Eylül 2024 - 21:10
İlginizi Çekebilir