Başkan Bayram, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Tarım Bakanımıza Karaman'ın sorunlarının olduğu dosya sunduk. Sulamayla ilgili sorunlar, buğday fark ödemeleri münavebeli ekimden dolayı daraltılmış ekim sahalarından dolayı çiftçilerimizin alternatif ürün olarak şeker pancarı kotalarının artırılması konusunda Tarım Bakanımıza sorunları ilettik. Karaman kapalı havza diye geçiyor. Bu kapalı havzada da 11 yasaklı ilden birisi de Karaman. Bu illerde münavebeli ekime geçildiğinden beri çiftçimizin para kazandığı ürünlerle ilgili su kısıtından dolayı üretim alanları daraldığı için de ister istemez alternatif ürünler arıyoruz. En uygun olanı da mısırın yanında şeker pancarıyla ilgili taleplerimiz var.
Barajların kurumasıyla ilgili de Kurtderesi Barajı tamamen kurudu. Yollarbaşı göletimiz tamamen kurudu. Karaman'ın içme ve tarımda kullanılması için yapılan İbrala barajında 1 milyon metre küpün altında su kaldı. Biz bununla ilgili sıkıntıları dile getirmeye çalışıyoruz. Bizim buradaki amacımız farkındalık oluşturup suyun ne kadar önemli olduğunu Karaman'ın ne kadar susuzlukla karşı karşıya kaldığını anlatmaya çalışıyoruz. Barajla 140 bin dekar alan sulanıyor. Karaman'da ciddi manada yer altı suyuyla ilgili sıkıntılarımız var. Barajlarımızla ilgili sıkıntılarımız var. İçme suyuyla ilgili sıkıntılarımız var. Karaman tarım şehri. Yüzde 85'i geçimin tarıma dayanıyor.
Hububat fark ödemeleriyle ilgili sorunu Sayın Tarım Bakanımıza ilettim. Fark ödemelerinin en kısa sürede ödeneceğini öğrendim. Bir kısmı ödendi. Ödeme yapılan iller arasında Karaman yok.
KOP bölgesi toplantısı Konya'da yapıldı. Toplantıyla ilgili KOP bölgesine devletimiz önem veriyor. KOP kapsamında Karaman'a su gelmesiyle ilgili süreç yavaş işliyor. 2011 yılında ihalesi yapıldı. 2015 yılında açılışlar yapılmaya başlandı. Ahi kanalından Hotamış’a gelmesi beklenen su halen gelmedi. Karadağ sulama projesi var. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ancak henüz hayata geçmedi.
Yatırım programı kapsamında suyun Karaman'a gelmesiyle ilgili ciddi yatırımlar var, çalışmalar yapılıyor. Sistem döşeniyor borular döşeniyor ama sulayacak suyla ilgili uzun dönem bekleyeceğimiz kanaatindeyim. Bu bereketli topraklar susuzluktan ağlıyor, suyun bir an önce buraya gelmesi gerekiyor.
Ocak ayının son haftasına giriyoruz. Baktığımız zaman yağan yağış miktarına baktığımızda Karaman genelinde Kasım ayından bu zamana kadar 50-55 kilogram yağış düşmüş. Geçen yıla bakınca yüzde 40 düşüş var. Bu hep de böyle gidiyor. Burada bizim tek kurtuluşumuz Karaman için Göksu!" dedi.
GÜNCEL
Yayınlanma: 25 Ocak 2025 - 16:58
Bayram: "Bizim tek kurtuluşumuz Karaman için Göksu!"
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, ilde yaşanan su sıkıntıyla ilgili açıklamada bulundu.
GÜNCEL
25 Ocak 2025 - 16:58
İlginizi Çekebilir