Bayram, "Elmada Ve Sebzede En Büyük Sorunumuz Pazarlama Üreticimizden Ucuz Alınıp Tüketiciye Aşırı Yüksek Fiyatlara Satılmasıdır..
Üreticinin kilosunu 10-12 TL sattığı elmalar Karamanda elma bahçelerine yürüme mesafelerinde zincir marketlerde 40-50 TL bandında satılıyor hemde 3 kalite olan elmalar..
Aracı %33 kâr ekleyip satarken, İstanbul ,Ankarada çeşitli zincir marketlerde 70-90 TL arasında satılmakta yaklaşık %300 kâr ekliyor. Böylelikle market fiyatı, üreticinin sattığı fiyatın 5 katını geçiyor.
Sonuç olarak özetle, üreticimiz sattığı meyve ve sebzelerin para etmediğinden, tüketicimiz ise fiyatların çok yüksek olduğundan yakınıyor.
Zincir marketler binlerce şubesi ile perakende sektörünü elinde tutuyor.
Fiyat artışlarının toptancı halleriyle bir ilgisi yok.
Büyük zincir marketlere Ticaret Bakanlığı sıkı denetim yaparak bu afaki fiyatlara karşı önlem alınmalıdır.
Zincir marketlerin fiyatları belirleme gücü var.
Binlerce zincir market, pazara hakim oluyor.
Buda oluşan yüksek fiyatlardan dolayı tüketimin düşmesinden kaynaklanan Çiftçimizin ürünlerinin hakettiği değerden satılamama sebebidir. Ülkemizde oluşan gıda özellikle sebzede enflasyonunun en büyük sebebi zincir marketlerde oluşan afaki fiyatlardır. Özellikle meyve ve sebze alışverişlerimizi pazardan yapmayı tercih edelim hem üreticimiz kazansın hem tüketicimiz.
Elma ve sebze üreticileriyle tüketiciler arasındaki bu uçurum, sadece Karaman'ı değil, tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Ve gıda enflasyonunun başlıca sebeblerinden biri olarak görülmektedir.
Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar ortaya çıkan inanması zor ve fahiş kârlar tüketicilerimizin alım gücünün düşmesine üreticimizin hakettiği parayı kazanamamasına sebep olmaktadır" dedi.
EKONOMİ
Yayınlanma: 02 Ocak 2025 - 09:48
Bayram: "Binlerce zincir market, pazara hakim oluyor"
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, elma ve sebze fiyatlarıyla ilgili açıklamada bulundu.
EKONOMİ
02 Ocak 2025 - 09:48
İlginizi Çekebilir