ZİRAAT ODASI BAŞKANI R. MUĞLU; "ÇİFTÇİLERİMİZİN İÇİNDE BULUNDUĞU BU OLUMSUZ DURUMDAN KURTULMASI İÇİN AZAMİ DERECEDE ÇABA GÖSTERME SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMIŞTIR"

TAKİP ET

Gazetimizin, döviz fiyatlarındaki ani yükseliş nedeni ile ortaya çıkan ekonomik kriz ile ilgili İlimizdeki sanayici, esnaf, üretici, çiftçi üyeleri olan STK Başkanlarının kriz ile ilgili görüşleri ve önerilerinde bugün Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu’nun görüşlerini yayınlıyoruz.

Recep Muğlu konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı;

“Tarım ve hayvancılık sektöründe, zaten yüksek olan girdi maliyetlerine, 2018 yılının özellikle ikinci yarısından sonra ülkemizdeki ekonomik gelişmelerden sonra yaşanan,  son aylarda hiçbirimizin arzu etmediği Türk Lirası'nın bir değer kaybı oldu. Buda tabii ki herkesi olduğu gibi Üreticilerimizide  etkiliyor.

Döviz kurundaki artış sonrası özellikle gübre ve yemde yüksek fiyat artışları Tarımsal Üretim maliyetlerini anormal şekilde artırmış, üreticilerimiz çaresiz bir şekilde umutsuzluğa kapılmıştır.

Kimyasal Gübre fiyatları %100, Yem fiyatları %80, Motorin fiyatları %38, Tarımsal Elektrik ücretleri 2018 yılında %45artış göstererek çiftçilerimiz hasat etmiş oldukları ürünlerle maliyetlerini karşılayamaz hale gelmiş, yeni sezon için ürün yetiştirme konusunda yüksek maliyetler nedeniyle ilk defa tereddüt yaşar hale gelmiştir.

Dövizkrizi  ile ortaya çıkan yeni gelişmeler de sorunlarla boğuşan Türkiye tarımını daha yüksek oranda etkileyecektir. Bunlar şöyle sıralanabilir;

· Döviz kurunun yükselmesiyle birlikte dışa bağımlı tarımsal girdilerde, örneğin mazot, gübre, ilaç, yem hammadde fiyatları giderek artacaktır.

· Küçük ve orta ölçekli işletmeler için yetersiz olan doğrudan desteklemeler daha da azalacaktır.

· Girdilerin pahalı, desteklemelerin de yetersiz olması üretimi giderek daha da düşürecektir.

· Üretimin düşmesiyle, gerek üreticilerin gerekse tüketicilerin yeterli örgütlenmeden mahrum olması nedeniyle üreticiler daha az kazanacaklar, tüketiciler ise daha yüksek fiyattan gıda bulacaklardır.

· Üretim yetersizliği, gıda ve diğer tarımsal ürün dışalımını artıracaktır. Ancak döviz kuruna bağlı olarak tarım ürünleri dışalımı daha pahalıya gelecektir.

· Çiftçi, tarımsal amaçlı kooperatiflerde hızla örgütlenmeli.

· Girdiler de kooperatifler aracılığıyla sağlanmalı.

· Çiftçi, borçlanmasına dikkat etmeli. Aldığı borçları üretim için kullanmalı.

Karaman Ziraat Odası olarak, bölgemizde tarım ve hayvancılık konularında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini tekrar rapor haline getirerek başta Tarım Bakanlığı olmak üzere konunun diğer muhataplarına hem yazılı rapor olarak hem de sözlü olarak iletip, yeni üretim sezonu başlamadan çiftçilerimizin içinde bulunduğu bu olumsuz durumdan kurtulması için azami derecede çaba gösterme seferberliği başlatmıştır.

     İlimiz ve Ülkemizin olmazsa olmazlarından Tarım ve Hayvansal üretimi, rekabet edilebilir düzeyde artırmak, üretim devamlılığını sağlamak,  üreticilerimizi ayakta tutabilmek için, Tarım ve Ormancılık Bakanlığına ve Ziraat Odaları Birliğimizekapsamlı bir biçimde hazırlanan ve kısa zamanda çözüme kavuşturulması gereken sorunların hazırladığımız  rapor dahilinde önümüzdeki günlerde iletilecektir.

Bundan sonrada her platformda tespit edilen sorunların çözümü noktasında çaba sarfedip,  her zaman olduğu gibi üreticilerimizin yanında olacağız.”