Ziraat Odası Başkanı Bayram; "Sebze Meyve Alışverişlerimizi Semt Pazarlarından Yapalım Hem Çiftçimiz Hem Esnafımız Hem Tüketicimiz Kazansın…"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram; Sebze ve Meyve fiyat artışları ile ilgili Sosyal Medya hesabından yaptığı açıklamada, Zincir Marketlerin fiyat belirleme gücüne sahip olduklarını ve bu nedenle de bu marketlerin pazarlara hâkim olduğunu belirterek vatandaşları Semt Pazarlarından alış veriş yapmalarını istedi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram açıklamasında şöyle dedi; ; “Sebze Meyve Alışverişlerimizi Semt Pazarlarından Yapalım Hem Çiftçimiz Hem Esnafımız Hem Tüketicimiz Kazansın…” Elma 1,50 lira, markette 7-15 lira deniyor.  Üreticimiz sattığı meyvesinin para etmediğinden, tüketicimiz ise fiyatların çok yüksek olduğundan yakınıyor. Zincir marketler binlerce şubesi ile perakende sektörünü elinde tutuyor.  Fiyat artışlarının toptancı halleriyle bir ilgisi yok.  Büyük zincir marketlere Ticaret Bakanlığı sıkı denetim yaparak bu afakî fiyatlara karşı önlem alınmalıdır. Zincir marketlerin fiyatları belirleme gücü var. Binlerce zincir market, pazara hâkim oluyor. Buda oluşan yüksek fiyatlardan dolayı tüketimin düşmesinden kaynaklanan Çiftçimizin ürünlerinin hak ettiği değerden satılamama sebebidir.  Ülkemizde oluşan gıda özellikle sebzede enflasyonunun en büyük sebebi zincir marketlerde oluşan afaki fiyatlardır. Sözleşmeli ekimlerle Türkiye genelinde ektirdikleri sebzeyi ortalama 1,5- 2 liraya teslim alıp 6-10 lira arası satıyorlar. Özellikle meyve ve sebze alışverişlerimizi pazardan yapmayı tercih edelim hem üreticimiz kazansın hem tüketicimiz. Bu hafta deneme amaçlı yaptığımız içinde sebze ve meyvenin bulunduğu alışverişte Marketteki Hesap 138 TL Perşembe pazarında aynı ürünler 76 TL üstelik pazardan aldığımız ürünlerde seçenek ve kalite farkı var” dedi.