Zeyve Sultan..

TAKİP ET

Zeyve Sultan Türbesi ile çevresine yapılan bazı düzenlemeler soru işaretleri yarattığı gibi endişe uyandırdı.

ZEYVE SULTAN TÜRBE Mİ, İBADETHANE Mİ?

İlimiz Mehmetbey Mahallesi sakinlerinden edindiğimiz bilgilere göre; Zeyve Sultan Türbesi ile ilgili yaklaşık bir yıldır yaşanan gelişmeler garipsenirken, endişe ile takip ediliyor. 
Türbe Karamanoğlu Mehmet Bey Mahallesi muhtarı tarafından Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünden izin alınarak kapı pencere tamiratı yaptırıldığı, devamında ise türbe içine halı döşeterek seccadeler, Kur’an-ı Kerimler, sehpalar koyularak ve türbe ziyarete açılmış.
Muhtar sonrasında ise nereden geldiği ve kim olduğu bilinmeyen bir kişiyi, türbenin bakımı ile görevlendirmiş. 
Vatandaşlar, Türbenin kapısının gün aşırı ve gece yarılarına kadar açık kaldığını, Zeyve Sultan’ın mezar taşı ile diğer kitabe parçaları çalınmaya ve zarar görmeye karşı savunmasız kaldığını belirtiyor.
Cehaletin Hortlaması!
Çevre sakinleri, Türbenin bilinçsiz insanların uğrak merkezi olmaya da başladığını belirterek; Çocuğu olmayanlar, evlenemeyenler, borcu olanlar; Zeyve Sultan Türbesinde Zeyve Sultan’a karşı namaz kılmakta ve Zeyve Sultan’dan istekte bulunduklarını belirttiler.
Mahalle çocuklarının anlattığına göre ise; bir keresinde türbe ziyaretine gelen iki kadın yanlışlıkla türbe kapısını içeriden kapatarak içeride 4-5 saat kilitli beklemişler.  
Pencere ve dut ağaçlarına bez bağlayanlar bile oluyor.
Bu arada Mezar olmayan bir yer, mezar yeri gibi çevrildiği, ancak bir şikayet sonrası Belediye ekipleri tarafından mezarın kaldırıldığı öğrenildi.
Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki, Zeyve Sultan Hazretleri, Şaman inancında olduğu gibi dede olarak görülmekte ve ona tapma derecesinde saygı gösterilmekte. 
İlerleyen zamanlarda kitle psikolojisi ile buranın adak ve tapınma merkezi olması ihtimali çevre sakinlerini endişelendiriyor .
Zeyve Sultan’ın 600 yıllık mezar taşının akıbeti belli değildir. Sanduka üzerindeki mezar taşı ya kaldırılmıştır ya da taşınmıştır ki, mezar taşları kültürel mirastır. Yerinden alınması, kaldırılmasının cezai müeyyidesi vardır. 
Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrol yaptı mı?
Vakıflar Genel Müdürlüğü, burasının açılmasına nasıl izin verdiği merak konusu oldu! Eğer resmi olarak türbenin açılışı için gerekli kontroller yapılmadı ise bu Vakıflar Genel Müdürlüğünün tarihi eserlere karşı ilgisizliğini ve kayıtsızlığını bir kez daha göstermiş olacaktır. 
Şu duruma göre Zeyve Sultan Türbe ve Haziresinin başına ne geleceği kestirilememektedir.
Türbede yatan zat kimdir?
İbrahim Hakkı Konyalı’nın Karaman Tarihi’nde anlatıldığına göre bu türbede yatan zat hakkında bilgiler şöyledir:
Türbede, mezar taşı kitabesine göre Zeyve Sultan adı ile meşhur es-Seyyid Fahreddin el Huseynî el-Meşhedî el-Hanefî Ahmet Paşa yatmaktadır. Buna göre Zeyve Sultan adı ile meşhur Ahmet Paşa Peygamber soyundan Hazreti Hüseyin’in torunudur. Hanefi mezhebindendir. 1421 yılında ölmüştür. Mezar taşı, iki adet uzun ince sandukadır.
Mezar ve türbe ziyareti nasıl olur?
Dinimiz mezar ziyaret adabına göre mezar ziyaretçisi; bir Fatiha üç İhlas okuyarak ölenin ruhuna bağışlar. İsterse ve vakti var ise bir de Yasin okur. 
Türbe başında yalvarmak, ölü niyetine namaz kılmak vb. ölüye tapınırcasına ya da ondan meded umma niyeti ile yapılan her girişim bid’attir.