ZEHİRLİ MANTAR KARAMAN'DAN BİR CAN DAHA ALDI

TAKİP ET

Karaman'da doğada toplanan mantarı yediği için zehirlenen 12 kişiden hayatını kaybetmişti. Edinilen bilgiye göre tedavi altındaki bir kişi daha yaşam mücadelesini kaybetti.

1 ay önce Karaman’daki arazilerde toplanan zehirli mantarların yenmesi sonucu 12 kişi zehirlenerek Karaman Devlet Hastanesine başvurdu. Bu hastalardan 4 tanesi ayaktan takip edilerek taburcu edildi. Diğer 8 hasta ise Karaman ve çevre illerde tedavi altına alındı. Tedavi için Konya’ya sevk edilen hastalardan 66 yaşındaki Dudu Akın, hayatını kaybetmişti.

Bugün edinilen bilgiye göre Konya Eğitim Araştırma Hastanesinde tedavi altındaki 44 yaşındaki Havva Bilir de hayatını kaybetti. Bir haftadır verdiği yaşam mücadelesini kaybeden Bilir’in cenazesi yarın toprağa verilecek.

Mantar zehirlenmesi sayısındaki artış üzerine geçtiğimiz hafta açıklama yapan Karaman Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Arslan, “Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.

Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bu nedenlerle zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemelidir” demişti.