ZAFER BAYRAMI

TAKİP ET

CHP İL BAŞKANI İ.A. ÜNVER; 'ULUSAL BAĞIMSIZLIK MÜCADELEMİZ, MAZLUM MİLLETLERE REHBER OLMUŞTUR'

CHP Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeni ile yayınladığı mesahjında şöyle dedi; 

             “Bilindiği üzere 1935 yılından beri 30 Ağustos gününü “Zafer Bayramı” olarak kutlamaktayız. 
             1922 yılının 26 Ağustos günü, saat 5.30’da Afyon’un Güneyinden Dumlupınar’a doğru Başkumandan Mustafa Kemal Paşa’nın komutasında “Büyük Taarruz”u başlatan ordumuz, 27 Ağustos’ta Yunan savunma hattını yararak Sincanlı Ovası’na inmiş ve Yunan Ordusu’nu Dumlupınar önlerinde sıkıştırarak taarruzu bir meydan savaşına dönüştürmüştür. Başkumandan Mustafa Kemal Paşa’nın orduyu komuta ettiği bu meydan muharebesi, 30 Ağustos günü zaferle neticelenmiş ve Yunan Ordusu İzmir’e doğru kaçmaya başlamıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Başkumandan” olarak bizzat yönettiği bu savaş “Başkumandanlık Meydan Muharebesi” adıyla da bilinir. 31 Ağustos günü cephede, komutanları toplayan Başkumandan Mustafa Kemal Paşa, genel durum değerlendirmesi yaptıktan sonra ordulara, “ Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri !... “ emrini vermiş; kaçan Yunan Ordusunu önüne katan Şanlı Ordu, 9 Eylül’de İzmir'i, 18 Eylül’de de tüm Anadolu'yu Yunan işgalinden kurtarmıştır. 
              Başkumandan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü, 1. Ordu Komutanı Nureddin İbrahim Konyar (Sakallı Nureddin Paşa), 2. Ordu Komutanı Yakup Şevki Subaşı, Kolordu Komutanları İzzettin Çalışlar, Fahrettin Altay, Kemalettin Sami Gökçen, Ali Hikmet Ayerdem, Şükrü Naili Gökberk, Kazım İnanç komutasındaki Türk Ordusu, son 200 yıldaki savunma savaşları mahkumiyetini sona erdirmiş, 200 yıl sonra kahraman komutan ve askerleri ile zaferle sonuçlanan ilk taarruz savaşını sergilemiştir. Bilindiği gibi tarihimizin önemli zaferlerinin elde edildiği Çanakkale ve Sakarya Savaşları, savunma savaşlarıdır. Ordumuzun yeniden taarruz gücüne ulaştığı savaş olması bakımından, tarihimizde kendisine müstesna bir yer edinen “Başkumandanlık Meydan Savaşının” kazanıldığı ve “Büyük Taarruz”un zaferle sonuçlandığı gün, Ulusumuz için “Zafer Bayramı” dır.
              Her ne kadar tarihsel önemi, zaman zaman göz ardı edilmeye çalışılsa da 30 Ağustos günü, tarihimizin en önemli günlerindendir. Yüzyıllar boyunca Osmanlı Hanedanı tarafından unutulmuş fakir Anadolu köylüsü (!), Osmanlı'nın imzaladığı Sevr Anlaşmasını paçavraya çevirerek esarete ve işgale başkaldırmış, vatanını düşmandan yine kendisi kurtarmıştır. 30 Ağustos 1922 de elde edilen zaferden sonra, yurdun işgalci düşman askerlerinden tamamen temizlenmesi ile taçlanan ulusal bağımsızlık mücadelemiz, mazlum milletlere de rehber olmuştur. Cumhuriyetin ilanına giden yolda en önemli kilometre taşlarından birisi hiç şüphesiz, yurdun düşmanlardan temizlenmesi idi. İşgal ve esaret altında yaşamaya tahammülü olmayan aziz milletimiz, kahraman ordusu ve kahraman evlatları sayesinde işgal ve esaret boyunduruğundan, kendi inisiyatifi ile kurtularak bugünlere gelmeyi başarabilmiştir. 
               Terörün zirve yaptığı, bir takım dış ve iç mihrakların Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vatanı ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne kastettiği bugünlerde yine görev, cefakâr ve vefakâr Anadolu insanına ve onun evlatlarına düşmektedir. Devleti zayıflatmak, ülkemizi ve ulusumuzu bölmek, ötekileştirmek, kutuplaştırarak şahsi emellerini gerçekleştirmek isteyenlerin hak ettikleri karşılığı, yine aziz milletimizden alacağına inancımız sonsuzdur. Bu itibarla bugünlere gelmemizi, kanlarını ve canlarını ortaya koyarak sağlayan, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk  ve silah arkadaşları olmak üzere, ordumuzun ebediyete intikal eden kahraman mensuplarını ve şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyor; ulusumuzun ve kahraman ordumuzun zafer bayramını en içten duygularımla kutluyorum.”