Yunus Emre Belgeseli'nin Çekimleri Karaman'da Devam Ediyor

TAKİP ET

Emekli Mühendis ve Yönetmen Musa Kaplan'ın geçen yıl başladığı Yunus Emre belgeseli çekimleri devam ediyor.

Musa Kaplan, Yunus Emre belgeseli çekimine başlama öyküsünü şöyle anlattı:

“2020 yılının sonlarında bir yönetmen arkadaşım Eskişehir’de Yunus Emre belgeseli çekeceğini söyledi. Aradan birkaç ay geçtikten sonra o arkadaşımla tekrar görüştük. “Eskişehir’de Yunus Emre adına bir mezardan başka bir şey yok. Bir mezarla nasıl belgesel yaparım?” demesin mi? Bu arada ben de özellikle Yusuf Yıldırım Bey’in Yunus Emre çalışmalarından dolayı Karaman’da Yunus Emre’yle ilgili bolca kaynak, malzeme olduğunu biliyordum. Arkadaşıma “Sen orada bir şey bulamadın ama ben Karaman’da bir Yunus Emre belgeseli çekeceğim. Orada Yunus Emre’ye dair çekilecek çokça mekan, çokça konu ve de hikâye var.” dedim.

Böyle bir hikâye ile Yunus Emre belgeseline başlayan Musa Kaplan, geçen yıl Yusuf Yıldırım’ın danışmanlığı ve rehberliğinde, Yunus Emre’nin iki önemli tarihi mekânı, Yunus Emre Külliyesi ile İsmail Hacı Tekkesi’nde çekimler yaptı. O çekimlerde mekanların ayrıntılı tarihi, mimari bilgileri alınmış oralarla ilgili sözlü kültür bilgileri de kaydedilmişti. Yine Yunus Emre Tekkesi son şeyhinin torunu Talat Duru’nun anı evi de belgesele dâhil etmişti. Bir de Yunus Emre’nin soyunu devam ettiren Duru sülalesi de Rıza Duru tarafından anlatılmıştı.

Bugün ise Musa Kaplan, Yunus Emre’nin hayatını canlandırma sahnelerini çekti. Çekilen sahneler, Tapduk Emre’nin Yunus Emre’yi bağışlaması, yolculukları, günlük hayatı gibi kesitlerden oluşuyor. Seçilen yerler ise Hürrem Dayı Evi, Yunus Emre Evi, Taşkale Tahıl Ambarları, İsmail Hacı Tekkesi oldu. Sabahtan akşama kadar süren çekimlerde Tapduk Emre’yi Tiyatrocu Ali Sesal, Tapduk Emre’nin eşi Ana Bacı’yı Ressam ve Kitre Bebek Sanatçısı Filiz Sertan Kızıl ve Yunus Emre’yi de Tiyatrocu ve Akademisyen Yakup Yaşar oynadı.

Çekimlere Yusuf Yıldırım, Ayşe Ardıç, Reyhan Çetinbaş Başlılar ile Ali Sesal’ın arkadaşı Osman Bey de eşlik etti. Yönetmen Musa Kaplan, gelecek yıla belgeseli bitirip galasını da Karaman’da yapmayı planladığını söyledi.