Yunus Emre Belgeseli Çekimleri Sona Erdi

TAKİP ET

Yönetmen Musa Kaplan'ın iki yıldan bu yana çekimlerini sürdürdüğü Yunus Emre belgeseli, Ziya Duru ve İbrahim Koçak çekimleri ile sona erdi.

Belgesel çekimleri Talat Duru Anı Evi’nde başladı. Ziya Duru, babası Talat Duru hakkında önemli bilgiler verdi. Onun iş hayatına, eğitim hayatına, kitaplarına, Yunus Emre çalışmalarına değindi. Ziya Duru sözünü şöyle bitirdi: “Babam, Yunus Emre Tekkesi son şeyhi Sunullah Efendi’nin torunudur. Soyumuz Yunus Emre’ye dayanmaktadır. Biz Yunus Emre’nin torunlarıyız. Soyumuzun 1600’lerden bu yanaki, 400 yıllık bölümü kayıtlarda bellidir. Babam, kendisini Yunus Emre’ye Karaman’a adamıştı. 60 yaşından sonra Osmanlıca öğrendi. Yunus Şeyhliği, Belgelerle Yunus Emre, Kirişçi Mahallesi, Karaman Tarihi, Karaman’da Hadimizadeler kitaplarını yazdı. Çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış yüzlerce yazısı var. Kapısı herkese açıktı. Şehirden ve şehir dışından misafirleriyle bu iş yerinde tarihi, kültürel, edebi sohbetler yapardı. Biz onun ölümü sonrası bu iş yerini bir anı evine çevirmeye ve onun adını ölümsüzleştirmeye karar verdik. Bu amaçla ona ait fotoğraf, kitap, plaket, başarı belgesi ve şiirlerini bu işyerinde sergiliyoruz”

Öğleden sonra son Yeşildere Belediye Başkanı İbrahim Koçak ile İsmail Hacı Tekkesi çekimlerine geçildi. İbrahim Koçak, önce Yeşildere TOKİ konutlarındaki evinde arşivindeki Yunus Emre ve İsmail Hacı çalışmalarına dair fotoğraf, kupür, haber, makale gibi materyalleri gösterdi.

Sonrasında İsmail Hacı Tekkesine geçilerek İbrahim Koçak’ın İsmail Hacı Tekkesine ait çalışmalarını anlattığı konuşmasının çekimleri yapıldı.

İbrahim Koçak, İsmail Hacı Tekkesinde yaptığı konuşmada, “2004-2014 yılları arasında Yeşildere Belediye Başkanı idi. Başkanlığımda vaktimin ve çalışmalarımın büyük kısmını buraya ayırdım. İsmail Hacı Tekkesinin restorasyonu, içinin döşemesi, mezarlık ve türbenin bakımı gibi konularda emeğim var. Ayrıca tekkenin arkasında bir Yunus Emre ormanı yaptık. Buraya su getirdik. İsmail Hacı Tekkesinde birçok etkinlik de yaptık. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin yazarlarını burada ağırladık. Ramazanlarda burada iftarlar düzenledik” diye konuştu.

Yönetmen Musa Kaplan da belgeselin bundan sonraki aşamaları için “Belgeselde bundan sonra kurgu ve montaja geçiyoruz. Bu çalışmalarımız 3-4 ay sürecek. Belgeselin galasını da yılsonunda KMÜ’de yapmayı düşünmekteyiz” dedi.