Yunus Emre Belgeseli Çekimine İsmail Hacı'yla Devam Edildi

TAKİP ET

Yönetmen Musa Kaplan, Yunus Emre belgeseline İsmail Hacı Tekkesi çekimleri ile devam etti. Çekimlerde Musa Kaplan’a Remzi Tartan, Yusuf Yıldırım ve Ayşe Nur Ardıç eşlik etti.

Yunus Emre’nin atalarının Horasan’dan gelerek Karaman’da ilk yerleştikleri yer olan ve Yunus Emre’nin doğduğu yer kabul edilen İsmail Hacı Tekkesi, bugün Musa Kaplan’ı misafir etti. Musa Kaplan, Yusuf Yıldırım’ın danışmanlığı ve rehberliğinde İsmail Hacı Tekkesini ayrıntılı filme aldı. İsmail Hacı Tekkesi, Türbesi ve diğer mekanlar, tarihi belgeler ve sözlü kültürden gelen bilgiler ışığında yerinde kaydedildi. Böylece İsmail Hacı Tekkesi çatal direk, uzayan kiriş, meydanlık, biniş ağıl vb. özellikleriyle çekildi. Sonrasında İsmail Hacı Türbesi ve mezarlık kayıt altına alındı. Devamında Obruk Kuyu hikayesiyle görüldü. Son olarak Merdivenli Kuyu, Ulu Kuyu ve çamaşırhane incelendi, filme çekildi.

Yönetmen Musa Kaplan izlenim ve değerlendirmelerini şöyle dile getirdi: Bölgeye ilk kez geldim. Doğrusu beklentimin üzerinde bir tablo beni karşıladı. Ne diyeyim hem çok şaşırdım hem de hayran kaldım. Bir yanda doğa bir yanda tarih. Çok çok ilginç olan da hem belgeler üzerinden hem de sözlü kültürden mekanlara dair kayıtlar var. Tekke, türbe, mezarlık, kuyular, obruklar, çamaşırhaneler!.. Her bir mekânı ilginç kılan tarihi hikayeleri var. Bir ziyaretçinin görmesi gereken ne varsa hepsi burada. Daha ilginci örneksiz ve eşsiz bir yer.

Tekkenin daha bakımlı ve daha güzel olması için biraz daha ilgiye de ihtiyacı yok değil.