Yunan polisinden zulüm gördüler, Karaman'daki akrabalarının yanına sığındılar

TAKİP ET

Yunanistan'ın Midilli Adası’ndaki Afganlılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi yaptırılacağı bahanesiyle kaldıkları sığınmacı kampından alınarak lastik botla zorla Türkiye'ye geri itildiği bildirildi. Zulüm gören Afganlılar Karaman’daki ailelerinin yanına sığındı. 

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Afganistan uyruklu vatandaşlar, Çanakkale'den bir kişinin vasıtası ile bota bindirilerek Yunanistan'ın Midilli Adası'na getirildi.

Burada yunan polisler Kovid-19 testi yapacaklarını iddiasıyla göçmenleri bir yere kapattı. Daha sonra göçmenler buradan alınarak bota zorla bindirilip Türkiye'ye geri gönderildi. 

Göçmenler daha sonra Türkiye’ye gelerek Karaman’daki akrabalarının yanına yerleşti. 

Göçmenlerin arasında bulunan ve Karaman'daki akrabalarının yanına sığınan Destker Doliti (18) yaşadıklarını anlattı. 

Doliti, yaptığı açıklamada, kendisiyle birlikte 8 kişinin Çanakkale'ye gelerek burada bir kişinin vasıtası ile Yunanistan'a gitmek için anlaştıklarını belirterek, daha sonra o kişinin kendilerini bota bindirdiklerini anlattı.

Doliti, "Bizi toplamda 13 kişi olarak bota bindirerek Yunanistan'ın Midilli adasına getirdiler. Burada bizleri polisler karşıladı ve kayıt için bir binaya götürdüler" diyerek, Kovid-19 testi için bir odaya götürdüklerini ve burada üzerindeki herşeyleri polislere verdiklerini bildirdi.

Doliti, "Yanımızdaki kadın ve çocuklar dahil herkesi koronavirüs testi yapmak istediklerini söyleyerek bir araca bindirdiler. Bizi oradan çıkarmadılar. Arada bir Yunan polisi gelip bizi kontrol ediyor ve gidiyordu. Uzun bir süre bizi orada beklettiler. Üzerimizdeki evrakları, eşyaları ve paraları Yunan polisi zorla alarak bir daha vermedi."

- Arkadaşımın 8 aylık hamile eşini dövdüler 

Doliti, daha sonra bir aracın sahile giderek durduğunu ve kendilerinin zorla araçtan indirildiğini belirterek, "Araçtan indikten sonra bize zorla sahil kenarında bulunan bota bindirmeye çalıştılar. Biz binmeyince bize şiddet uygulamaya başladılar. Arkadaşım Abdul Rauf'un da çocukları ve 8 aylık hamile karısı vardı ona da Yunan polisi şiddet uyguladı. Yunan polisi erkeklerden çok kadınları döndü" diye konuştu.

- " Yaşasın Türkiye"

Kendilerini zorla bota bindirerek sahilden uzaklaştırdıklarını ifade eden Doliti, şunları kaydetti:

“Bizi botla uzaklaştırdılar Türkiye sınırına gelince arkadaşım Abdul Rauf bebeğinin sırtına kendi telefonunu saklamıştı. Onunla Türkiye'den yardım istedik. Sahil güvenlik gelerek bizi kurtardı. Biz tekrar Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine geldik. Burada Türk polisi bizim karnımızı doyurdu, çok iyi davrandılar. Yaşasın Türkiye."

Doliti, Çanakkale'den Karaman'daki akrabalarından yardım istediğini dile getirerek, "Akrabalarım bana para gönderdiler. Ben para ile bilet alarak 8 kişi Karaman’a geldik. Burada şimdilik akrabalarımızın yanında kalıyoruz" ifadelerini kullandı.




karaman karaman haber yunan polisi göçmen afgan