Yöresel ürünlerimizin markalaşması..

TAKİP ET

Karaman'ın Geleneksel Sofrası ve Lezzetini Aladükkan sayesinde keşfeden lezzettin ustaları lezzetin perde arkasını bu kez Karaman'da araladılar.

 

ALADÜKKAN KARAMAN’IN METROPOLDEKİ AYAĞI OLDU
*Karaman’ın Geleneksel Sofrası ve Lezzetini aladükkan sayesinde keşfeden lezzettin ustaları lezzetin perde arkasını bu kez Karaman’da araladılar.
ÖZEL HABER: Yasemin Küçükcicibıyık

    Karaman’ın yemek kültürü ve ürün tanıtımı açısından son derece önemli bir rol üstlenen Aladükkan deyim yerindeyse arı gibi çalışmaya devam ediyor.  Yöresel ürünlerimizin markalaşması adına önemli bir adım atan Aladükkan özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerdeki en önemli tanıtım ayağımız oldu.
 Karaman lezzetlerini keşfeden lezzetin ustaları Metro Kültür Yayınları Yayın Yönetmeni, Yemek/Mutfak Kültürü Araştırmacısı Nilhan Aras ve İstanbul Yiyecek İçecek Grubu AR-GE Koordinatörü Gurme Tangör Tan 3 gün boyunca Aladükkan’ın konukları oldu.
Aras ve Tan 3 gün boyunca Karaman köylerinde ve semt pazarlarında ürünün tarladan sofraya geliş sürecini yerinde inceledi ve üreticilerin hayat hikâyelerini dinledi.
İyi malzemenin peşine düşen Aras ve Tan Anadolu’yu karış karış geziyor. Seyahatleri sırasında keşfettikleri yiyecekleri ise hem metropole taşıyor, hem de geleneksel yeme-içme kültürümüzü koruma altına almış oluyor.
Aladükkan’da görüştüğümüz Aras ve Tan, “bizim köyde pişenin” peşine neden düştüklerini sorduk.
Metro Kültür Yayınları Yayın Yönetmeni, Yemek/Mutfak Kültürü Araştırmacısı Nilhan Aras “Karaman’daki üreticiler ile tanışmak, üretim süreci hakkında bilgi almak için Karamandayız. Özellikle kadının desteklendiği bir projede Aladükkanın çok önemli bir görevi üstlendiğini görüyoruz. Bu son derece önemli bizim için, yerel kahramanlarımızın öyküsünü dinleyeceğiz ve yörenin yemek kültürü üzerindeki etkisini konuşacağız” dedi.
İstanbul Yiyecek İçecek Grubu AR-GE Koordinatörü Gurme Tangör Tan “Restoran olarak ürün aldığımız Aladükkan  çok düzgün ve ciddi bir iş yapıyor. Ekibinde ziraat mühendisi ile birlikte üreticisini yönlendirip iş yapıyor. Bu bizim için çok önemli… Bizim için yerel tohum çok önemli, üreticinin hayat hikayesi önemli, bu ürünleri yerinde keşfetmek üzere Karamandayız.  Buğday, sumak, yarma, kekik, zahter, Harput unu, divle peyniri ve Karaman buğdayını kullanıyoruz. Nasıl ve ne şekilde yetiştirildiğini görmek için köylerde üreticilerle buluşacağız. Semt pazarlarını gezeceğiz. Bizim için verimli bir gezi ve inceleme olacağına inanıyorum” dedi.
Aladükkan işletme sahibi ve proje sorumlusu Ahsen Toktay “gezen tavuğumuz da kıymetli, egzos gazından uzakta kurutulan yerel tohumdan üretilen domatesimiz de… Karaman’da 3 gün boyunca misafir edeceğimiz konuklarımız sevgili Nilhan Aras ve  Tangör Tan ile lezzetin keşif yolculuğu Karaman’da verimli sonuçlar kazandıracağına inanıyorum. Gittikçe büyüyen bir aile olduk.
            Hedefimizde doğru beslenme var, yöresel zenginliğimizin korunması var, kadının güçlenmesi var. Bu hedefe kilitlendik, dilerim hep birlikte güzel sonuçlar göreceğiz.” dedi.