Yerli otomobil üretimi için Karaman'ı işaret etti

TAKİP ET

Mersin ve bölgesinin Türkiye'nin 2'inci Marmara'sı olması gerektiğine dikkat çeken MTSO Başkanı Kızıltan, Karaman'ın bölgede markalaşan kentler arasında yer aldığını ifade etti ve ekledi: 'Gaziantep, Konya, Karaman, Kayseri gibi üretimde markalaşan kentler olmasına rağmen, yetkililerin hala yerli otomobil üretimi için yer aradığını görüyoruz.'

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Karaman’ın da içinde bulunduğu Mersin ile birlikte 6 şehri kapsayan bir basın açıklaması yaptı.  Açıklamasında ilk önce önümüzdeki günlerde gerçekleşecek yerel seçimlere dair önemli söylemlerde bulanan Kızıltan,
“Şu anda herkes 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlere odaklanmış durumda. Seçim döneminde herkes her şeyi unutup sadece seçim sonuçlarını bekliyor. Oysa hayat devam ediyor, ekonomi devam ediyor, sorunlar devam ediyor. Evet, yerel seçimler kentler için çok ama çok önemli ancak bir şeye odaklanırken diğer şeyleri kaçırmamalıyız, çünkü dünya bizim yerel seçimlerimizi beklemiyor. Bu artık bir alışkanlık haline gelmemelidir” dedi.

Mersin iş dünyasının seçimle alakalı gündemlerden sıyrılıp, kendi işine odaklanmasını becerebilen bir kent olduğunu söyleyen Kızıltan, "Bunun en temel göstergesi rakamlardır Mersin'in Ocak-Kasım 2017 tarihleri arasında 1 milyar 322 milyon dolar olan ihracatını, 2018'in aynı döneminde yüzde 16'lık artışla 1 milyar 537 milyon dolara çıkardığını görüyoruz. Aynı dönemde Mersin ihracatı artarken, ithalatının ise yüzde 13 azaldığını örüyoruz. Yani, Mersin ihracatı ithalatından fazla olan net ihracatçı bir kent. Hinterlandında 20 milyar dolarlık bir dış ticaretin oluştuğu, Marmara Bölgesi'nden sonraki en büyük dış ticaret bölgesi. Yani, Türkiye'nin yeni Marmara'sı olan bir bölgeden bahsediyoruz. Ülke zenginliğinin Anadolu'ya homojen şekilde yayılmasını sağlayacak yeni ekonomi bölgesinden bahsediyoruz. Türkiye'nin üretim, istihdam ve ihracat anlamında bir ikinci Marmara'ya daha sahip olmasını kim istemez ki?" ifadelerini kullandı.

“HALA YERLİ OTOMOBİL İÇİN YER ARANIYOR”

Adana'nın imalat sanayisi ile yan sanayi ve enerji gücünün olduğunu, Osmaniye ve İskenderun'un yassı demir ve çelik üretiminde önde olduğunun altını çizen Kızıltan, “Mersin; nitelikli sanayi, lojistik gücü ve dünyaya açılan limana sahip bir kenttir. Gaziantep, Konya, Karaman, Kayseri gibi üretimde markalaşan kentler olmasına rağmen, yetkililerin hala yerli otomobil üretimi için yer aradığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

“NEDEN YETKİLİLER GÖZÜNÜ BU GÜÇLÜ BÖLGEYE ÇEVİRMİYOR”

Yerli otomobil ve daha birçok proje için hala Bursa gibi, Marmara bölgesinin sıkışmış ve daralmış bölgesinde yer arama çabasında olduğuna dikkat çeken, Kızıltan, “Neden? Neden yetkililer gözünü bu güçlü bölgeye çevirmiyor? Mantık burası diyor, maliyet burası diyor, üretim ve pazarlama bilimi burası diyor. Mersin ve bölgesi her yatırıma hazırdır. Gelin Mersin'i ve Doğu Akdeniz'i Türkiye'nin yeni Marmara’sı yapalım. Türkiye kazansın” şeklide konuştu.