Yeni Eğitim-Öğretim Yılında Bir Çocuğun Okula Başlama Masrafı Bin TL'yi Bulacak

TAKİP ET

2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı 12 Eylül Pazartesi günü çalacak ders zili ile başlıyor. Okulların açılmasıyla birlikte velileri de okul alışverişi telaşı sardı.

Bu yıl ilk kez ana sınıfına başlayacak bir çocuğun okul masrafı ortalama bin TL’yi bulurken, ilkokul ve ortaokul öğrencileri için 350 TL, Lise öğrencileri içinse 150 ila 200 TL arasında olacak.

Kırtasiye ürünlerindeki artış ise velilerin bütçesini zorlarken, geçtiğimiz yıla göre defter fiyatlarının iki katı arttığı,  80 yapraklı bir defter 17.50’den, 120 yapraklı defter ise 40 liradan satılıyor. Defterlere kalem, silgi, boya gibi malzemelerde eklendiğinde bir çocuğun masrafı en az 350 TL’yi buluyor.

Kırtasiye ürünlerinin yanı sıra okul formaları da cep yakacak. Servis ücretlerine de gelen zamla birlikte bir öğrencinin maliyetinin 2 bin TL’yi geçmesi bekleniyor.

Zincir marketlerin okul kataloglarını açıklaması ile fiyat artışlarının ne düzeyde olduğu da gün yüzüne çıktı. Ucuz ürün sattıkları için en çok tercih edilen zincir marketlerde geçtiğimiz yıl 10 liradan satılan defterler bu yıl en düşük 17.50,  en yüksek ise 40 liradan satışa sunuldu. Okul çantalarının fiyatları ise 150 ile 250 TL arasında değişiyor.

Karaman’da kırtasiye sektörünün öncülerinden olan Genç Kitapevi sahibi Hasan Ali Arlı, kırtasiye ürünlerine diğer kâğıt ürünlerindeki artış kadar büyük bir zam gelmediğini, bu yıl en fazla fiyatı artan kırtasiye ürününün A4 fotokopi kâğıdı olduğunu söyledi.

Arlı, “Geçen yılki fiyatlara göre bu yıl kırtasiye ürünlerinde birebir artış var. Kırtasiye malzemelerine gelen zamları kar oranlarımızı daha düşük tutarak vatandaşa yansıtmamaya çalışıyoruz. Ürünlerimiz her bütçeye ve kaliteye uygundur. Velilerimizin çocukları için kırtasiye malzemesi alırken kalitesine ve kanserojen içeriğe sahip ürünleri tercih etmemelerini istiyoruz. Onların fiyatı belki ucuz olabilir ama sağlık açısından kullanılmamalı. Yeni eğitim-öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize ve tüm esnaflarımız açısından hayırlı, bereketli ve başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.