YEM SANAYİ İLOKULU'NDA TÜRKLERİN TARİHİ ZEKA OYUNU 'MANGALA'  TURNUVASI

TAKİP ET

Yem Sanayi İlkokulu 3-E sınıfı öğrencileri Türklerin en eski zekâ oyunlarından olan mangala'yı oynayarak Karaman'da yeniden güdeme taşıdı.

YEM SANAYİ İLOKULU’NDA TÜRKLERİN TARİHİ ZEKA OYUNU ‘MANGALA’  TURNUVASI
    Yem Sanayi İlkokulu 3-E sınıfı öğrencileri Türklerin en eski zekâ oyunlarından olan mangala’yı oynayarak Karaman’da yeniden güdeme taşıdı.
    3-E sınıfı Öğretmeni Nurettin Sak,  öğrencilerine yaklaşık 3 ayda mangala oynamayı öğretti. Öğrenciler, 12 Ocak 2018 tarihinde okulda düzenlenen turnuvada hem yarıştı, hem srateji kurmayı başardılar.
    Mangala ile öğrencilerin oyun stratejisi kurma, planlama, rakibin tepkisini öngörme gibi beceriler kazandığını belirten Öğretmen Nurettin Sak, günümüzde çocukların giderek internet bağımlısı olduklarının altını çizerek “Çocuklarımız çok eski bir Türk zekâ oyunu olan mangala ile hem eğleniyorlar, hem de planlama, strateji kurma, öngörü gibi beceriler kazanıyor” dedi.
    Günümüzde hayatımızın neredeyse önemli bir parçası haline gelen sanal ortamların giderek bağımlılık yarattığına dikkat çeken Sak “Eğlenerek öğrenmeyi sağlayan zeka oyunları, çocukların zihinlerini açan ve yeni şeyler öğrenmesini sağlayan oyunlardır. Çocukların yeteneklerini geliştiren ve yeni yetenekler kazanmasını sağlayan zeka oyunları, hızlı karar verme, bir sonraki adımı düşünme ve olasılık hesaplama mantığını geliştiren oldukça faydalı oyunlardan birisidir. Karakter gelişimine de olumlu katkılar sağlayan bu tür oyunlar, kötü alışkanlıkların önüne geçen eğlencelerdir.” Dedi.
    Bu tür oyunların hem zekayı geliştirdiğini hem de çocukları eğlendirdiğini ifade eden Sak “ Yeteneklerinin yanında eksikliklerini de gören çocuk eksik yönlerini geliştirmek ve daha yetenekli hale gelebilmek neler yapabileceğini araştırıyor. Tarihi çok eskilere dayanan Türk zeka oyunlarından olan mangala ayrıca çocukların dikkatini toplama becerisine sağlayarak derslerine de olumlu katkılar sağlamaktadır. Zeka oyunları oynayan çocukların ezberci değil, araştıran ve merak eden çocuklar olduğu gözlenmiştir. Amacımız, yeteneklerini keşfeden çocuklarımızın kendilerini geliştirerek araştırmayı seven bireyler haline gelmesini sağlamaktır” dedi.
    Düzenlenen mangala turnuvası sonucunda dereceye giren öğrenciler ise şöyle:
1.Salh Dilşad 
2.Beray Ünaldı
3.Ahmet Dilşad
4.Aysima Ülgen Sak
Haber: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK