Yaptıkları objeleri boyayarak okullarına gelir elde ediyorlar

TAKİP ET

Karaman'da Mareşal Mustafa Kemal Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri, boyadıkları ve çiçeklerle süsledikleri objeleri satarak hem okula gelir elde ediyor hem de ihtiyaç sahibi öğrencilere maddi destek sağlıyorlar. 

eTwinning projesi kapsamında öğrenciler çevre duyarlılığını oluşması, bitki yetiştirme, evrenin devamlılığı ve sürekliliği konularında çiçek yetiştirdi.

Yetiştirilen çiçeklerin daha güzel nasıl sunulabileceği üzerinde duran öğretmen ve öğrenciler objeler üreterek bu çiçekleri sunacakları objeler geliştirdi.

Öğretmen ve öğrencilerin yaptıkları bu objeler satılarak elde edilen gelir okula ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilere veriliyor. 

Obje yapımında ilk olarak seramik tozunu su ile karıştırarak hazırlanan kalıplara dökümü yapılıyor. 10 ila 15 dakika kuruma süresinin ardından hazırlanan obje kalıplardan çıkartılıyor. Objeler kurumanın ardından fırça yardımıyla boyanıyor. Boyama işlemi tamamlandıktan sonra da yetiştirilen çiçekler objeye konularak ürün elde ediliyor.

Üretilen ürünler okulun sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor ve alıcılarını bekliyor.

ÖĞRENCİLERİMİZİN YAPMIŞ OLDUĞU BU ÇALIŞMALAR KATLANARAK BÜYÜR

Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Kalem Müdürü Tugay Koçak, yaptığı konuşmada, “Okulumuzda böyle güzel bir çalışma yapılması beni heyecanlandırdı. Gerçekten toplum olarak çocuklarımızın dijital bağımlılığından şikâyet ettiğimiz bir dönemde çocuklarımızın böylesine güzel işleri ortaya koyup bunu sergilemeleri bunu okul dışı paydaşlarında beğenilerine sunmuş olmaları hakikaten heyecan verici bir durum. 

Gerçekten güzel çalışmalar yapılmış. Toplumumuz pandeminin etkileriyle hem de çağımızın getirdiği bazı mecburiyetler sonunda çocuklarımızı bir parça dijital bağımlılığa doğru gitmekteydi. Bu tür çalışmalarla çocuklarımızın kendilerini ifade edebileceklerini ruhlarını ve bedenlerini dinlendirebilecekleri çalışmalara girmiş olmaları bir eğitimci olarak hepimizi heyecanlandıran bir duruma dönüşüyor. Öğrencilerimizin yapmış olduğu bu çalışmalar katlanarak büyür” dedi.

ASIL AMACIMIZ OKULUMUZA GELİR OLMASI İÇİN YAPIYORUZ

Okul Müdürü Ramazan Berber ise pandemi döneminde öğrencilerin evlerinde sıkılmamaları amacıyla böyle bir proje yaptıklarını söyledi. 

Berber, “Bu işe başlamamızın amacı öncelikle öğrencilerimizin pandemi döneminde nasıl bir sıkıntıdan kurtarabiliriz evden dışarı alabiliriz diye o amaçla başladık. Öğrencilerimiz geldi burada üretmeye başladılar. Ama üretilen ürünlerin bir kenarda süs olarak durmasından ziyade yâda üretildikten sonra atıverme tazında değil de bunları satabilir miyiz okulumuza bir gelir olabilir mi diye bir öğrencimiz söyleyince ufak tefek bizde bu işe başladık.  Bu gelir ile okulumuzun ihtiyaçları karşılanır aynı zamanda okulumuzda ihtiyacı olan öğrencilere bir nebze yardım edebilirsek daha mutlu olabiliriz diye düşünüyoruz. 

Okulumuzun sosyal medya hesaplarından bu yaptığımız ürünlerimizi paylaşmaya başlayınca öncelikle okul öğretmenlerimiz bunlardan almak istediler hem okula yardım olsun diye. Bizde kabul ederek öğretmenlerimize verdik. Daha sonra bunu okumuzun sosyal medya hesaplarından paylaştığımız zaman bazı veliler biz bunları alabilir miyiz diye sordular. Onlara verdik. Velilerimizde ticari anlamda değil de nasılsa bu öğrencilere gidecek diye destek oldular. Biz o şekilde satıyoruz. Daha sonra kentteki bazı esnaflara biz size bırakalım okula yardımcı olun tarzında bıraktık. Asıl amacımız okulumuza gelir olması için yapıyoruz” diye konuştu. 

ÖĞRENCİLER BİLGİSAYAR BAŞINDA UZAKTA KALİTELİ VAKİT GEÇİRİYORLAR

Okul Müdür Yardımcısı Durdane Çelik da “eTwinning projesi kapsamında başlayıp devamında öğrencilere çevre duyarlılığı, çevre bilinci bitki yetiştirme, evrenin devamlılığı ve sürekliliği hakkında bilgilerle devam ederken nasıl ne şekilde yaptığımız, ürettiğimiz bitkileri sunabiliriz şeklinde düşünürken böyle bir proje ortaya çıktı. 

Öğrencilerimiz burada pandemi döneminde bilgisayar başında uzakta kaliteli vakit geçiriyorlar. 

Bu projede okulumuzda yer olmadığı için kendi odamda bitkileri büyütmeye devam ettik öğrencilerimizle birlikte. Devamında burayı kendi çapımızda tasarım ve beceri atölyesine çevirdik. Öğrencilerimiz buraya gelerek sosyal mesafeye de dikkat ederek çalışmalar yapıyorlar ve eğleniyor” ifadelerini kullandı. 

Rehber öğretmen Fadime Ceran ise “öğrencilerimiz buraya gelerek pandemi dönemindeki arta kalan zamanlarında burada stres atmaya buraya iletişim kurmaya gelip bir şeyler üretebildiklerini insani değerleri de katarak çok daha güzel şeyler çıkartabildiklerini gördüler. 

Pandemi döneminden dolayısıyla arta kalan zamanlarımızda burada zaman geçirerek aslında hem stresimizi attık hem iletişim kurmakta daha da kendimizi motive ettik. Bir şeyler üretmeninde aslında keyfini yaşadık öğrencilerle” dedi. 

ELEKTRONİK ALETLERDEN UZAK KALIYORUZ

Öğrencilerden Sudenaz Astok da “İlk olarak çiçek yetiştirme ile başladık. Buraya kendi isteklerimizle geldik. Buraya stres atma amacı ile geliyoruz. Hem burada eğleniyoruz hem de arkadaşlarımızla sosyalleşiyoruz. Bir yandan hem kendimizi geliştiriyoruz hem de sosyalleşiyor ve elektronik aletlerden uzak kalıyoruz” diye konuştu. 







karaman karaman haber proje mareşal mustafa kemal ortaokulu öğretmen öğrenci obje boyama