YANGIN MERDİVENLERİ ÖLÜM MERDİVENİ OLMASIN

TAKİP ET

İnsan hayatı için büyük önem taşıyan yangın merdivenlerinin bazı apartmanlarda kilitlenmesi ve depo olarak kullanılması sebebiyle bu apartmanda yaşayan vatandaşların hayatını kaybetmesine sebep olabilir

Karaman'daki bazı apartmanlar arasında göze çarpan acı bir durum var. Çünkü bu apartmanlardaki yangın merdivenleri amacına yönelik kullanılmaktan uzak. Paslanan ve kirden geçilmeyen bazı yangın merdivenlerinin kapısı ise hırsızlık olaylarına karşı kilitli durumda.  Çoğu yangın merdiveninin kilitli olduğu apartmanlarda da merdivenler depoyu andırıyor.

Yangında insanlar nasıl davranması gerektiği konusunda bilinçlendirilmeli. Yangın merdivenlerini depo gibi kullanan vatandaşlarının yanında turşusunu kurup yangın merdiveninde bekletenine bile rastlamak mümkün. Vatandaşların bu davranışı bir yangın olduğu zaman tahliyenin gerçekleşmesinin mümkün kılmayacaktır. Bazı duyarlı vatandaşlar apartmanlarındaki bu durumu belediyeye şikayet ediyor fakat duyarlı vatandaş günah keçisi ilan ediliyor. Yangın merdivenleri kiler değildir. Kimin başına nerede ve ne zaman yangın gibi bir felaketin geleceği belli değil. Bu durumun farkına varılarak kilitli olan ve kiler olarak kullanılan yangın merdivenlerine bir çözüm bulunması gerekiyor. Çözüm için ilk adımın apartman sakinleri tarafından atılması gerekiyor. İkinci adımı ise konuyla alakalı yetkili kişilerin atması gerekiyor.

YANGIN MERDİVENİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Apartmanlarda çıkan yangından kurtulmak için yapılan yangın merdivenleri amacı dışında kullanıldığı ve yangın merdivenine kilit vurulduğu zaman insanların hayatı gerçekten büyük tehlikeye girmiş oluyor. Bahsi geçen apartmanlardan birinde çıkacak olan bir yangın belki de apartmanda yaşayan bir çok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olabilir. Yangın merdiveni, yangın ihtimaline karşı alınan çok güzel bir önlemken yapılan bu yanlışlardan dolayı, ölüm merdiveni olmasın.

BAZI YANGIN MERDİVENLERİNDE ÇİFTE STANDART VAR

Karaman'daki bazı çift daireli evlerdeki yangın merdivenlerinin dikkat çekici bir özelliği var. Bu çift dairelerdeki yangın merdiveni bütün dairelerin kullanabileceği şekilde değil de alt alta olan dairelerin kullanabileceği şekilde yapılmış. Çünkü yangın merdiveni binanın bir köşesine yapılmış. Bu durum yangın merdivenine yakın olan dairelere  hayati yönden avantaj sağlarken yangın merdiveni ile bağlantısı olmayan diğer dairelere ise dezavantaj sağlıyor.